8. låge: Sampha sang gåsehuden frem med sin hyldest til klaveret og en døende mor

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge synger Sampha en af årets mest rørende sange.

Den britiske sanger Sampha stod for en af 2017s smukkeste sange. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Årets største tåreperser må ubetinget gå til den britiske sanger Sampha og hans smukke ballade, »(No One Knows Me) Like The Piano«.

Man behøver egentlig ikke kende baghistorien for at blive ramt dybt inde i sjælen af Samphas grødede soul-croon og spil på klaveret. Der er dømt øjeblikkelig gåsehud. Så perfekt afstemt og komponeret er det.

Ingen kender mig, som klaveret i min mors hjem, synger Sampha. Det er et utrolig smukt udsagn i sig selv. Det handler om den fortrolighed, som kan opstå mellem musiker og instrument. En fortrolighed som kun opstår gennem timevis af intenst samvær med blottet sjæl og hjertet på vid gab: Klaveret som skriftestol og stedet hvor Sampha efterhånden lærer, at han har en sjæl, som han synger. 

At sangen så vitterligt handler om klaveret i hans mors hjem, gør den kun endnu mere uafrystelig. For mens Sampha for et par år siden pludselig begyndte at dukke op som duetpartner for superstjerner som Drake og Beyoncé, blev hans mor syg af kræft. Karrieren blev sat på standby og han flyttede i stedet for hjem for at tage sig af hende. Klaveret fra hans barndom stod der stadig og blev en form for tilflugt fra de barske omstændigheder.

Sangen var det sidste han spillede for hende, inden hun døde, og han sang den også til hendes begravelse. At den så senere skulle åbne døren til en succesfuld solokarriere er kun såre fortjent.

En øjeblikkelig klassiker.

Samtlige sange i årets musikalske julekalender bliver løbende samlet her: