75 år: Eddie Skoller har aldrig rigtig været væk, hvis man spørger ham selv

Pludselig vendte publikum entertaineren Eddie Skoller ryggen. Men selv om de stort anlagte soloshow er fortid, er han aldrig holdt op med at optræde.

Eddie
Der har været relativt stille om entertaineren Eddie Skoller i det nye årtusinde, men lejlighedsvis er han alligevel dukket op med nye show eller pladeudgivelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Det var lidt overraskende, ydmyge rammer, entertaineren Eddie Skoller tonede frem i sidste år, da han fejrede sine 50 år i dansk showbusiness med jubilæumsforestillingen »Nostalgi er ikke hvad det har været«.

Den lille scene i bugen af kabaretbåden Café Liva i Nyhavn var langt fra de store koncertsale, Skoller engang lagde beslag på med sine populære soloshow. Nu var her bare en mand med sin guitar, sin taburet og med den charmerende blanding af elskværdighed, selvironi, vittigheder, musikalitet og blid følsomhed, som Skoller har kunnet trække på gennem årene.

Omgivelserne var ikke ulig Tivolis Vise Vers Hus, der, hvor Skoller slog igennem for mange år siden med sangen om sardinen, der svømmede i Middelhavets vand. De viltre krøller var måske nok blevet tæmmet og hvide, den lidt hvalpede fremtoning erstattet af skarpskåret adræthed, men blikket i de brune øjne det samme drilske, det bløde smil det samme. Den usvigelige professionalisme ligeså.

På toppen af karrieren. Eddie Skoller har altid kunnet lide at gøre tingene selv. Derfor passede den sceniske engang ham så godt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Pejstrup.

Hvor havde han egentlig gemt sig de senere år, Eddie Skoller? Mellem sangene fik han lige gjort opmærksom på, at han egentlig ikke synes, han havde været væk. Han havde bare ikke været i fjernsynet – det TV, som heller ikke mere er, hvad det har været engang.

I virkeligheden har Skoller haft masser at lave, men til lukkede arrangementer, hvor man har kaldt på ham og hans evne til at underholde et publikum – også med et internationalt repertoire på engelsk. I Danmark og i udlandet. For private firmaer og sågar Kongehuset. Men set udefra var det noget af en opbremsning, Skoller var ude for, da hans stort anlagte, venlige og rutinerede soloshow ikke længere lige var sagen i takt med, at en ny humorscene, den ironisk-distancerede, tog over i løbet af 1990erne.

Den syngende civiløkonom

Eddie Skollers historie er beretningen om sønnen af forældre, der emigrerede til USA, da nazisterne invaderede Danmark, og som derfor tilbragte sine første år fjernt fra Danmark. Forretningstalentet blev grundlagt tidligt – han er uddannet civiløkonom med en fortid som bl.a. systemplanlægger hos Danfoss på Als og i Bladkompagniet.

Eddie Skoller

»Jeg havde troen på, at jeg havde et talent, og jeg havde frem for alt en vilje til, at det skulle lykkes.«


Men den unge familiefars entertainerdrømme kunne ikke holdes nede. Vejen ind i showbusiness gik via folkesang, herunder Dansktop-klassikeren »En enkelt sang om frihed«, plademanden Thøger Olesen, monopolfjernsynet og hippiemusicals som »Hair« og »Jesus Christ Superstar«. Selv siger han ganske fint i den erindringsbog, han udsendte for et par år siden under titlen »Det er næsten som at have været der selv«:

»Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvorfor jeg blev en succes, men (...) jeg havde troen på, at jeg havde et talent, og jeg havde fremfor alt en vilje til, at det skulle lykkes, og dermed en disciplin – måske hjulpet på vej af mit civiløkonomstudie – der bevirkede, at jeg var indstillet på at arbejde hårdt for det.«

Siden blev populariteten katapulteret til nye højder af hittet »What Did You Learn in School Today«, sprogekvilibristisk fortolket med alskens accenter fra hele verden, og i 1977 skabte han så sit første onemanshow på det lille Strøghusteatret i København. Men snart var det de helt store scener, han fyldte med godmodig musikalsk underholdning og træfsikre figurer som den ikke så begavede, men meget smarte Hugo og den snobbede Claes – revyen havde han allerede stiftet bekendtskab med i Hjørring, hvor han tilmed var direktør for sommerunderholdningen i et par år i slutningen af 1970erne, inden solokarrieren fyldte hans kalender.

Gode økonomiske investeringer gennem årene – bortset fra datterens tøjfirma – har gjort, at Eddie Skoller har sit på det tørre. Han har siden 2016 været gift med sin fjerde hustru, Dorrit Elmquist.

Eddie Skoller fylder 75 år 4. juni.

Hippiemusicalen »Hair« var en af trædestenene mod succesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Knud Henrichsen.