70.000 amerikanere vil landsforvise populær TV-vært

En underskriftindsamling tvinger Det Hvide Hus til at overveje udsmidning af den britiske TV-vært Piers Morgan, der har kritiseret USA's liberale våbenlovgivning.

Piers Morgan. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CNN-værten Piers Morgan er kommet i strid modvind efter skyderierne i Newtown, hvor 20 skolebørn, seks lærere, gerningsmandens mor og gerningsmanden selv mistede livet.

Siden drabene har Piers Morgan - som er britisk, men med arbejde i USA - langet ud efter den amerikanske våbenlovgivning, som ifølge TV-værten er skyld i landets massive problemer med skydevåben. På både Twitter og i hans fredagsshow på CNN har han udtrykt sin modvilje og forsøgt at trænge våbenlovgivningens tilhængere op i en krog.

Men uanset de gode intentioner har han fået amerikanske sind i kog. Med 25.000 underskrifter kan man tvinge Det Hvide Hus til at overveje et anliggende, og det er, hvad den amerikanske redaktør bag den våbenglade hjemmeside infowars, Kurt Nimmo, er i færd med.

På blot seks dage har 69.986 amerikanere i skrivende stund skrevet under på hans underskriftsamling om, at Piers Morgan bør forlade landet, fordi englænderen ifølge underskriftindsamleren har angrebet den amerikanske forfatning.

- Britisk borger og CNN tv-vært Piers Morgan har foretaget et fjendtligt fremstød mod den amerikanske forfatning ved at angribe den anden tilføjelse. Vi kræver, at Mr Morgan bliver deporteret øjeblikkeligt for hans forsøg på at underminere »the Bill of Rights« (rettighedslov) og for at bruge sin position som national TV-vært til at angribe de amerikanske statsborgeres rettigheder, lyder det i i underskriftindsamlingen.

Piers Morgan har tilsyneladende taget situationen med ro.

- Hvis jeg bliver deporteret fra Amerika for at ville have færre mord fra skydevåben, er der så andre lande, som ønsker mig, tweetede tv-værten, som modtog tilbud fra Australien, Nigeria og Filippinerne.

Hidtil har han ellers været ude med riven med en alvorlig mine. På Twitter, hvor han har flere end 3 mio. følgere, har han opfordret den amerikanske præsident Obama tiI at tage affære med ordene »time to act«, og i et interview med den administrerende direktør for »Gun Owners of America« gik han lige på:

- Du er ufatteligt dum, er du ikke? Du har absolut ingen sammenhængende argumenter. Faktisk giver du pokker i den amerikanske rate af mord med skydevåben, sagde han ifølge det engelske nyhedsmedie Mirror.

I sit fredagsshow havde Piers Morgan desuden inviteret en række våbenglade amerikanere i studiet for at debattere lovgivningen med dem.

Her lød det blandt andet fra Steve Dulan, advokat for »the Michigan Coalition of Responsible Gun Owners«:

- Hvis jeg pludselig kunne få alle våben til at forsvinde, ville jeg være af en anden holdning, men realiteten er, at våben eksisterer, og den eneste måde at stoppe en ond person på, er ved at skyde ham, sagde advokaten.

Til det svarede Morgan:

- Det er præcis det argument, jeg har hørt, siden jeg blev ansat på CNN: At hvis alle havde våben, ville det ikke ske. Men det er hjernevask, sagde han ifølge CNN.

Han tilføjede, at 12.000 bliver dræbt som følge af skydevåben om året i USA.

- Hvornår begynder I at fokusere på det og stoppe med at fortælle mig, at svaret er flere våben? Det er ikke svaret. Hvor mange børn skal dø, før I siger: Vi vil have færre våben, ikke flere, sagde Piers Morgan.

Hans argumenter har dog ikke overbevist alle.

Foreløbig har Det Hvide Hus ikke meldt noget ud i sagen.


TV: Se Piers Morgan hælde sin vrede ud over direktøren for »Gun Owners of America«: