7. låge: Den unge Vejle-gangsters lidelser

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2016. Bag dagens låge gemmer sig en ung Vejle-gangsters bekendelser.

Jamaika på scenen under Roskilde Festival 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indrømmet. Jeg var ikke specielt begejstret for Jamaikas koncert under warm-up-dagene på årets Roskilde Festival. Det var - som jeg skrev i min anmeldelse - som om, han havde glemt sin autotune hjemme i Vejle. Og efter et par dage med fester og for lidt søvn var der ikke meget stemme tilbage.

Men lytter man til hans nummer »Blodskudt«, er der ingen tvivl om, at han kan noget ret særligt. Det er lyden af en ung knægt med somaliske rødder, der på trods af sin unge alder har levet lidt for længe på den forkerte side af loven. En ung knægt, der på indvandrer-ghettodansk med Vejle-dialekt synger om at skubbe shufi (sælge kokain), jage »sedler der’ blodskudte« og flygte fra pulle (politiet).

Det lyder som noget fra en hårdkogt amerikansk ghetto. Men Jamaika er vokset op i omkring Finlandsparken i Vejle. Han har angiveligt været i kriminalforsorgens søgelys siden han var 12 og har allerede nu været inde og ruske tremmer flere gange. For hvad melder historien ikke noget om.

Den slags er der ingen grund til at forherlige. Og det gør Jamaika da heller ikke. Han fortæller blot om sin virkelighed. Sit kodeks. Det er sådan, det er. Det er sådan, det er blevet.

Det er hårdkogte ting, han synger om. Men leveringen er sårbar og melankolsk. Man kan høre, at han er ung. Og man kan høre, at han har sit at slås med.

Forhåbentlig kan musikken være vejen til noget bedre. Talentet er der i hvert fald.