69 stemmer om tabet af David Bowie

David Bowie blev 69 år. 69 stemmer – fra billedkunstner og forsanger i Kashmir, Kasper Eistrup, der i 2005 sang duet med David Bowie på sangen »The Cynic«, over Bono, David Cameron og Iggy Pop til det tyske udenrigsministerium – giver ham her et ord med på vejen. Mindre kan ikke gøre det.

David Bowie optræder i Horsens i 2002.(Foto: Morten Thun Fold sammen
Læs mere

1. Der findes en sang, som faktisk engang reddede mit liv. Hvor David Bowie lovede mig, at jeg var en helt, og at skammen var de andres. Tak, elskede David.

Jonas Gardell, forfatter og komiker

 

2. Jeg kom for sent til Bowie. 80er-generationen, Strunge & co. kom først, men de kom jo også for sent, og til Bowie kommer alle til tiden; han står altid og venter på netop dig, vildt cool og uendelig generøs. Den første SAMTIDIGE Bowie-sang, jeg formåede at falde for, var filmsangen »Absolute Beginners«, der lige præcis begynder med linjerne: »I’ve nothing much to offer/ There’s nothing much to take/ I’m an absolute beginner«, der som en selvfølge blev motto for min debutsamling »Readymade« i 1987 (som redaktøren heldigvis redigerede et langt næsegrus hyldestdigt ud af).

Lars Bukdahl, digter og litteraturanmelder

 

3. Læk fra Politikens morgenmøde:

Redaktøren: Bowie ... altså … er det lige så stort som Mærsk?

»Ja,ja, ja,« lyder det fra samtlige 45-55 årige mænd rundt om bordet.

Henrik Vesterberg, journalist på Politiken

 

4. Det er sorgens dag. Netop som du atter skød nyt lys ind i vort liv med en formidabel ny udgivelse, forsvinder du – for altid. Sorgens liv begynder her. Du vil blive savnet i 1.000 år, David. Men hvor har du dog været der for os allesammen. Vi må nu tage til takke med, hvor flittig du var. Du har efterladt verdener at gå ombord i nu og for altid for generationer frem. Vi har dig med på rejserne til alle de steder, du tog hen for at fortælle os nyt – og altid kom tilbage fra. Blot ikke denne gang. David Robert Jones – hvil i fred.

Neal Asley Conrad, forfatter og redaktør

 

5. Tak, David Bowie, for al den kunstneriske værdi, kreativitet og musik, som du har sat i denne verden. Hvilken gave du gav os.

Reese Witherspoon, skuespiller

 

6. DÅRLIGT NYT! Det troede jeg da ikke, han kunne …

Jan Sonnergaard, forfatter

 

7. Man kunne mene, at en persona uden alder ville leve evigt, men skulle det være, og han var jo også kun et menneske, er 69 et smukt tal. Og timingen, der nok nærmere var en smuk tilfældighed blandet med en sidste, stædig livsvilje og nysgerrighed (»hvordan bliver mit nye værk mon modtaget?«), er gennemført og meget Bowiesk.

Peter H. Olesen, forfatter, sanger og sangskriver

 

8. Chok! Sorg! Black Star

Nicolaj Stochholm, digter

 

9. David Bowie er død, den skulle være god nok. Der er mindst 30 numre, jeg gerne ville mindes ham med, men nu tager jeg et af de mere oversete, som er lidt i tråd med tidens store samtaleemne. »Repetition« handler om hustruvold og er fra det undervurderede album »Lodger« fra 1979.

Torben Sangild, anmelder, forfatter og radiovært

 

 

10. David Bowie var en af mine største inspiraitionskilder, så frygtløs, så kreativ, han gav os magi til hele livet.

Kanye West, sangskriver, producer mm.

 

11. Og ud over al den gode musik og alle de cool looks, så har han også lært os det fine ord irisheterokromi …

Kristian Ditlev Jensen, forfatter og journalist

 

12. Jeg voksede op, mens jeg lyttede til og så på popgeniet David Bowie. Han var en genopfindelsens mester, som hele tiden ramte plet. Et stort tab.

David Cameron, engelsk premierminister

 

13. Han gjorde altid det, han ville. Og han ville gøre det på sin måde, og han ville gøre det på den bedste måde. Hans død er ikke forskellig fra hans liv – et kunstværk. Han lavede »Blackstar« til os, hans farvelgave. Jeg vidste i over et år, at det var sådan, det ville blive. Jeg var alligevel ikke forberedt på det. Han var en usædvanlig mand, fuld af kærlighed og liv. Han vil altid være hos os. Men lige nu er det passende at græde.

Tony Visconti, Bowies producer på »Blackstar« og flere skelsættende album

 

14. Ikke min David.

Klaus Lynggaard, forfatter og musiker

 

15. Kunne alle radiostationer ikke bare spille David Bowie i dag – det synes jeg, verden skylder ham.

Eddie Izzard, komiker

 

16. I dag bør gaderne ikke være fyldt med andet end dans, taknemmelighed, musik og måske en lidt for voldsom eyeliner. Tak for alt, David Bowie.

Thomas Warberg, komiker

 

17. Verden har brug for ikoner, der viser os, det er okay at stikke ud og ikke være ligesom alle andre. Tak for alt, Bowie.

Sandie Westh, radiovært

 

18. The struggle is real, but so is God.

Iman, Bowies hustru

 

19. Jeg vil huske bredden i David Bowies værk. Funk, soul, jazz, elektronisk, mode, støj, jul, film, hår, Nile Rodgers, Iggy Pop, Lou Reed, Brian Eno, glam, ballader, gnomer og meget mere.

Niels Fez Pedersen, radiovært og musikanmelder

 

20. Bowie dør ikke. Han går i forvejen.

Danni Travn, journalist og forfatter

 

21. Min største helt af dem alle rakte hånden frem og sagde: »Hello I’m David«, og det eneste, der kom ud af min mund, var: »Yes, I know«! Der var så meget, jeg ville have sagt til ham, men jeg manglede ord! I dag mangler hele verden ord.

Bjørn Fjæstad, sanger og sangskriver

 

22. Jeg elskede din musik. Jeg elskede dig. En af den største performance-kunstnere, der nogensinde har levet. #sorrow.

Russell Crowe, skuespiller og sanger

 

23. Jeg er knust! Denne store kunstner ændrede mit liv! Det var den første koncert jeg så i Detroit! R.I.P.

Madonna, sangerinde mm.

 

24. I LOVE YOU DAVID BOWIE

Medina, sangerinde og sangskriver

 

25. Davids venskab var lyset i mit liv. Jeg har aldrig mødt så fantastisk et menneske. Han var det bedste, der findes.

Iggy Pop, rocksanger og sangskriver

 

26. Jeg savner en opdatering omkring David Bowies pludselige død. Et par svulstige mindeord om, HVOR ikonisk han var. Måske bare et respektfuldt RIP. Hvis vi sammen lægger pres på, simpelthen står sammen som kulturelite, så kan vi måske få selveste Radio24syv til at producere en særudsendelse her kl. 13-15. Det manglede da bare ...

René Fredensborg, radiovært på Radio24syv

 

27. Bowie er død, savnet lever! Som en direkte inspiration for mange af os, til at leve af, med og særligt for!

Magtens Korridorer, rockband

 

28. Uforståeligt. Mr. Bowie synes ikke til at ældes. Han har været et symbol på udødelighed længe før denne chokerende og triste overraskelse. For altid en »black star« i himlen og en fast plads i det øverste lag af musiklegender. Vi vil altid have sangene. Du kan drage videre til dit nye liv på Mars. Du har rørt så mange af os så dybt. Tak.

Per Vers, rapper

 

29. Det var en af mine allerførste rockkoncerter, og dengang havde man lejlighed til at fotografere under hele koncerten. Der var kolossalt meget lys på scenen. Jeg var vant til jazzmusikere, der spillede i halvmørke, og knipsede løs med en lukkertid på 1/60 sekund, hvilket resulterede i overbelyste billeder – jeg var tilfreds med effekten, for det passede til musikken. Bowie gav alt – det var et kæmpe show.

Ofte opstår der en slags kontakt mellem rockstjernen og fotografen under en koncert, men jeg kan sandt at sige ikke huske, om det var tilfældet her. Jeg kan dog huske Bowies udstråling. Intet var overladt til tilfældet. Alle hans bevægelser, som når han gik i hugstilling og satte hænderne i siden, alt var koreograferet. Han udstrålede stor intelligens, total kontrol og en humoristisk sans. Og så havde han nogle skæve tænder, som jeg er temmelig sikker på, at han har fået rettet siden.

Gorm Valentin, rock- og jazzfotograf, fotograferede Bowie på flere af hans koncerter i Danmark, heriblandt »Golden Years«-turneen fra 1976.

 

30. Farvel, David Bowie. Der nu er blandt #Heroes. Tak for at hjælpe med at rive #Muren ned.

Tysklands Udenrigsministerium

 

31. Jeg stivnede simpelthen. For jeg følte mig genkendt på samme måde, som generationen før mig må have fået en særlig følelse af at høre The Beatles første gang. Dem var jeg jo selv vokset op med, men David Bowie ramte mig på en anden måde, da jeg hørte nummeret »Starman«. Jeg var 17 år gammel. Det må have været omkring årsskiftet fra 1972-1973, og jeg var hjemme og besøge en pige, der hed Jane fra min klasse på Sølvgade Skole.

Søren Ulrik Thomsen, digter, i Kristeligt Dagblad om første gang, han hørte hørte Bowie synge

 

32. The Rolling Stones er chokerede og triste over at høre, at vores kære ven David Bowie er død. Ud over at være en vidunderlig og venlig mand var han en usædvanlig kunstner og en sand ener.

The Rolling Stones, rockband

 

33. En meget trist nyhed at vågne til på denne regnfulde morgen. David var en stjerne, og jeg værdsætter de tider, vi havde sammen. Hans musik spillede en stor rolle i britisk musikhistorie, og det gør mig stolt at tænke på, hvor stor en indflydelse han havde på mennesker i hele verden.

Paul McCartney, sanger og sangskriver

 

34. Bowie var til, så alle os særlinge kunne se, at særhed var en værdifuld ting. Han ændrede verden for altid.

Guillermo del Toro, filminstruktør

 

35. Det er sjældent, jeg græder, når en kunstner dør, men jeg er sønderknust. Han betød så meget. Farvel til Bowie og til vores ungdom. Vi elskede dig. X.

Marc Almond, sanger og sangskriver

 

36. »Planet Earth is blue«.

Bono, forsanger i U2

 

37. Vi er alle Bowies børn. Han inspirerede os og ændrede vore liv. #RIPDavidBowie.

Neil og Chris x Pet Shop Boys, popduo

 

38. Tak, David, det var en fornøjelse at kunne kalde dig en ven. Du er et ikon, en inspiration og en frygtløs skaber.

Goldie, musiker

 

39. For mig var der næsten ikke nogen større end David Bowie. Måske Bob Dylan. Måske Lennon/McCartney i fællesskab, men det er jo længe siden.

»Hunky Dory« er måske mit yndlings­album nogensinde. Berlin-trilogien – især »Low« – har jeg hørt hundreder af gange, og hver gang oplevet noget nyt. Da jeg var ude og løbe i lørdags, satte jeg »Scary Monsters« fra 1980 på, og så løb jeg til »Ashes To Ashes« og alle de andre store sange fra dét album. Jeg husker som stor skoledreng at se den chokerende Christiane F.-film og dér opdage »Heroes«. Og måske i virkeligheden også Bowie.

Jeg så David Bowie live to gange, men det er hans sange og album, der står tilbage som blivende værker og milepæle i rockhistorien. Hans seneste helt fremragende album »Blackstar« udkom så sent som forleden. Det har kørt hele weekenden, og nu kom så denne utroligt triste meddelelse.

Brugte forresten »Blackstar« til at teste et lidt hostende stereoanlæg her i huset den anden dag. Helt konkret det utroligt smukke nummer »Lazarus«, hvor Bowie synger:

»Look up here, I’m in heaven /I’ve got scars that can’t be seen / I’ve got drama, can’t be stolen /Everybody knows me now«.

»You know, I’ll be free / Just like that bluebird / Now ain’t that just like me? / Oh I’ll be free / Just like that bluebird / Oh I’ll be free / Ain’t that just like me?«

Det er en af de allerstørste, som er væk nu. Men i det mindste sluttede han på toppen.

Tom Jensen, ansvarshavende chefredaktør på Berlingske

 

40. Åh altså. En kunstner af allerstørste format er gået bort. Han definerede en epoke. Og var for mig den bedste musikalsk rejsekammerat siden 70erne. Åh altså.

Uffe Elbæk, formand for Alternativet

 

41. Han kom straks hen til mig, og sagde mit navn, hvilket kom lidt bag på mig. Han var vågen og interesseret – og ikke så høj. Jeg var meget glad for hans godkendelse af min indspilning, fordi der var en del, der tog det ilde op, at jeg rørte ved hans musik.

Cæcilie Norby, sanger, indspillede i 1999 et af David Bowies mest kendte numre »Life on Mars«

 

42. »This way or no way / you know, i’ll be free / just like that bluebird / now ain’t that just like me«

MØ, sanger og sangskriver

 

43. Det var faktisk utroligt svært at finde et billede. Det der altid er kunsten, hvis man som kunstner skal portrættere en musiker eller en anden stor kunstner. Det er ligesom, at man meget hurtigt falder i den grøft, hvor man laver en fanplakat. Og det var jeg ikke interesseret i. Jeg ville gerne fange noget af den dér alien vibe, der er i ham. Jeg ville gerne vælge et foto, der ikke var så kendt, så jeg søgte faktisk meget længe, før jeg fandt et billede, som jeg kunne bruge. Og det syntes jeg i virkeligheden fortalte ret godt om den dér tid lige efter hans Berlin-æra, som jeg jo er meget, meget stor fan af . De tre plader, der kom dér, er efter min mening hans bedste. Så det skulle være fra den tid. Ja, så blev det til et litografi. Jeg har en ven , der hedder Mario McNolte, som jeg mødte, da vi lavede »No Balance Palace«-albummet. Og han har jo arbejdet med Bowie på flere af hans plader – også den, der hedder »The Next Day«. Og ham viste jeg så litografiet til, og det var egentlig meningen, at han skulle havde foræret et til Bowie, men jeg tror aldrig, det blev til noget. Så det har han formentligt aldrig set.

Jeg har et hængende derhjemme. Jeg har et enkelt tilbage. Jeg har solgt de andre. De kom i et meget lille oplag. Jeg lavede bevidst ikke særligt mange. Jeg tror, jeg lavede 24 eller sådan noget.

Vi skal huske ham som en meget, meget farverig mand, som jo var med til at give plads til sådan nogle marginaliserede størrelser som for eksempel de homoseksuelle. De fik pludselig en stemme i David Bowie. Han er jo en af de første, der for alvor går ud og siger: »jeg er biseksuel.« Han gav en stemme til de her minoriteter på et tidspunkt, hvor det ikke eksisterede.

Vi skal også huske ham for at være et meget humoristisk menneske. Til trods for at han har lavet nogle meget dystre og meget mærkelige og meget svært tilgængelige ting, så var der altid en tilstedeværelse af en eller anden form for humor eller et skævt smil. Ikke mindst i hans interview.

Der er jo ikke nogen tilbage som ham. Der er kun få tilbage i den liga. Der er Neil Young, Paul McCartney, Mick Jagger, Keith Richards og Bob Dylan, men det er ved at være last call, ikke. Der er han jo en af dem, der over en meget lang karriere har formået ... om det var godt eller skidt, det, der kom, så var det sgu aldrig kedeligt. Han sagde jo også: »jeg ved ikke, hvad det næste, der kommer fra mig, bliver, men jeg lover, det bliver ikke kedeligt«. Og det har det aldrig været.

Jeg føler mig bare overdrevet privilegeret over at være den eneste danske kunstner eller band, der har arbejdet sammen med ham. Og han har oven i købet sunget en af mine sange. Det er jo ret fantastisk. Det er jeg meget stolt af. Ikke mindst nu, hvor det hele er slut. Det er meget mærkeligt.

Kasper Eistrup, billedkunstner og forsanger i Kashmir

 

 

44. Som ven var han helt formidabel: Usnobbet, venlig, kærlig. Altså – han var ikke helt ligeglad med, hvem han talte med, men når man kendte ham, var han noget af det nemmeste og sødeste.

Erik Brandt, dansk designer og personlig ven af David Bowie, om Bowies død til DR

 

45. Jeg fik ikke talt med ham, men jeg så ham forsøge at være »en af drengene« i Tin Machine til prøverne (Tin Machine var Bowies band i midt-80erne, hvor han forsøgte at komme væk fra stjernerollen, red) og komme væk fra den overjordiske betydning for os andre. Hele den punkverden, som jeg var vokset op med, eksisterede kun, fordi han havde vist vejen til fremtiden.

Loveshop-sanger Jens Unmack spillede i bandet Green, der varmede op for David Bowie og Tin Machine i Saga i 1987

 

46. Bowie er central og ikonisk, fordi han var den første, der begyndte at genopfinde sig selv og sin identitet kontinuerligt. Hans leg med grænser, køn, seksualitet, det ulækre og hans udseende står som noget af det, som mange af nutidens kunstnere benytter sig af. Samtidig er det fokus, som man ser i moden på køn, seksualitet og det androgyne fænomener, noget, som Bowie var med til at popularisere og få ud til enormt store mængder mennesker.

Moussa Mchangama, digital redaktør på Cover

 

47. Ord kan ikke udtrykke det: RIP David Bowie.

Brian Eno, musiker, komponist mm.

 

48. Det er i sandhed en trist dag. Men Bowies musik vil leve evigt! Sådan et stort tab!

Anders Trentemøller, producer og komponist

 

49. Tænker på dig, David. Gud velsigne dig XR.

Ronnie Wood, Rolling Stones

 

50. Du forandrede mit liv. Kærlighed for evigt.

Nile Rodgers, musiker og producer, guitarist i Chic

 

51. Tak for at kurere min skriveblokade.

Alex Vargas, musiker

 

52. David Bowie, du er og vil altid være forevigt gemt i mit hjerte. Jeg er så ked af dette tab.

Leona Lewis, sangerinde

 

53. Selvfølgelig havde Bowie funken i sig. Du kender ikke noget til Bowie, hvis du spørger, om han havde funken.

George Clinton, stifter af bandsene Parliament og Funkadelic

 

54. RIP David Bowie – et menneske som var tæt på kilden.

M.I.A., sanger og sangskriver

 

55. Efter Johns død, var David der altid for Sean (Yoko Ono og John Lennons søn, red.) og mig.

Yoko Ono Lennon, sanger, sangskriver mm.

 

56. Er meget trist over at sige, at det er sandt. Jeg vil være offline et stykke tid. Kærlighed til alle.

Duncan Jones, Bowies søn

 

57. Du var et ikon, du ændrede ideen om, hvad en mand skulle være, dit musikalske geni lever videre.

Frances Bean Cobain, kunstner – og Kurt Cobains datter

 

58. Jeg vil ikke høre om den åndssvage mode til Golden Globe, hvem fanden interesserer det, jeg vil høre Bowie-plader.

Diane Warren, sangskriver

 

59. Sikke et tab … Jeg var heldig at få lov at arbejde med et geni på »Cat People«.

Giorgio Moroder, producer, sangskriver mm.

 

60. Åh, det er frygtelige nyheder. Vi mistede en ekstremt vigtig og indflydelsesrig kunstner. Bowie var en kæmpe inspiration og vil blive savnet.

Linda Perry, sanger og sangskriver

 

61. David Bowie, du er voldsomt savnet. Bowies »Changes« og alle Ziggy-sangene har været en stor inspiration for mig.

Gene Simmons, Kiss

 

62. Seriøst, hvad kan du sige til den mand, der ændrede alt, og gjorde alt muligt?

John Taylor, Duran Duran

 

63. Jeg elsker, hvordan Bowie udfordrede folks opfattelse af kønsstereotyper, og hvad en outsider virkelig var. Han var så forud for sin tid.

Adam Lambert, sanger og sangskriver

 

64. En stor inspiration.

Pixies, stildannende rockband

 

65. Mesterlige, mesterlige David Bowie, der har injiceret drømme i os alle.Tak. Vi vil fortsat lytte.

Pia Tafdrup, digter

 

66. En kort pause fra skænderierne om det er indvandrernes, de højreorienteredes, religionens, kvindernes eller mændenes skyld, at det hele er ved at synke i grus. Et stort menneske ånder ud i sit hjem i New York, og med et pust er hele internettet fyldt med smuk kunst og fine, kærlige ord. Ikke noget lille testamente at efterlade sig.

Jeppe Gjervig Gram, manuskriptforfatter på TV-serien »Bedrag«

 

67. En æra er slut. Det er svært at fatte.

Benn Q. Holm, forfatter

 

68. David Bowie vil for altid være en rock’n’ roll-legende og en god ven. Mit hjerte er hos hans elskede i dag.

Tommy Hilfiger, modeikon

 

69. Farvel til David Bowie. Tak for alle timerne med »Ziggy«, »Let’s Dance«, »China Girl« og alle de andre skønne numre.

Kristian Jensen, udenrigsminister