5 stjerner: Lige meget hvor mange gange man har set Alvin Aileys ikoniske mesterværk bliver man ramt lige i hjertekulen

Det toptunede Alvin Ailey American Dance Theater byder på forfriskende ny koreografi i traditionens ånd.

Alt gik op i en højere enhed, da Alvin Ailey American Dance Theater gæstede Tivoli. Foto: Paul Kolnik Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Kolnik / PR

Der var forståeligt nok bragende bifald til premieren på Alvin Ailey American Dance Theater, da kompagniet skød sit nu 17. gæstespil i Tivoli i gang. For det toptunede kompagni er fuldt af mageløse dansere, der ikke bare er teknisk fremragende, men også yderst ekspressive og stærke scenepersonligheder.

I Jessica Langs japansk inspirerede og smukt iscenesatte »EN« er cirklen, tidens gang og kontrasten mellem lys og mørke centrale elementer. Der er noget helt rituelt over de hvidklædte danseres hvirvlende bevægelser til Jakub Ciupinskis forførende trommerytmer, og scenografiens sorte skive med farvet baglys, der ligner en solformørkelse, giver sammen med en månelampe associationer til universets tid- og rumdimensioner og livscyklusser. Men også de menneskelige relationer og fællesskaber er stærkt i fokus i den flot varierede koreografi med mange opfindsomme løft i dansens udfordrende forsøg på at slutte livets cirkel.

Vibeke Wern

»»Revelations« blev danset med både dyb inderlighed, forrygende energi og smittende livsglæde«


Fra kompagniets egne rækker kunne man på premiereaftenen opleve Jamar Roberts stemningsfulde blues-inspirerede »Members Don’t Get Weary« fra 2017, koreograferet til John Coltranes forrygende jazz. Her er det frydefuldt at se dansernes subtile fraseringer til musikken. Men det er ikke mindst interessant, hvordan det velformede og kraftfulde værk, der viser frygt, frustrationer, undertrykkelse og sensualitet samt en higen efter ro og frihed, trækker tråde tilbage til Alvin Aileys signaturværk »Revelations« fra 1960, der som altid slutter hvert eneste program på gæstespillet.

Lige meget hvor mange gange man har set Alvin Aileys ikoniske mesterværk, der bliver danset til gospels og spirituals og afspejler afroamerikanernes smertefulde historie og deres tro, håb og optimisme, bliver man ramt lige i hjertekulen. Og »Revelations« blev danset med både dyb inderlighed, forrygende energi og smittende livsglæde.

Alvin Ailey American Dance Theater. Tivolis Koncertsal. Sidste dag 1. september.