5 skøre facts: Vidste du dette om Game of Thrones?

Hvad er forklaringen på den mystiske introsekvens i 'Game of Thrones'? Dette og andre spørgsmål undersøger vi forud for mandagens streamingpremiere på femte sæson af HBO-serien. Spoilers kan forekomme.

Hvad er forklaringen på den mystiske introsekvens i 'Game of Thrones'? Dette og andre spørgsmål undersøger vi forud for mandagens streamingpremiere på femte sæson af HBO-serien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den femte sæson af den hyperpopulære tv-serie får streamingpremiere i morgen på HBO. Her er fem sjove detaljer, som du kan varme op med:

1) Introsekvensen er inspireret af astrofysik

De fleste Game of Thrones-fans er klar over, at seriens usædvanligt lange introsekvens (1 minut og 40 sekunder) angiver hvilke riger, der optræder i det forestående afsnit.  King's Landing, Winterfell og Muren har indtil videre optrådt i alle sekvenser. Titelsekvensen, med den majestætiske musik af  Ramin Djawadi, har vundet en Emmy, og er skabt af 25 medarbejdere i special effects firmaet Elastic. De fik af HBO til opgave at lave en sekvens, der giver et hurtigt overblik over handlingen i afsnittet, og første idé var en ravn, der flyver fra land til land. I stedet blev det et koncept, der er inspireret af den avancerede ende af science fiction-litteraturen. Sekvensen fremstiller Westeros og de øvrige lande som værende placeret på indersiden af en sfære. Dette er inspireret af  astrofysikeren Freeman Dysons teoretiske koncept om en Dyson Sphere, der er en kunstig sfære af astronomiske dimensioner bygget omkring en stjerne. Formålet med at bygge en Dyson Sphere er for konstruktørerne at kunne absorbere den totale mængde energi fra den omkransede stjerne. I midten af Game of Thrones-sfæren er der et såkaldt astrolabe (middelalderligt stjernekort), der omkranser en mindre sol. Det fremgår ikke, hvorfor der forekommer nat i Westeros, idet dette ikke skulle være muligt på indersiden af en Dyson-sfære.

2) En håndfuld mennesker ved allerede nu, hvordan det hele ender

Den 65-årige forfatter til de oprindelige Game of Thrones-romaner, George R.R. Martin, har allerede afsløret over for TV-seriens skabere, hvordan hele sagaen ender. Det skyldes, at det tager forfatteren væsentligt længere tid at skrive en af romanerne end at producere en sæson af TV-serien. Det tog George R.R. Martin hele femten år at skrive de første fem bind i serien “A Song of Fire and Ice”, og han har ikke speedet tempoet op, blot fordi verdens mest populære TV-serie nu bliver produceret parallelt med bøgerne. Sidste bind tog fem år at skrive, og endnu to romaner er planlagt. Hvis George R.R. Martin holder samme tempo er der altså en vis risiko for, at roman-cyklus’en ikke når at blive helt færdig, inden han dør. Af samme grund har George R.R. Martin skitseret de afsluttende træk i tronspillet overfor TV-seriens showrunnere David Benioff og D.B. Weiss. Og nej, intet er sluppet ud om hvilke karakterer, der overlever de blodige begivenheder.

3) Forvent flere uventede dødsfald i femte sæson

“Game of Thrones” er ikke den eneste TV-serie, der pludseligt lader sine hovedpersoner dø på overraskende måder, men det er klart denne series dødsfald der får mest omtale. Som for eksempel det orgie af drab der afsluttede tredje sæsons bryllupsepisode. Forfatter George R.R. Martin har lovet at der blive flere uventede dødsfald i sæson fem, og selvom man har læst romanerne, vil man ikke nødvendigvis kunne vide, hvornår det sker. “Der vil dø personer, der ikke dør i bøgerne - så seerne må være på mærkerne,” siger George R.R. Martin. At dø i “Game of Thrones” kan imidlertid være en kompleks affære, og er ikke nødvendigvis ensbetydende med at blive skrevet ud af serien. Således er skuespilleren Charles Dance, hvis karakter Tywin Lannister blev skudt med en armbrøst mens han sad på toilettet, kommet til at afsløre, at han muligvis dukker op i den kommende sæson.

4) Game of Thrones mest sexede skuespiller har en fortid som punksanger

Den 45-årige Peter Dinklage er den eneste skuespiller i Game of Thrones der kan være sikker på, at han ikke vil blive skrevet ud af serien - så stærk er hans popularitet. Siden hans gennembrud i rollen som den komplicerede, eksistentielt plagede Tyrion Lannister, har kvinder stået i kø for at erklære ham som seriens mest sexede. Peter Dinklage er den eneste skuespiller, der ikke blev bedt om en audition til sin rolle, men blev håndplukket til rollen af HBO. Han var ikke i første omgang interesseret, da han frygtede, at Game of Thrones middelalderlige univers betød, at han skulle spille en stereotyp dværgerolle som hofnar. Peter Dinklage har en lang scenekarriere bag sig og slog igennem i film “The Station Agent” om en ung mand, der flytter på landet for i ensomhed at finde sig selv. Før filmkarrieren var han forsanger i punkbandet Whizzy, og har et stort ar i panden, der stammer fra en voldsom optræden i den nu lukkede New York-klub CBGB.

5) En Game of Thrones-episode koster over 40 millioner kroner

HBOs serie er en af de kostbareste, der nogensinde er blevet produceret for TV, hvilket blandt andet hænger sammen med, at scenerne i i universets forskellige “riger” er blevet optaget i USA, Kroatien, Malta, Marokko, Island, Nordirland og Spanien. Sidstnævnte land er kommet med i sæson fem, og i Malaga mødte 86.000 mennesker op under optagelserne i håb om at få en statistrolle i serien. Trods skyhøje produktionsomkostninger, der blandt andet går til de håndbroderede kostumer som seriens aristokratiske karakterer er klædt i, har udgifterne til “Game of Thrones” endnu ikke matchet serier som “Venner”, hvor de medvirkendes salærer per episoder nåede op til syv millioner kroner.

Se traileren til den nye sæson af Game of Thrones her:

Traileren til 5. sæson af Game of Thrones er her endelig. Check den ud og del den ud i riget. #GoTSeason5

Posted by HBO Nordic on 30. januar 2015

Hvor meget koster én episode af Game of Thrones? Og hvad er forklaringen på den mystiske intro?

Posted by Berlingske on 12. april 2015