5 popnøgler til Beyoncé-festen i aften

Hvad kan de titusinder af koncertgæster forvente sig, når supersangstjernen Beyoncé Knowles i aften fyrer op under Parken på sin »Formation World Tour«? Berlingskes musik­anmelder giver her en fempunkts-guide.

Fyr og flamme: Beyoncé indtager med band og dansere Parken i aften. Arkivfoto: Danny Moloshok/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1) Banebrydende scenedesign

I år forsøgte Roskilde Festival endnu engang at booke Beyoncé, men selv Orange Scene ville knap nok have været i stand til at rumme superstjernens »Formation World Tour«. Jeg var til stede til turneens koncert i Raleigh, USA. Der var en 18 meter høj kube-formet, roterende skærm, der kunne opdeles i to, og en catwalk, der opvarmer over 7.000 liter vand, som Beyoncé og hendes dansere pjasker rundt i. Det er en nøje tilrettelagt og storslået koncert, der kræver et enormt hold til opsætningen. Sangerinden har skabt scenedesignet i samarbejde med bl.a. engelske Es Devlin, der også stod bag Miley Cyrus’ selvrefererende tunge-rutsjebane, Kanye Wests grå-golde bjerge og Lady Gagas »Monster Ball Tour«.

2) Masser af »Lemonade«

I april udsendte Beyoncé »Lemonade«, der udstillede hendes tårnhøje ambitionsniveau i form af et visuelt album, der bestod af 12 sange og en tilhørende timelang film. Samtidig udstillede albummet tilsyneladende også hendes ægteskab med rapperen Jay Z (Shawn Carter). Før udgivelsen svirrede rygterne om Jay Zs utroskab, og dem gjorde »Lemonade« ikke meget for at punktere med dets fortælling om en kvindes mistro, vrede og tilgivelse i kølvandet på mandens affære. På de fleste af »Formation World Tour«-turneens foreløbige koncerter har Beyoncé og hendes team spillet op til syv sange fra »Lemonade«.

3) Kvinder i front

Kvinders underrepræsentation på musikscener og festivaler er – ligesom Beyoncés feminisme – omdiskuteret. Siden 2007 har Beyoncé turneret med bands bestående af kvindelige musikere, og det var også tilfældet på »On the Run«-fællesturneen med Jay Z. »Formation World Tour« er ingen undtagelse: Foruden kvinder på bas, guitar og trommer består Beyoncés dansetrup udelukkende af kvinder.

4) Bodysuits i lange modebaner

Helt i tradition med det store popshow skifter Beyoncé og hendes dansere selvfølgelig kostumer adskillige gange i løbet af deres »Formation World Tour«-koncerter. På Beyoncés sjette soloturné sværger hovedpersonen og hendes dansere til bodysuits, der blotter benene. De korte uniform-lignende bodysuits spænder dog bredt i stil og materiale – fra de Balmain-designede hvide, victoriansk-inspirerede blonder over Atsuko Kudos postkasserøde latexdragt til en sort hussarjakke fra Roberto Cavalli, der leder tankerne hen på Michael Jackson, Jimi Hendrix og The Beatles.

5) Sjove fan-optrædener

Det myldrer med reaction videos på YouTube, hvori fans og andre interesserede kommenterer Beyoncé selv, hendes album, musikvideoer osv. Et udpluk af de mere overstrømmende og underholdende af disse er inkluderet i »The Formation World Tour«-strukturen. Ved åbningskoncerten i Miami i USA trak Beyoncé to (sandsynligvis forvalgte) fans op på scenen og dansede den ikoniske koreografi til »Single Ladies (Put a Ring On It)«. Om det samme sker i Parken, kan superstjernens mange danske fans så drømme om.