48 timers kunst og kultur

Jesper Beinov, Kultur-, Debat og Navneredaktør på Berlingske Fold sammen
Læs mere

Når kulturfolk mødes, så taler de om alt andet end kunst og kultur. Der tales i et væk om rammebetingelser, processer, økonomi og støttemuligheder. Men der er brug for, at kulturdebatten kommer til at handle om det væsentlige. Om indholdet. Om den kultur, der rykker. Om kunsten, når den bevæger, ophidser, engagerer og optænder os.

Netop det er arrangørernes ambition for dette andet Kulturmøde på Mors; at række ud og engagere. Idealerne flyver højt.

Alle forudsætninger er til stede med et hæsblæsende, tætpakket program. Hvis ikke debatterne, talerne eller de mange kunstnere, der viser deres arbejder frem - uanset om det er arkitektur, design, scene- og billedkunst, klassisk og ny musik - så kan naturen.

Mors, dette stykke »udkantsdanmark« – for nu at bruge et af tidens rædselsfulde udtryk for så mange dele af vores land uden for de fire største metropoler – er rig på naturoplevelser. Det vil Jens Smærup Sørensen og Knud Sørensen, et par af de højest nulevende kunstnere blandt morsingboerne, kunne bekræfte. Ellers kan man bare bladre i Hans Edvard Nørregård-Nielsens pragtværk »Limfjorden. Stemmer og steder« fra forrige år.

At stedet kan inspirere har vi også set i kulturhistorien. Limfjordskunstnere som Johannes V. Jensen, Johan Skjoldborg, Marie Bregendahl og Jeppe Aakjær var en del af det folkelige gennembrud omkring 1900, hvis sociale indignation og skildringer af småkårsfolk var med til at myndiggøre almuen. Dengang var der dyb fattigdom, hvor vi i dag mere tænker på den særlige natur og lyset på egnen, når vi krydser Sallingsundbroen. Få kilometer østpå ligger digterfyrsten Jeppe Aakjærs prægtige hjem, hvor Aakjær (1866-30) lod sig fejre med den årlige Jenlefest. Den holdes stadig og er et seriøst samlingspunkt for det egentlige, kunsten, så helt naturligt er der litteraturfestival om et par uger.

Men nu er der Kulturmøde. Og det er ingen lukket forsamling. Det samlede overblik kan fås i Berlingske. Her holder vi øje med det væsentlige i de næste dage på kultur- og debatsiderne med reportage, kommentar og kronikker. Hele Danmark kan i øvrigt deltage fra hjemmesiden www.kulturmoedet.dk, facebooksitet hedder Kulturmødet, og på twitter er det på @Kulturmoedet og #KM14.dk.

Det væsentlige er at indlede en samtale om kunst og kulturens indhold. Kunsten kan sætte os fri, den kan binde os på hænder og fødder, være opbyggelig, aldeles destruktiv, være lys eller mørket, der rækker ud efter mørket. Kunsten og dens følgesvend kulturen kan det hele. Og hvilken mere prægtig ramme end Mors for de næste 48 timer har jeg svært ved at se.