48 festlige timer på Mors

»Folkemødets lillesøster« kaldte kulturminister Bertal Haarder Kullturmødet på Mors, der i år afholdes for tredje gang. 48 timer med flere end 200 forskellige arrangementer, 40 samtaler om kunst og kultur og forventet 10.000 deltagere.

Kulturmødet på Mors 20. - 22. august 2015. Foruden de store debatter, er der også plads til mindre diskussionsgrupper. Foto: Astrid Dalum Fold sammen
Læs mere
Foto: ASTRID DALUM

Solen strålede fra en skyfri himmel, og foran kulturhuset Værket i Nykøbing snoede køen til Kulturmødets officielle åbning sig nærmest parallelt med kunstnerens Jens Galschiøts opsigtsvækkende 60 meter lange monument »550+1 Et år i en prostituerets liv – om menneskehandel og prostitution« der står som en slags vartegn for mødet.

Inde i Værket var stemningen noget mere gemytlig. Der var fællessang, ledet af den allestedsnærende chef for Copenhagen Opera Festival, Michael Bojesen, underholdning af dansere fra Black Box Theatre i Holstebro og spillemandsmusik leveret af violinisten Harald Haugaard og hans ensemble.

Borgmester glæder sig over tredje sæson

Morsø kommunes borgmester, Hans Ejner Bertelsen glædede sig over, at Kulturmødets tredje sæson tegner til at blive endnu bedre end de to første, og forsikrede, at der nu er tale om en tradition, som Mors vil gøre alt for at føre videre.

»Men vi er meget bevidste om, at Kulturmødet er for hele Danmark,« understregede han.

Kulturminister Bertel Haarder, der var initiativtager til Folkemødet på Bornholm, kaldte Kulturmødet for »Folkemødets lillesøster« og priste den livsglæde, det talent og de ildsjæle, der efter hans mening er helt centrale i dansk kunst og kultur.

Han understregede temaet, at kultur skal være for hele Danmark. »Det er vigtigt, at det, der er kendt i Skagen, København eller Gedser, også bliver kendt alle andre steder i landet. Danmark er landet, hvor vore oldeforældre lærte at løfte i flok, det lagde grunden til den velstand, vi har i dag,« sagde han og understregede, at den fællesskabsfølelse også er vigtig for kulturen. Ikke mindst fordi »kunst og kultur i stigende grad er noget, vi skal leve af. Og det er faktisk meget rart at tænke på,« sagde kulturministeren.

Der ventes omkring 10.000 deltagere i Kulturmødet, der frem til lørdag eftermiddag byder på godt 200 forskellige kulturelle arrangementer – debatter, udstillinger, musik, teater og fri leg for kreative sjæle i alle aldre.