4.400 gamle vægmalerier viser kvinden Hetpet gå på jagt og fiske

Egyptiske arkæologer har fundet en grav med opsigtsvækkende vægmalerier, der viser, at kvinder for 4.400 år siden havde høj status.

Vægmalerier fra Hetpets grav. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Fold sammen
Læs mere

Egyptiske arkæologer har fundet en 4.400 år gammel grav i nærheden af pyramiderne uden for Cairo. I lørdags meddelte det egyptiske ministerium for arkæologi, at graven sandsynligvis har tilhørt en højtstående kvinde ved navn Hetpet, der levede i det 5. dynasti. Graven er usædvanlig ved, at der på væggene er malet en række scener fra livet i Egypten. Her ser man Hetpet og andre egyptere, der går på jagt og fanger fisk.

Vægmalerier fra Hetpets grav. EPA/KHALED ELFIQI Fold sammen
Læs mere

Lederen af udgravningen, Mostafa Al-Waziri, siger, at Hetpet var en kvinde, som – mener man –stod faraoen nær. Al-Waziri giver udtryk for, at de foreløbige fund kun er begyndelsen. Han forventer flere genstande, og at man foreløbig kun har fundet under halvdelen af, hvad graven indeholder.

Ifølge Al-Waziri var Hetpet sandsynligvis præstinde for frugtbarhedsguden Hathor, som de gamle egyptere mente beskyttede gravide kvinder. Hun kendes fra egyptiske skriftlige kilder.

Graven blev fundet i et område, hvor der findes grave fra det 5. dynasti fra perioden 2.600- 2.100 f. Kr.

De egyptiske arkæologer lægger vægt på, at det er usædvanligt, at en kvinde blev begravet alene uden at være i familie med faraoen, hvilket viser, at hun havde usædvanlig høj prestige.

Vægmalerier fra Hetpets grav. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh Fold sammen
Læs mere

En talsmand for det egyptiske ministerium, Hasan Ramadan, siger:

»I det gamle Egypten var det ikke normalt, at kvinder blev begravet adskilt fra deres mand. Kun prinsesser fik deres egne grave. At bygge en stor grav til en kvinde, der ikke var medlem af den kongelige familie, var usædvanligt og viser, at kvinder kunne have høj status dengang.«