32 millioner gamle avissider lægges online

Danskere får nu mulighed for at søge i 350 år gamle aviser digitalt. Torsdag klokken 17 åbnes for Statsbibliotekets Mediestream, der i løbet af de næste to år skal indeholde 32 millioner historiske danske avissider.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan dækkede de danske aviser tyskernes besættelse 9. april for 75 år siden? Og hvad skrev de om grundlovens tilblivelse frem til 1849?

De svar bliver nu let tilgængelige for historieinteresserede danskere, når Statsbiblioteket torsdag åbner for Mediestream og digital adgang til danske avisudgivelser gennem 350 år. Projektet har været mere end ti år undervejs, og man regner med en stor interesse, fortæller områdedirektør på Statsbiblioteket Tonny Skovgård Jensen:

»Der er rigtig mange mennesker, der har ventet på at få adgang til de her aviser, og vi er ret sikre på, at når nyheden om, at man har den her mulighed, spreder sig, så er der rigtig mange, der kommer og bruger det,« siger han.

Især har lokalhistorikere og slægtsforskere glædet sig til åbningen, fortæller Tonny Skovgård Jensen, men han tror også helt almindelige borgere vil få glæde af det, hvis de eksempelvis vil finde avisforsiderne på deres forældres bryllupsdag.

Tidligere har man skulle søge i mikrofilm for at se tilbage på de historiske begivenheder, men på den nye portal vil det være muligt at søge på fritekst på alt. Og det vil give os bedre adgang til vores kulturarv, mener kulturminister Marianne Jelved.

»Det bliver uendeligt meget lettere, når vi fremover kan søge på tværs af aviser på bestemte ord og navne. Og det giver helt nye muligheder for forskning og almen opdagelseslyst,« siger hun.

Kulturministeren har skudt 16,5 millioner kroner i portalen, der blandt andet har fået en særbevilling på finansloven. Desuden har projektet fået seks millioner kroner fra UMTS-midlerne.

Foreløbig er godt én million sider blevet lagt op i portalen, hvor de ældste blev trykt i 1759 i den nu lukkede Adresse-Avisen. Der vil ligge sider fra 13 dagblade blandt andet Jyllands-Posten, Information, Bornholms Tidende og Århus Stiftstidende.

Frem til 2017 vil man hver dag digitalisere 50.000 sider, fortæller områdedirektøren fra Statsbiblioteket. I alt kommer 32 millioner avissider til at være alment tilgængelige i Mediestream.

Aviser trykt efter 1915 vil på grund af ophavsret ikke være tilgængelige hjemmefra. Her skal man logge på fra enten Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut.