30 sange mod Trump: Superstjerner starter månedlangt angreb

Mens Robert de Niro fastholder sit verbale Trump-overfald, er en række amerikanske musikere begyndt en nedtællingskampagne mod præsidentkandidaten

REM med Michael Stipe i spidsen er angiveligt på listen af musikere, der er klar med en anti-Trump sang.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE C. MITCHELL

Efter at Robert de Niro for nylig verbalt overfaldt den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, følger en serie musikere nu op med en månedlang kampagne mod Trump - en slag musikalsk nedtælling til valget - uden at der lægges skjul på, hvad det gerne skal ende med.

Når det gælder amerikanske skuespillere, musikere og forfatteres politiske sympatier er der ingen tvivl om, hvor flertallet lægger deres stemme - og det er ikke hos Trump.  En af de få, der bakker op om republikaneren er skuespilleren Jon Voigt, der angiveligt væmmedes ved de Niros udtalelser om, at han gerne ville give Trump bank. Det fik så de Niro til at skyde tilbage med at Jon Voigt led af vrangforestillinger.

Helt så saftigt foregår det ikke blandt musikerne, der i denne uge har startet kampagnen »30 days - 30 songs«. Frem til præsidentvalget lægges der hver dag en ny sang frem - »skrevet og indspillet for et Trump-frit Amerika« som det hedder på kampagnens hjemmeside.

Den første sang er »Million Dollar Loan« fra bandet Death Cab for Cutie, og refererer ifølge forsangeren Ben Gibbard  til Trumps udtalelser om, at han er en selfmade mand, der har bygget sin formue på et lille lån fra sin far på en million dollars: »Ikke bare er udtalelsen dokumenterbar usand, han var også flabet omkring det. Som om det ikke var noget særligt. Det synes jeg, er afskyeligt,« siger forsangeren på en video ifølge Mashable.com.

De næste dage følger navne som Aimee Mann med nummeret »Can't You Tell« og Bhi Bhiman med »With love from Russia«, og blandt øvrige deltagere er annonceret Jim James og REM, hvorfra Michael Stipe tidligere har protesteret over Donald Trumps brug af gruppens hit »It's the End of the World as We Know It (and I feel fine)« til et konvent sidste år.

Initiativtager til kampagnen er forfatteren Dave Eggers, og det var netop Trumps brug af musik til et vælgermøde, som Eggers skrev om, som satte forfatteren i gang, fortæller han ifølge Pastemagazine.

»Mens publikum ventede på Trump, var jeg overrasket over at høre musik af  Bruce Springsteen, Elton John og Queen. Ingen af dem støtter jo Trump. men det slog mig, at dette valg har brug for en fornyelse af den politiske protestsang. Fra Woody Guthrie til Public Enemy ved vi, at sange kan ændre opfattelser, og nu er det tid til at få vælgerne til at gå imod hykleri, sexisme, had og ligegyldighed,« siger Dave Eggers.

Hør kampagne-numrene på Spotify: