3. låge: Ved midnat skød hun sig en kugle for panden

Elna Lassen var dansk ballets feterede stjerne. Men i privatlivet var hun forvandlet til et gennemsigtigt spøgelse.

Ballerinaen vadede i succes, men privat ville hun også bare så gerne elskes. Elna Lassens død sendte chokbølger gennem den københavnske andedam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt

Ved midnat skød hun sig en kugle lige gennem kraniet. Solodanserinden Elna Lassens liv blev ikke langt. Hun tog sig selv af dage en septembernat 1930 i en alder af blot 29 år, bedst som hun stod på kanten af international berømmelse.

Der gik ikke bare et gys, men også et sørgmodigt suk gennem hele landet, da spisesedlerne udskreg deres »Elna Lassen er død!« fra gadehjørnerne. Stjerneballerinaen havde jo det hele. Ombejlet og hyldet for sin kunst, som ellers snart for alvor skulle have ført til endnu større triumfer, fordi den internationalt berømmede teatermand Max Reinhardt havde kastet sit blik på hende. I maj havde han ført hende frem på det fornemme Deutsches Theater i Berlin.

Det var ikke første gang, Elna havde været ude i verden. Som helt ung havde kvinden med de store, livlige øjne og det drengede ansigt været i Paris og New York med den berømte balletmester og koreograf Fokin, der var betaget af hendes enestående talent. Skønt vævermesterens datter var kommet relativt sent ind på balletskolen, ejede hun en brillant elan (energi, red.), ikke mindst på tåspids, der – som en anmelder skrev – tillod hende »en hel olympiade af sejre over tyngdekraften«.

Hun havde omskabelsesevne og var i det hele taget en moderne danser, som kedede sig i Det Kongelige Teaters Bournoville-repertoire og havde længsel efter andet og mere i den krop, der kunne svæve over gulvet. Også stjernekoreografen Georges Balanchine havde planer for hende.
Men den store popularitet og ydre succes var ikke nok til at opveje Elna Lassens private underskudsforretning, der havde reduceret hende til et sitrende spøgelse. Fremskreden sukkersyge, økonomisk ruin, ubodelig ensomhed og overanstrengelse kan have været nogle af grundene til, at hun tog sit eget liv i den lejlighed, hun stadig delte med ægtemanden, den notoriske kvindebedårer, godsejersøn og societylæge A.F. (Frits) Lassen. Revydivaen Liva Weel havde tidligere ladet sig skille for hans skyld. Dengang var han stadig gift, og det var han også, da han mødte Elna Hansen og fik hende i sit garn.

Elnas onde ånd

Ægteskabet var lykkeligt. Lige indtil Elna fandt ægtemanden i seng med den stenrige arving Erna Hamilton, som skulle opnå en sen TV-berømmelse som »Grevinden på Tredje«. Erna Hamilton havde tidligere drevet en kniv i ryggen på Elna, der havde været forelsket i skuespilleren Johannes Poulsen. Alle troede de to ville gifte sig, men Elnas onde ånd, Erna, kom imellem.

Elna og Frits var separeret, men Elna kunne ikke slippe Frits og havde stadig adgang til hans lejlighed. Det var manden, der sammen med Erna Hamilton fandt Elnas lig. De havde tilbragt aftenen på natklubben Adlon. Ballerinaen lå fuldt påklædt, havde stillet en stor buket røde roser på natbordet og omkring midnat sat sig pistolen for panden.Våbnet havde hun fundet i Frits' private samling, som han opbevarede i hjemmet.

»Det var en af mit livs værste oplevelser, at jeg, efter en festlig aften med Fritz Lassen, skulle opleve at finde Elna Lassen skudt i hovedet i hans soveværelse,« skulle Erna Hamilton fortælle sin senere mand, der mente, hun ligefrem pralede med at have drevet Lassen i døden for at  kunne fremhæve sig selv som femme fatale.

Ernas millionærfar forsøgte desperat at opkøbe alle eksemplarer af en bog om Lassens tragiske skæbne og knuste hjerte. Den udkom som følge af skandalen og oprullede Frits’ affære med den rige grevinde.

Meget efterlod Elna Lassen sig ikke her i verden, bortset fra et forfærdet land i sorg og efterhånden flygtige minder om en virtuos ballerina. Nogle kjoler, frakker, ti par sko, en sølvræv. En mindestatue er sat over hende i kildeparken i Aalborg, ligesom Flemming Flindt i 1998 skabte balletten »Legs of Fire« med inspiration fra Elna Lassens korte liv.