3. låge: Når kærlighedsboblen brister og alt falder fra hinanden

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge forsøger en stor sanger af finde fodfæste efter sin skilsmisse.

Dave Longstreth er nu eneste tilbageværende medlem af Dirty Projectors. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Frank Rothenberg (PR)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ikke have været let.

I centrum for Dirty Projectors - et af de sidste ti års mest respekterede og eventyrlystne amerikanske bands - stod gennem mange år kæresteparret Dave Longstreth og Amber Coffman. Ligesom deres stemmer slyngede sig ind og ud af hinanden i de skønneste harmonier, når de sang, var deres private, kunstneriske og professionelle liv også flettet fuldstændig ind i hinanden.

Så selvfølgelig kastede det Dave Longstreth ud i en kæmpe krise, da kærligheden brændte ud, og parret måtte gå hver til sit for et par år siden. Hvordan Amber Coffman har haft det, skal jeg ikke kunne udtale mig om. Men med dette års selvbetitlede femte Dirty Projectors-album åbnede i hvert fald Dave Longstreth på meget direkte facon op for følelserne omkring bruddet.

Resultatet var den måske smukkeste - og i hvert fald mest rørende - udgivelse i bandets historie. Longstreth har altid haft tendens til at komplicere tingene, men på singlen »Little Bubble« falder de kunstfærdige prætentioner i baggrunden til fordel for et mere simpelt og direkte kommunikerende udtryk.

Han har alle dage været en teknisk blændende sanger, men har aldrig helt ladet stemmen stå som rent og sårbart som her, hvor han springer ud som såret r&b-crooner. »We had our own little bubble for a while« mindes han i omkvædet, mens spinkelt klaver og malende strygere får selvsamme bobbel til at lyde som det bedste, smukkeste og rareste sted i hele verden.

Sangens mirakel er at den hele tiden sætter sig mellem det før og efter, som er Longstreths biografiske omdrejningspunkt. Den lyder vitterligt som en lille intim bobbel med sin helt egen forunderlige flora og fauna. Men samtidig kan man hele tiden mærke vemodet over, at boblen sprang. Og at det - hvad end man vil det eller ej - er på tide at rykke videre. Mod nye bobler af kærlighed.

Samtlige sange i årets musikalske julekalender bliver løbende samlet her: