22. låge: I 2017 blev det drengenes tur til at blive gjort til sexobjekter

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge vender Charli XCX popkulturens kønsstereotyper på hovedet.

Stjerneproduceren Diplo løfter hundehvalpe i bar overkrop i musikvideoen til »Boys«.. Fold sammen
Læs mere
Foto: Still fra musikvideoen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Okay, det er ikke verdens største sang, den britiske sangerinde Charli XCX har lavet med »Boys«. Den er kort, og den er - i hvert fald på overfladen - super simpel. Men alt sidder alligevel som det skal: Charli XCXs rytmisk stammende rap-flow, de sukkersøde vokalharmonier, de højt pitchede trap-high-hatte og den bedårende bip-bip-spil-lyd, der “svarer” hende efter hver strofe.

Det er meget økonomisk men med stort afkast.

Det, der imidlertid gør »Boys« til mere end et lækkert lille stykke pop-konfekture, er, hvordan den vender nogle af popkulturens kønsstereotype forestillinger totalt på hovedet. Her er det ikke pigerne, der bliver gjort til objekter. Her er det i allerhøjeste grad drengene.

Teksten handler basalt set om at have drenge på hjernen. I en sådan grad, at vores heltinde misser sine veninders fester og ikke svarer på sms’er. Hun drømmer om at gå i seng med en badboy fredag aften, og en sød fyr til at vække hende op lørdag, ligesom hun fantaserer om at have en fyr i alle byer med hver sin ringetone. Det handler altså ikke om fascinationen af en enkelt fyr men appetitten på - og fantasien om - lækre drenge helt generelt.

Den britiske sangerinde, Charli XCX. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bella Howard (PR).

Pointen drives fornemt hjem i den ledsagende musikvideo, hvor Charli XCX har fået ikke mindre end 60 kendte mandlige stjerner til at optræde på den samme objektificerede måde, som vi er vant til at se kvinder blive portrætteret i poppens verden.

En halvt afklædt Diplo kæler med hundehvalpe, Mac DeMarco slikker sin guitar, Jack Antonoff løfter vægte, Riz Ahmed hygger sig med en lyserød teddybjørn. Satiren er til at få øje på, og hver eneste indstilling er  klar til at blive gjort til en GIF og sat i omløb i internettets drømmekredsløb. Charlie Puth, Joe Jonas, Ty Dolla $ign, Mark Ronson, Stormzy, Khalid. Lækre drenge i alle afskygninger.

Sjovt nok hed hed et af tidens store hits for 30 år siden også »Boys«. Dengang var afsenderen den italienske pin-up Sabrina. »Boys, boys, boys / I’m looking for a good time / boys, boys, boys / get ready for my love« lokkede hun, mens hun i den ikoniske musikvideo kastede sig liderligt rundt i en swimming pool i en alt for lille bikini-top. Sangen og videoen handlede på ingen måde om drenge. Det handlede om Sabrina. Og ikke mindst fantasien om en hed tropenat i hendes selskab.

Med Charlie XCXs »Boys« var det i 2017 endegyldigt blevet pigernes tur til at savle.

Samtlige sange i årets musikalske julekalender bliver løbende samlet her: