21. låge: The War On Drugs viste, at guitarsoloen stadig kan udrette små mirakler

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge gemmer en af årets bedste rocksange sig.

Adam Granduciel fra The War On Drugs. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Tidligere på året skrev jeg en større artikel om, hvad rockens død betyder for den elektriske guitar. Mange havde stærke reaktioner mod overhovedet at tillade sig at erklære rocken for død, men pointen var for så vidt bare en nøgtern konstatering af, at rockmusikken ikke har det samme tag i ungdommen som tidligere. Og at de moderne guitarhelte derfor bliver sværere og sværere at få øje på.

Men de findes altså stadig derude, guitarheltene. De bliver måske bare ikke dyrket på helt samme helteagtige måde som før. Én af dem er den 38-årige amerikaner Adam Granduciel, der er hovedkraften bag The War On Drugs - et på én gang svævende og energisk sammensurium af ambiente synthflader, energisk drivende trommer, Bob Dylan-vokal og episke guitarsoloer leveret halvt ude af fokus.

Hvad jeg mener med det, er, at Granduciel metode sjældent involvere de helt åbenlyse helte-soloer med soleklare forløb, man kan nynne med på. Snarere bruger han soloerne som teksturer i et større hele; følelsesforstærkende højdedrag i sangene; teknisk blændende men samtidig med klare lyriske kvaliteter á la Neil Young i solomode.

Men på sangen »Strangest Thing« fra dette års »A Deeper Understanding«-album var det som om, at han mere end nogensinde før tillod sig selv at ramme den helt rene, uforfalskede guitarsolo. Uden at give køb på førnævnte kvaliteter vel at mærke. Og der var ikke bare én solo, der var to - af de helt store - på samme nummer.

Nu er det af gode grunde svært at sætte ord på, præcis hvad der sker. Så lyt blot. Og mærk så hvordan det sitrer gennem hele kroppen, når de ordløse, emotionelle lynnedslag slår ned i sangens orange tågedis af skønhed og smerte.

En af årets helt store rocksange i min bog. Og ikke mindst et levende bevis på, at den elektriske guitar - i de rigtige hænder - stadig kan udrette små mirakler.

Samtlige sange i årets musikalske julekalender bliver løbende samlet her: