2015 blev et rekordår i biffen

Biografernes billetsalg blev sidste år det næsthøjeste siden 1982. James Bond og Star Wars skæppede godt i billetsalget, mens Klovn Forever blev den mest sete danske film.

James Bond-filmen Spectre blev årets bestseller i danske biografer 2015. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Daniel Craigs hårdpumpede action i Spectre og den genopvækkede Kraften i Star Wars VII var med til at gøre 2015 til et jubelår for danske biografer. I alt 14.175.525 billetter blev solgt til oplevelser foran lærrrederne sidste år - en stigning på 14,9 procent i forhold til året før, og det næstbedste år siden 1982.

Det viser statistikken fra Danske Biografer og Foreningen af filmudlejere i Danmark. Den slår også fast, at selv om dansk film også har haft et godt år, så er det de store amerikanske film, der har trukket det største læs. Udover Bond og Star Wars fylder fem udenlandske film  op på top -ti listen.

At man elsker det, man kender, er et andet klart billede, man får af årets top ti. Det er trygt og velkendt, når James Bond fyrer de faste rutiner af, når Kraften vågner for syvende gang, og fortidens kæmpeøgler går amok i Jurassic Park. Også to ud af tre af de danske film er fortsættelser, Klovn og Min Søsters Børn i nye eskapader.

»Filmproducenterne er blevet dygtigere til at afkode, hvad folk vil have. Det er fortsættelser, film baseret på bøger og film baseret på virkelige hændelser,« siger formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen. »Publikum fravælger i høj grad de originale film, og det er en udvikling der er accelereret siden finanskrisen i 2008,«  konstaterer Kim Pedersen.

Han glæder sig naturligvis over fremgangen - både på biografernes vegne, men også på vegne af filmproducenterne, der er blevet stadigt mere afhængige af biografindtægterne efter at DVD-markedet er brudt sammen og erstattet af de langt billigere streaming-muligheder.

»En film som Star Wars budgetterer med, at 73 procent af film-indtægterne kommer fra biograferne - resten fra TV, streaming og andet,« siger Kim Pedersen.

Selv om USA dominerer top ti, så har dansk film faktisk også haft stor grund til at juble. Med 4.153.728 solgte billetter har man haft en stigning på 28 procent i forhold til året før og samlet det næstbedste billetsalg i 40 år - siden 1976.

»Ser man på top 25, ligger danske film tungt og stabilt på listen. Også her har producenterne afkodet, hvad folk vil have og satset på fortsættelser og film baseret på virkelige hændelser som »Sommeren 92« og »9. april«, mener Kim Pedersen. Han er fortrøstningsfuld med hensyn til, at det nye år kan leve op til det sidste.

»Jeg begyndte i 2014 at lave en opgørelse på, hvad forgængerne til de fortsættelser, der fik premiere det år, havde haft af billetsalg, og i 2014 var det tal ca. fem millioner, mens det i 2015 var 7,5 millioner. Og i 2016 er tallet igen 7,5 millioner, så jeg tror, vi holder fast,« siger Kim Pedersen.

Han har endda lavet sin egen top ti-prognose over det nye års biografhits, der toppes af den kommende Jussi Adler Olsen-filmatisering, Flaskepost fra P. Nr. 2 er »Fantastic Beasts and where to find them« - en spin-off over Harry Potter universet med manuskript af J.K. Rowlings - og nr. 3 er Klassefesten 3 - Dåben.

På de følgende pladser finder man fortsættelser som Ice Age 5 og Find Dory (Find Nemo-opfølger), filmatiseringer af bøger af Roald Dahl og Dan Brown og en enkelt tegneserie - Batman vs. Superman.

Så også i biografsalene gælder åbenbart den strofe, C.V. Jørgensen for mange år sang: »Intet nyt er godt nyt for de fleste«.