19. låge: Et jazz-drøn større end livet selv

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge sender Kamasi Washington os på en af årets store musikalske rejser.

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den bedste musik er den, der transporterer sin lytter. Når man bliver tager på en rejse, hvor alene lydenes specifikke organisering og sekventering flytter en fra ét sted til et andet. Det er jo ikke for ingenting, at man siger, at man bliver bevæget.

Og skal du lytte til et stykke musik i dag, som tager dig på den nok så omtalte mentale og følelsesmæssige rejse, skal du lytte til Kamasi Washingtons »Truth« - en koloenorm musikalsk konstruktion, der på forunderlig vis samtidig fremstår let som en fjer.

Den Los Angeles-baserede saxofonist, komponist og bandleder Kamasi Washington er noget ud over det sædvanlige. Han debutalbum var noget så vanvittigt som et tredobbelt big band-jazz-album på knap 3 timers spilletid med den rammende titel, »The Epic«.

Til sammenligning er »Truth« med sine 13.30 minuts spilletid en nærmest beskeden sag. Men kun i relation til kollossen, »The Epic«. For som nummeret i flere omgange rejser sig over hoved-temaets højdedrag som en harmonisk big band-kakofoni med massevis af blæsere, tangenter, to basser, to trommesæt og et kæmpe kor føles det større end livet.

Det er en af den slags numre, der får én til at tænke over det store i det små. Over livets mirakel, det store kosmos, og hvordan alle levende organismer er forbundet på kryds og tværs af tid og rum. I sandhed et af årets største numre.

Samtlige sange i årets musikalske julekalender bliver løbende samlet her: