18. låge: Trommeslagerne ejede 2014

Frem til jul kigger vi tilbage på de største og mest mindeværdige musikalske øjeblikke og tendenser fra det forgangne år.

Brothers from different mothers. Skuespilleren Will Ferrell og RHCP-trommeslager Chad Smith ligner hinanden på en prik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Okay, den er måske lidt søgt. Men bær over med mig et øjeblik. Den amerikanske musikskribent Steven Hyden erklærede for nylig - med et stort glimt i øjet - 2014 for trommeslagernes år. Det er egentlig ret dumt. Men et eller andet sted er der måske alligevel noget om snakken. Overvej det lige:

En af årets mest omtalte musikdokumentarer var den otte afsnit lange HBO-serie »Sonic Highways«, der følger rockbandet Foo Fighters musikalske rejse gennem otte amerikanske storbyer. I front for Foo Fighters står Dave Grohl, der når alt kommer til alt bare er bedst bag tønderne. Om så bandet hedder Nirvana, Queens Of The Stone Age eller Them Crooked Vultures. Og der blev da også nørdet trommerytmer til den store guldmeldajle i et par afsnittene.

Årets suverænt største hit, »Happy«, kom såmænd også fra en mand, der spenderede sine formative år bag et trommesæt. Vi snakker naturligvis om den evigtunge Pharrell Williams. Det kan godt være, at det han laver ikke er videre komplekst. Men lige meget hvad han rører ved, så er det altid med et beat, der får tingene til at svinge på den helt rigtige måde.

Trommeslagerne brillierede naturligvis også i de amerikanske late night talkshows. I særdeleshed hos Jimmy Fallon, hvor tv’s sejeste husband hedder The Roots og ledes af hiphop-beatsmeden ?uestlove. Og det var da også her et af årets sjoveste late night-klip stammede fra, da komikeren Will Ferrell og og hans look-a-like, Red Hot Chili Peppers-trommeslageren Chad Smith, havde en episk drum-battle.

80’er-trommeslagerne havde i øvrigt et glimrende år i år. Gode gamle Phil Collins spillede sin første koncert i evigheder. Og gæt hvem der i efteråret prydede det sorthvide cover, da U2s »Songs Of Innocense« endelig udkom fysisk efter Apple-fadæsen? Det gjorde trommeslager Larry Mullen Jr. naturligvis. Tilfældigt? Næppe!

Og så var det også i år, at The Smashing Pumpkins’ enerådige hersker Billy Corgan for første gang indlemmede en musiker i gruppen, der var mere kendt end ham selv. Var han bassist? Nej, her var selvfølgelig igen tale om en 80’er-trommeslager med tur i den i form af bad boy Tommy Lee fra Mötley Crüe.

Trommeslagere udviste i det hele taget helt uhørte grader af selvtillid i år. Tag f.eks. Metallicas hårdtslående Lars Ulrich. Han kastede sig ud på det helt dybe vand dette efterår, da han sammen med sin 86-årige jazz-spillende far Torben spillede en improviseret koncert under Wundergrund-festivalen i København. Selvtilliden rakte dog ikke til mere, end at der blot blev sat 100 billetter til salg.

2014 var desværre også året, hvor vi måtte vinke farvel til nogle af 70ernes helt store trommebaskere. Både Tommy Ramone og Scott Asheton fra The Stooges mistede vi. Men de hygger sig nok deroppe i trommehimlen sammen med Keith Moon og alle de andre.

Én der til gengæld helt sikkert ikke kommer til at hygge sig lige foreløbig, er AC/DCs Phil Rudd der op til udgivelsen af aussie-rockernes comeback-album blev anholdt og sigtet for at have forsøgt at hyre en lejemorder i to omgange.

Men for lige at slutte på en optur, så blev det for nylig annonceret at Ringo Starr nu omsider bliver indlemmet i The Rock ‘N Roll Hall Of Fame. Som den sidste af de fire medlemmer af The Beatles.

Var det ikke det, jeg sagde?

2014 var i den grad trommeslagernes år.