13. låge: Mayhem foldede de begsorte vinger ud

Frem til jul kigger vi tilbage på de største og mest mindeværdige musikalske øjeblikke og tendenser fra det forgangne år.

Interview med det unge danske rockband Iceage, der snart er klar med deres tredje album. Fra venstre er det Jakob Tvilling Pless, Elias Bender Rønnenfelt, Johan Suurballe Wieth og Dan Kjær Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når snakken falder på, hvilke danske musikere, der har fået hul igennem i udlandet, er det ofte navne som Volbeat, Mø og Oh Land, som bliver nævnt. Men målt på kritikerroser og spaltemilimeter har dansk musiks største udenlandske succeshistorie i 2014 faktisk været en gruppe knap så kendte unge musikere med base i et nedlagt autoværksted i Nordvest.

I det kombinerede øvelokale og spillested Mayhem har vennegruppen de sidste par kultiveret deres helt egen, kompromiløse musikscene, hvor folk spiller med hinanden på kryds og tværs i en myriade af eksperimenterende projekter, som oftest udgives i små oplag på kassettebånd og vinyl på tilknyttede labels som Posh Isolation og Escho.

Den kompromiløse tilgang til genrer som punk, noise, ambient techno og industrial gør, at langt det meste af musikken appellerer til et forholdsvis lille nichepublikum. Men i år var det som om, at flere af Mayhem-grupperne besluttede sig for at skrue op for tilgængeligheden og lukke flere mennesker ind i deres univers. Både herhjemme men i særdeleshed også i udlandet.

De unge frontløbere i Iceage udgav deres tredje album »Plowing Into The Fields Of Love«, som endnu engang blev rost til skyerne i den udenlandske musikpresse og viste, at bandets ambitioner og evner rækker til langt mere end desperat post-punk. Hør - og se - bare her:

De åndsbeslægtede Lower udsendte omsider deres længeventede debut »Seek Warmer Climes« på respekterede Matador Records. Også her var der både et øget melodisk fokus og et mere dynamisk rockudtryk end på gruppens nådesløse debut-ep »Walk on Heads«.

Dansk-svenske Lust For Youth blev udvidet til en trio og udgav »International« - det vel nok mest polerede og velproducerede Mayhem-album til dato. Ikke at det var en dårlig ting, når nu deres housede electropop samtidig red på et balearisk svæv og refererede både New Order og Depeche Mode.

Og så må vi ikke glemme det seneste skud på Mayhem-stamtræet - de purunge stortalenter Communions, der i 2014 red videre på medvinden fra sidste års lovende »Cobblestones«-ep og for nylig udsendte den fremragende dobbeltsingle »So Long Sun/Love Stands Still«.