12. låge: Årets popdebutant fik brillerne til at dugge

Frem til jul kigger vi tilbage på de største og mest mindeværdige musikalske øjeblikke og tendenser fra det forgangne år.

Britiske FKA Twigs var et af årets mest interessante nye popnavne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2014 stod på mange måder i kvindernes tegn. I hvert fald inden for popmusikken, hvor sangerinderne i den grad satte deres præg på hitlisterne: Taylor Swift, Iggy Azalea, Meghan Trainor, Nicky Minaj, Arianna Grande, Sia… ja, man kunne blive ved.

Men succes på hitlisterne er som bekendt ikke alt. Slet ikke hvis man gerne vil udfordre det popmusikalske vokabularium og give det sit helt eget personlige twist. Og det må man sige, at britiske FKA Twigs gjorde med sit fascinerende debutalbum »LP1«, der lød som et futuristisk gruppeknald mellem sensuel r&b, dekonstrueret basmusik og futuristisk triphop. Filmet med dugget linse i HD-slowmotion.

Bag det kryptiske kunstnernavn gemte sig den 26-årige Tahliah Barnett, der egentlig startede karrieren som danser i musikvideoer for navne som Ed Sheeran, Kylie Minogue og Jessie J. Hendes kaldenavn twigs - engelsk for kviste - fik hun, fordi man kunne høre hendes led knække, når hun dansede. Da hun kastede sig over musikken blev FKA - forkortelse for Former Known As - tilføjet, fordi der allerede var en musiker, der kaldte sig Twigs.

Netop hendes evner som danser koblet med en skarp æstetisk sans og et meget markant ydre gjorde hende til et af årets mest interessante nye musikere rent visuelt også. Man behøver blot se ovenstående musikvideo til førstesinglen »Two Weeks« for at forstå, at vi her har at gøre med en sangerinde, der ikke er helt som de andre.

Og så kræver det altså sin kvinde at få de ellers nørdede Google Glass til rent faktisk at fremstå cool. Men det gjorde FKA Twigs altså også i nedenstående konceptvideo for Google, som hun selv leverede musikken til, instruerede og ikke mindst dansede i.

Sej dame som det bliver spændende at følge i fremtiden.