11. låge: Morrisseys turbulente år

Frem til jul kigger vi tilbage på de største og mest mindeværdige musikalske øjeblikke og tendenser fra det forgangne år.

Morrissey spillede søndag d. 9 november 2014 i Falconer Salen i København. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er ikke videre stabil for tiden, men måske er der en god forklaring på det. I oktober kom det frem, at den britiske sanger Morrissey lider af kræft og at han er blevet opereret fire gange allerede. Om det er årsagen til at han i løbet af årets europa-turné måtte aflyse flere gange vides ikke, men 2014 blev under alle omstændigheder et noget atypisk år for sangeren.

Det startede sådan set meget godt. Sidst i 2013 havde Morrissey færdiggjort sin selvbiografi "Autobiography" og fået skabt så meget hype omkring den, at det lykkedes ham, at få den udgivet i serien penguin classics, der ellers er forbeholdt helt specielle klassikere.

Bogen fortalte ikke alene historien om en af de mest markante og kompromisløse kunstnere i nyere musikhistorie - den gjorde det oven i købet med et sprogligt overskud, en spiddende sarkasme og en dejlig subtil humor.

Her synger den britiske komiker Peter Serafinowicz første side i biografien:

I sommers udgav Morrissey så sit nye album med den typiske Morrissey-titel »World Peace Is None Of Your Business«. Et album påvirket af verdensmusikken. Ganske fint, men ikke et af hans bedste.

Det var så til gengæld koncerten i Falconer Salen den 9. november. En ren kamikazeoptræden, hvor det ene Morrissey-epos efter det andet blev skudt med katapult ud over en pakket sal. 2014 endte godt, men efterlod også spørgsmålet om, hvorvidt Morrissey kan fortsætte i samme tempo. Håber det.