11. låge: Kendrick Lamar er den eneste rapper, der kan lave et blærerøvs-track om at være ydmyg

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge skyder Kendrick Lamar med skarpt efter både konkurrenter og sig selv.

Kendrick Lamar på scenen under Coachella Music Festival 2017 tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sæt dig ned! Vær ydmyg!«

Sådan lyder mantraet på Kendrick Lamars store 2017-single »HUMBLE.«. Det er en herligt dobbelttydig sag, hvor det aldrig står helt klart, hvem budskabet er henvendt til. Er det Kendrick selv? Er det hans mindre talentfulde konkurrenter? Er det den unge sorte amerikanske mand som sådan? Er han oprigtig eller dybt sarkastisk?

Måske er svaret alle tingene på én og samme tid. Ydmyghed er ikke ligefrem en dyd i hiphoppens verden. Tværtimod. Det har alle dage ligget i hiphoppens konkurrence-natur, at det handlede om at vise sig frem, blære sig, puste sig op, vise sine fjer og sine skills for derved at overvinde sine konkurrenter. Ren alfa-han-logik.

Kendrick går på én og samme tid med og mod strømmen. Med rødder i mytologiske Compton, Los Angeles flyder den klassiske westcoast hiphop-kultur og konkurrencementalitet i hans blod. Han er en af historiens bedste og mest komplette rappere og dens måske mest ambitiøse tekstforfatter. Og han er så udemærket klar over det.

Alt det taler for, at »HUMBLE.« er et stort skud ud til konkurrenterne. Ligesom det også virker så åbenlyst, at Kendricks bevidst stivbenede flow på tracket er en spydig parodi på dårlige rappere, der har mere travlt med at spille smart end at udvikle deres skills.

Omvendt er Kendrick både en af sin generations mest socialt bevidste rappere og en religiøs mand. Der i teksterne på både mesterværket »To Pimp A Butterfly« (2015) og dette års »DAMN.« konstant sloges med at finde den rette balance mellem på den ene side berømmelsens fristelser og det ego, som hans talent berettiger ham til at have, og på den anden side en mere, ja, ydmyg og samvittighedsfuld sti gennem verden. Fordi talentet og den talerstol, han er givet, forpligter.

Med »HUMBLE.« fik han gabt over det hele på én gang. Med et storskrydende og top-blæret track, der i sig selv rummede alle de karaktertræk, som tracket samtidig var et opgør i mod.

Han er en snedig rad ham Kendrick Lamar. Og se så lige at få set den musikvideo!

Samtlige sange i årets musikalske julekalender bliver løbende samlet her: