11 ting, jeg elsker ved Aarhus

Det har kostet blod, sved og tårer at barbere denne liste ned til 11 ting, jeg elsker ved Aarhus, men her er den.

Forberedelser til Aarhus Kulturby 2017 foran musikhuset og Aros. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Øst for Paradis/ Den sidste.

Aarhus har en lang og stolt tradition som filmby. Og byen har naturligvis også sin egen art-cinema, Øst for Paradis (billedet), der ligger på top tre over de bedste biografer i Danmark. Biografen, der blev etableret i 1978, udmærker sig ved at have natbaren Café Paradis, bedre kendt som Den Sidste, der i 90erne var byens vildeste klub, ofte med legendariske Kjeld Tolstrup til at fylde dansegulvet op. Nogle mener, der gik lidt for meget James Brown og »Sexmachine« i den, men hey – sådan var 90erne!

Midtbyen

Selvfølgelig er der Trøjborg, Frederiksbjerg, Aabyhøj, Viby m.m., men Aarhus er primært koncentreret om en overskuelig bymidte, hvor gågaden er selve livsnerven. Her møder man folk, man kender, og løber ikke kun ind i horder af turister. Gågaden i Aarhus er rummelig og hyggelig og ikke som Strøget i København, hvor københavnere sjældent sætter deres fødder med mindre de er tvunget til det.

Løbebanen i Aarhus Idrætspark

Elsker betingelsesløst hele diskussionen om løbebanen i Aarhus Idrætspark, nu kendt under det mundrette navn Ceres Park & Arena. Den har været en torn i øjet på AGF-fans i mange, mange år og er nærmest blevet gjort til den primære årsag til, at fordums storhed er forduftet for det lokale fodboldhold. Døden skal jo have en årsag.

Dialekten

Aarhusiansk er sexet. Jo, det er. Man begynder først for alvor at lægge mærke til det, når man flytter fra byen, men du er ikke i tvivl, når du møder en aarhusianer på udebane. Sprogforskning viser, at et af de typiske træk ved aarhusiansk er, at d’et udtales som j eller falder helt bort. Hud bliver eksempelvis til huj. En anden klassiker er det åbne o foran r i for eksempel skjårte. Og så vokalen i ordet sådan med såkaldt stød, nemlig sårn. »Af med skjårten og vis noget huj. Sårn.« Frækt.

Hotel Marselis

Hotellet er så langt fra det smukkeste. Faktisk når det slet ikke imposante Hotel Royal til sokkeholderne. Det er et temmelig slidt og grimt byggeri, men beliggenheden er unik. Med udsigt ud over Aarhus Bugt, flankeret af byen på den ene side, bøgeskoven på den anden og med ryggen mod Marselisborg er det et unikt udgangspunkt for at opleve Aarhus.

Stoltheden

Et motto blandt fans af den lokale storklub AGF er »stolte som få«. Stoltheden er, krydret med en lille smule mindreværd, en nødvendig drivkraft i Danmarks næststørste by. Det er nok smukkest manifesteret i netop AGF, der trods 20 års katastrofal slingrekurs stadig mønstrer en dedikeret fanskare, der tager ydmygelse på ydmygelse med oprejst pande.

Badeanstalten Spanien

Spanien er tegnet af stadsarkitekt Frederik M. Draiby, opført i 1933 og én af de smukkeste og mest monumentale bygninger i Aarhus. En rigtig badeanstalt, der ikke blot huser bassinerne, men også kurbad, fitness, zoneterapi og massage. Spanien er også gennem tiden blevet brugt til mange kulturelle formål, blandt andet undervandskoncerter.

Tage Skou-Hansen

En af byens helt store forfattere døde i 2015, men Tage Skou-Hansens forfatterskab er uomgængeligt, hvis man vil forstå Aarhus som kulturby eller som by i det hele taget. Fra »De Nøgne Træer« og op til »Frit løb« følger man i syv bøger advokaten Holger Mikkelsens liv i en større dansk provinsby. Bøger om individets skyld og ansvar i et samfund under besættelsen og under hastig forandring og udvikling i efterkrigstiden.

Grønttorvet på Ingerslevs Boulevard

En uomgængelig klassiker i byen, længe inden det blev »smart« at handle lokalt og økologisk. Aarhusianerne har fået deres egne små nyttehaver kaldet »Ø-haver« ude på Aarhus Ø, men det har blot forstærket populariteten for Grønttorvet på Ingerslevs Boulevard, der for et par år siden var nede i en bølgedal, men nu er tilbage med fornyet styrke hver eneste onsdag og lørdag.

Warm Guns

I slutningen at 70erne og i begyndelsen af 80erne fandt der en mindre revolution sted i Aarhus. En række bands fra byen dukkede op på den danske scene og kom til at dominere den mange år fremover. Mange var gode, men nogle var helt enestående efter dansk standard, og et af dem var Warm Guns. Anført af eneren Lars Muhl blev bandet eksponent for en New Wave-bølge og udgav i en kort og hektisk periode tre studiealbums, inden det gik i opløsning. Numre som »The Young Go First« og »Bedtime Story« holder den dag i dag.

Northside

Er det muligt at skabe en kvalitetsfestival med internationale topnavne og fokus på bæredygtighed, sund mad og økologi? Det er det i Aarhus, hvor Northside første gang så lyset som endags-festival i 2010, men år for år er blevet stadigt mere etableret og i dag strækker sig over tre dage i juni. I hovedstaden er det trods flere tiltag ikke rigtig lykkedes at skabe noget lignende, og festivalen i Ådalen står som eneste seriøse udfordrer til Roskilde Festivals mangeårige dominans på det danske marked.

Lars Rix er Berlingskes kulturredaktør.