11 sportsfilm om sport og sportsfolk

Ben Younger er aktuel med boksedramaet »Bleed for This«. Her er 11 andre gode sportsfilm.

Will Ferrel Fold sammen
Læs mere

»Talladega Nights: The Ballad of Bobby Ricky« (2006)

Komikeren Will Ferrell har lavet mindst fire crazy-komedier, der kan forstås som både parodier på og hyldester til den klassiske sportsfilm. De handler altid om en undertippet atlets vej mod toppen og hans samtidige forsøg på at vinde sin indre kamp - mod alle odds og gerne med en vredladen gammel veteran til at hjælpe sig. Denne skribents yndlings-Will Ferrell-sportsfilm er enten Adam McKays racerløbs- drama »Talladega Nights: The bal- lad of Bobby Ricky« eller den griben- de kunstskøjte-film »Blades of Glory«.

»Viljen til sejr« (1981)

Måske den film, folk først tænker på, når man taler sportsfilm. Hugh Hudson, der siden er gledet noget i baggrunden, skabte filmen, der bl.a. fik en Oscar som »Bedste film«, og som bygger på en autentisk historie om to britiske løbere, der kæmper ved De olympiske lege i 1924 (det var længe før, OL-løb blev overtaget af afrikanere og afroamerikanere). Den nøjagtige handling kan være svær at huske, men hør et par strofer af Vangelis’ Oscar-belønnede titelmelodi, og det hele vender tilbage.

»Any Given Sunday« (1999)

En af den stridbare instruktør Oliver Stones mest populære film er dette klassiske heltedrama om fodboldholdet i Miami, hvor hver eneste spiller synes at have noget personligt på spil. Alt er stort i denne film, herunder det vilde cast med Jamie Foxx og rapperen LL Cool J som de hårdtprøvede spillere og Al Pacino som træneren, der leverer en af sportsfilm-genrens største peptalks ever.

»Offside« (2006)

Den modige iranske instruktør Jafa Panahi optog hemmeligt sin film om kvindelige fodboldfans i Teheran. Filmen vidner om den store kærlighed til fodbold blandt mænd og kvinder i Iran, hvor kvinderne dog ofte bliver nægtet adgang til kampe. »Offside« skildrer en gruppe kvinders forsøg på at komme ind på et fodboldstadion, og slutscenerne blev optaget under en autentisk kvalifikationskamp

»Victory -fangelejrens helte« (1981)

John Hustons hyppigt latterliggjort fodboldklassiker om en gruppe allierede fodboldspillende krigsfanger, der planlægger en flugt under en forestående fodboldkamp mod det tyske landshold. Det ligner ikke en film, lavet af nogen med et førstehåndskendskab til fodbold, men filmens vilde setup er stærkt underholdende og indbyder til seerens løbende kommentarer. Pelé er med og laver sit berømte saksespark i kampen mod tyskerne!

»The Wrestler« (2008)

Mickey Rourke fik et fortjent comeback i dette koldpressede og knugende portræt af en skrantende fribryder, der drømmer om at kunne vende tilbage til rampelyset en sidste gang, om det så skal koste ham livet. Det er gråt i gråt i gråt i Darren Aronofskys »The Wrestler«, der skildrer livet på trailerbunden af USA, men fordi det er lavet med så stort et hjerte, vinder filmen sidste runde.

»Raging Bull« (1980)

Martin Scorsese har åbent indrømmet, at han vidste meget lidt om boksning, da han fik Robert De Niro til at spille Jake LaMotta, hvis aggressivitet giver resultater i ringen, men ender med at spolere hans ægteskab og tilværelse. En karriere-definerende præstation af Ribert De Niro, men også en udmattende seance for publikum.

»Rocky« (1976)

Hvis man kun kender Sylvester Stallone fra hans mange idiotiske action-film, har man måske dannet sig et forkert forestilling om, hvad slags film »Rocky« er. Den er selvfølgelig alle boksefilms moder, men den er også et indfølt portræt af en slidt del af Philadephia, og for en gangs skyld en medrivende film, som passer perfekt til Stallones enkle virkemidler som skuespiller.

»Bedre end Beckham« (2002)

Den engelske originaltitel var den mere fodboldtekniske »Bend it like Beckham«, men selv om Beckham ikke optræder, udviser Gurinder Chadhas hjertevarme ungdomsfilm storform. Parminder Nagra er skøn som en teenager, der kun vil spille fodbold og ikke gider være den pæne pige.

»Goon« (2011)

En ganske overset film om en enfoldig ishockeyspiller, hvis største evne det er at sende modstandernes spillere permanent ud af banen ved hjælp af beskidte tricks. Filmens største kvalitet er skuespilleren Seann William Scott, der giver rollen fylde og menneskelighed. Michael Dowse instruerede.

»Sommeren ‘92« (2015)

Kasper Barfoeds film om det danske landsholds vej til Europa-mesterskabet får det bedste ud af et vanskeligt materiale, som alle fodboldfans har en mening om. De berømte tricks og situationer er arkivklip, der fermt blandes sammen med nye optagelser, og selv om vi godt ved, hvordan det ender, følger vi med.