11 filmoplevelser på skinner

Torsdag var der premiere på »Kvinden i toget«. Her er 11 andre film, hvor tog er på rollelisten.

Albert Finney i Sidney Lumets filmatisering af »Mordet i Orientekspressen fra 1974«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paramount
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store togrøveri (1903)

Denne amerikanske stumfilm, der er skrevet, produceret og instrueret af Edwin S. Porter, blev en kæmpesucces i begyndelsen af forrige århundrede. Filmen er en tolv minutter lang western og anses for at være en milepæl i filmhistorien. Edwin S. Porter benyttede forskellige kamerateknikker, blandt andet krydsklipning mellem to forskellige handlingsforløb. Filmens plot var baseret på en virkelig hændelse fra 1900, hvor fire bandemedlemmer røvede et pengeskab på et tog.

Strangers on a Train (1951)

En spændingsklassiker af Alfred Hitchcock, hvor plottets to hovedpersoner, Guy Haines og Bruno Antony, møder hinanden første gang i et tog. Bruno Antony har problemer med sin far, mens Guy Haines føler sig fanget i sit ægteskab. De vil begge af med deres plageånder og aftaler derfor at bytte mord, så der ikke er noget, der kan forbinde dem til mordene. De perfekte forbrydelser!

Himmel og helvede (1963)

Hovedpersonen i denne Akira Kurosawa-film, Kingo Gondo, ønsker at få kontrol over en skovirksomhed. Hans vision om at lave moderne sko gør ham dog yderst upopulær, og han skaber sig fjender, og hans plan sættes på pause, da hans søn bliver kidnappet, og manden bag kræver en løsesum. Kidnapperen forlanger, at Kingo Gondo kaster pengene ud fra et kørende tog. Scenen er blevet kopieret mange gange siden, bl.a. i den danske film »Flaskepost fra P«, der havde premiere tidligere i år.

Den røde cirkel (1970)

Efter at tyven Corey løslades fra fængslet, vælger han at stjæle fra sin gamle chef, men derved får han et par gangstere på nakken. Samtidig transporterer en politimand en fange ved navn Vogel med toget. Efter at det lykkes Vogel at flygte, støder han ind i Corey, og de to kriminelle påbegynder deres flugt sammen. Jean-Pierre Melville instruerede.

Mordet i Orientekspressen (1974)

Sidney Lumets film er baseret på Agatha Christies roman af samme navn. Mesterdetektiven Hercule Poirot, der spilles af Albert Finney, er ombord på Orientekspressen, da toget fanges i en snestorm. Om natten vækkes Poirot af et skrig. Et mord er blevet begået på toget, og nu er det op til Poirot at opklare det.

Kapring i høj fart (1995)

Casey Ryback, spillet af Steven Seagal, har trukket sig tilbage fra søværnet og lever en rolig tilværelse som kok. Han beslutter sig for at tilbringe noget tid med sin niece, efter at hendes forældre er døde. De går om bord på et tog til Los Angeles, men det skulle de aldrig have gjort, for med på rejsen er en tidligere CIA-agent, der tager kontrol over toget og holder passagererne som gidsler. Instruktion: Geoff Murphy.

Before Sunrise (1995)

I Richard Linklaters film mødes to unge mennesker på et tog. Amerikanske Jesse og franske Céline har kemi med det samme og beslutter derfor at tilbringe noget tid sammen i Wien, inden Jesse skal flyve videre. De har kun én dag, inden de igen skal skilles, men en forelskelse kan opstå overvældende hurtigt.

Mission: Impossible (1996)

Tom Cruise spiller den amerikanske agent Ethan Hunt, der beskyldes for at være skyld i sin kollegas død. Nu tror hans organisation, IMF, at han er dobbeltagent, og han får en flok agenter efter sig, mens han selv prøver at finde frem til den virkelige forræder. I løbet af Brian De Palmas film er der en sekvens, hvor Ethan Hunt slås på taget af et hurtigtkørende tog. Lignende scener findes blandt andet i James Bond-filmen »Skyfall« og i »Spider-Man 2«.

Polar-ekspressen (2004)

Denne animationsfilm foregår i 1950erne, hvor en ung dreng juleaften stiger ombord på polar-ekspressen, der har kurs mod julemandens hus på Nordpolen. Filmen er instrueret af Robert Zemeckis, der også stod bag »Forrest Gump« med Tom Hanks. Samme Tom Hanks lægger stemme til flere figurer i den oscarnominerede film.

Snakes on a Train (2006)

En kvinde er blevet forbandet. Hun har slanger boende inde i sin krop. Brujo, en ung mand, der tager sig af kvinden, får hende ombord på et tog til Los Angeles, men slangerne frigør sig fra kvindens krop, og pludselig drøner i tusindvis af vrede, dødsensfarlige slanger rundt på toget. Instrueret af Peter Mervis.

The Darjeeling Limited (2007)

I Wes Andersons komedie spiller Owen Wilson, Jason Schwartzman og Adrian Brody tre brødre, der genforenes efter deres fars død og påbegynder en togtur gennem Indien. De har hver deres problemer i privatlivet og med hinanden, men i løbet af deres rejse gennem det fremmede land finder de alligevel sammen.