11 film vi kan glæde os til i 2012

Det kommende filmår byder på både historiske dramaer og iskolde rumgys. Berlingskes filmredaktør Kristian Lindberg har plukket i bunken af film, der skal ses.

Leonardo DiCaprio er J. Edgar Hoover i Clint Eastwoods kommende film. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kongelig affære

Der står lutter gode kræfter bag det historiske drama om Christian VIIs tyske livlæge Johann Struensee og hans affære med Caroline Mathilde, den engelskfødte dronning af Danmark. Mads Mikkelsen spiller Struensee. Filmen byder derudover på en lang række af solide navne. Filmen er baseret på et originalt manuskript og instrueret af Nicolaj Arcel. Forvent fornyet interesse for denne brogede del af danmarkshistorien. Premiere 29. marts.


Mads Mikkelsen og svenske Alica Vikander i den kommende storfilm »En kongelig affære«. Foto: Birger Storm

Undskyld jeg forstyrrer

En veloplagt og underfundig kærlighedsfabel om den unge Helene, der søger efter sin ukendte far. Under jagten bliver hun involveret i et skrantende københavnsk teater fuldt af neurotiske skuespillere og desillusionerede kunstnere. Filmen er skabt af makkerparret bag »Frygtelig Lykkelig«, instruktøren Henrik Ruben Genz og forfatteren Erling Jepsen. Forvent boblende skuespil fra alle i filmen. Premiere 5. januar.

War Horse

Mesterinstruktøren Steven Spielberg tager livtag med Første Verdenskrig i en historie om drengen Albert og hans tvangsindkaldte hest Joey. Forvent storslåede skyttegravsslag og knugende følelser, og hold øje med danske Nicolas Bro og David Dencik blandt de mange uniformerede skuespillere. Forvent en film, der kan underholde fra start til slut. Premiere 12. januar.

J. Edgar

Leonardo DiCaprio fastholder sin position som sin generations førende stjerne i rollen som lederen af USAs forbundspoliti gennem et halvt århundrede, J. Edgar Hoover. Han instrueres af Clint Eastwood, så det kan næppe gå helt galt, særligt ikke når manuskriptet er af Dustin Lance Black, der vandt en Oscar for den politisk engagerede »Milk«. Forvent sammenbidt skuespil af DiCaprio. Premiere 19. januar.


Plakater: Undskyld jeg forstyrrer, War Horse og J. Edgar

Jernladyen

Hun har egentlig ikke været væk, men alene på grund af den oppiskede hype er Meryl Streeps portrættering af den tidligere britiske premiereminister Margaret Thatcher kommet til at ligne et slags comeback for stjernen. Forvent en accent fra Streep, der er mere engelsk end nogen brite kan præstere. Premiere 23. februar.

Hvad med Kevin?

En psykologisk thriller, der giver det gamle gysertema »onde børn« en ny drejning. En film, der langsomt gik i blodet på publikum, da den havde premiere under Cannes-festivalen. John C. Reilly og Tilda Swinton er forbilledlige som de forpinte forældre. Forvent at diskutere, hvad det egentlig er, der foregår i filmen, ligesom i Polanskis »Rosemarys baby«. Premiere 12. april

Prometheus

Filmen er måske, måske ikke, en forhistorie til 1980ernes store kultfilm »Alien«. Men under alle omstændigheder er det instruktøren Ridley Scott, der er ved roret på »Prometheus«, der følger en gruppe rumfarere, som skal forsvare den menneskelige race mod ondskabsfulde rumvæsener. Forvent klaustrofobisk atmosfære og iskolde gys. Premiere 31. maj.


Plakater: Jernladyen, Hvad med Kevin? og Prometheus

En farlig metode

David Cronenberg gentager sit kunstneriske parløb med Viggo Mortensen i en film, der skildrer udviklingen af den psykoanalytiske metode som frugten af et trekantsspil mellem Sigmund Freud, Carl Jung og den unge kvinde Sabina Spielrein. Forvent en snakkesalig film, der nok ikke falder i alles smag, men et must for alle terapeutisk interesserede. Premiere 21. juni.

Den skaldede frisør

Susanne Bier står bag den romantiske komedie, der er optaget i Italien, hvor et bryllup skal stå mellem Astrid (Molly Egelind) og Patrick (Sebastian Jessen). Astrids kræftramte mor, Ida (trine Dyrholm), er frisør og har lige forladt sin mand gennem 25 år, mens Patricks engelske far Philip (Pierce Brosnan) ikke er kommet sig over sin kones tragiske død. Forvent varme følelser i en gedigen ramme. Premiere 30. august.

Kon-Tiki

Filmen bliver Nordisk Films helt store skandinaviske satsning i 2012. Filmen er baseret på Thor Heyerdahls bog af samme navn og fortæller den sande historie om seks mænds farefulde søfærd fra Peru til Polynesien på en spinkel balsa-flåde. Ud over i Norge indspilles filmen på Malta, i Thailand, Bulgarien og New York. Forvent stålsatte mænd og storladne panoramaer. Premiere 10. oktober.

Hobitten: En uventet rejse

Den længe ventede opfølger til Peter Jacksons universelt anerkendte Ringenes Herre-filmatisering bliver årets julehit i 2012. Elijah Wood og Cate Blanchett er blandt gengangerne fra trilogien. Forvent mere trolderi og trylleri af den slags, vi allerede har set fra den mesterlige Jackson. Premiere 12. december.