11 film, der bygger på bøger

Torsdag var der premiere på filmatiseringen af Christian Jungersens bestseller »Du forsvinder«. Filmen bygger på en lang tradition for film med danske litterære forlæg. Her er 11 eksempler.

Skuespillerne Tove Maes og Poul Reichardt under optagelserne til den danske film "De røde Heste" fra 1950, instrueret af Alice O'Fredericks og Jon Iversen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hotel Paradis« 1917

I begyndelsen af 1900-tallet blev der lavet såkaldte forfatterfilm, i der skulle formidle kvalitetslitteratur, til de måbende masser. Et eksempel er Robert Dinesens »Hotel Paradis« efter Einar Rousthøjs roman. Forfatterfilmene var sjældent de store økonomiske succeser. Måske fordi de ofte var dystre og alvorlige i en tid, da de fleste populære film var lystspil og farcer.

»Hærværk« 1977

Tom Kristensens »Hærværk« fik en hård medfart, da den udkom i 1930. Flere kritikere mente, at den var pornografisk og selvudleverende. I filmatieringen fra 1977, kan man se Jastrau i skikkelse af Ole Ernst, der selvforelsket og bedugget kærtegner bardisken på Bar des Artistes.. Poul Bundgaard fik en Bodil for sin birolle som den evige Kjær, der langsomt, opsluges af melankoli og alkohol.

»Min afrikanske farm« 1985

Karen Blixens bog om kaffefarmen ved bjerget Ngong, var ikke elsket af alle, da den udkom i 1937. Kristeligt Dagblads Emil Frederiksen mente således, at der var »rigeligt med Damepjat« på linjerne. I 1985 blev bogen filmatiseret af Sidney Pollack. Den modtog syv Oscars.

»Babettes gæstebud« og »Pelle Erobreren« 1987

Op gennem 80erne og 90erne kom der flere danske film, der byggede på litterære forlæg, , b l.a. Gabriel Axels »Babettes Gæstebud« efter Karen Blixens fortælling, og Bille Augusts »Pelle Erobreren« efter Martin Andersen Nexøs roman. Sidstnævnte vandt Den Gyldne Palme i Cannes, begge film modtog en Oscar.

»Dansen om Regitze« 1989

Historien om Regitze og Karl Aage, var et litterært højdepunkt for Martha Christensen, der fik De Gyldne Laurbær for deni 1988. I 1989 kom Kasper Rostrups film med Ghita Nørby og Fritz Helmuth i hovedrollerne. Denmodtog fem Bodil og var nomineret til en Oscar. .

»Kærlighed ved første hik« 1999

Som bog var Dennis Jürgensens »Kærlighed ved første hik« en omdiskuteret historie. Aktuelts Steffen Larsen mente fx, at den var et plagiat«, men bogen blev en salgsmæssig succes .I 1999 stod Thomas Villum Jensen for en filmatisering, der fik overvejende positive anmeldelser.

»Frøken Smillas fornemmelse for sne« 1997

En af de mest kritiserede filmatiseringer af dansk litteratur er nok »Frøklen Smillas fornemmelse for Sne«, Flere medier var skuffede, over at kombinationen af Peter Høegs verdenssucces og en instruktør, Bille August, der havde gjort det til sit speciale at lave romanfilmatiseringer, ikke var endt bedre.

»Kunsten at græde i kor« 2006

Bogen om den 11-årige Allan og hans opvækst i det sønderjyske fik en flot modtagelse, da den udkom i 2002. »Kunsten at græde i kor« blev bl.a. rost for at have så meget galgenhumor og farce, at man både lo og græd ad den menneskelige tragedie. Peter Schønau Fogs filmversion havde skruet ned for bogens mere groteske elementer – og det kunne anmelderne godt lide.

»Aminas Breve« 2017

»Aminas breve« blev et flot gennembrud for Jonas T. Bengtsson, der debuterede med romanen om skizofrene Jonas og kurdiske Amina i 2005., men Jacob Bitschs film vakte ikke helt samme begejstring, og ved premieren efterlyste flere kritikere dybde. »Der er ikke det dybe, tragiske stød, som publikum får i »Submarino«, men »Aminas breve« er en effektiv skæbnefortælling,« skrev Weekendavisens Bo Green Jensen.

»De røde heste« 1950

Morten Korchs romaner matchede 1950-er-publikummets behov for romantik og danske hvedemarker. Han blev hånet af litterater, men danskerne elskede ham, og Alice O´Frederics og Jon Iversens »De røde heste«, med Poul Reichardt og Tove Maës i de bærende roller, er til dato den mest sete film i landet med 2,3 mio solgte billetter. Den blev genindspillet i 1968.

Afdeling Q-serien 2013 ...

I Mikkel Nørgaards og Hans Petter Molands filmatiseringer af tre af Jussi Adler Olsens Afdeling Q-bøger, var det den pæne og ret unge Nikolaj Lie Kaas, der spilllede kriminalkommissær Carl Mørk, der ellers beskrives som ældre og livstræt. Valget irriterede også forfatteren og derfor bliver formentlig både Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares, der spiller henholdsvis Carl Mørck og hans assistent Assad, skiftet ud, når Nordisk Film skal stå for de kommende filmatiseringer.