11 danske skuespillere går igen. Og igen. Og igen

Hver tredje hovedrolle i danske film fra de senere år er besat af en snæver kreds af populære skuespillere. Se de 11 navne.

Skuespilleren Fares Fares (tv) sammen med en af de mest populære danske skuespillere Nikolaj Lie Kaas i forbindelse med en premiere på filmen 'Fasandræberne' i Hamborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL REINHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kender du følelsen af at se de samme skuespillere igen og igen? Så er du formentlig ikke alene. Det er nemlig i høj grad de samme skuespillere, der toner frem i de danske film, viser en optælling, Radio24syv har lavet.

Landets 11 mest populære skuespillere besætter således hver tredje hovedrolle i alle danske spillefilm for voksne fra 2012 til 2015.

»Branchen er præget af fantasiløshed. Samtidig er det nemmere at få filmstøtte, hvis man har en kendt skuespiller på rollelisten,« siger filmmagasinet Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, til Radio24syv.

Også skuespiller Henrik Birch, der vandt en Bodil for sin rolle i Klumpfisken, undrer sig over, at det er de samme skuespillere, der går igen.

»Skuespillere bliver bedre af at få øvelse. Det kan nemt blive en ond cirkel, hvor dem, der får rollerne, bliver bedre, mens dem, der står udenfor, har svært ved at komme ind og få den erfaring, der gør dem bedre,« siger han til Radio24syv.

De mest brugte danske skuespillere er Nikolaj Lie Kaas og Pilou Asbæk, der har haft fem hovedroller siden 2012, fremgår det af Radio24syvs optælling. Blandt skuespillerinderne er det Bodil Jørgensen, Trine Dyrholm og Danica Curcic, der dominerer med tre hovedroller hver og til sammen syv yderligere roller.

Det er ikke kun Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, der mener, at problemet udspringer af filmstøtten. Også filmagent Anne Lindberg påpeger problemet:

»Det er et faktum, at der skal være kendte navne på papiret, før det udløser støtte fra Det Danske Filminstitut,« siger agenten, der gennem ni år har repræsenteret en håndfuld af de mest kendte skuespillere, til Radio24syv.

Hun understreger, at hun godt kan forstå, hvis DFI tænker sikkert, »for man er mere sikker på, at der kommer folk i biografen, hvis de kender de medvirkende skuespillere«.

Direktør for Det Danske Filminstitut Henrik Bo Nielsen indrømmer, at man ofte ser de samme ansigter i dansk film, men han mener, at det er uundgåeligt.

»Inden for de seneste år er vi begyndt at lave meget mere TV-dramatik og derfor vil det opleves som om, at man møder de samme ansigter igen og igen. Men det viser jo bare, at danskerne sætter stor pris på danske film og danske TV-serier,« siger Henrik Bo Nielsen til Radio24syv.

Radio24syvs undersøgelse bygger ovenpå en tilsvarende analyse, der blev lavet af Ekko i 2013. Dengang sad 12 skuespillere på 40 procent af alle roller. At problemet ikke har ændret sig synderligt, er kun med til at bekræfte Henrik Bo Nielsen i, at skuespillergenbrug er et vilkår for et lille sprogområde.

»Det er et af vilkårene ved at bo i et forholdsvist lille land og det er en del af udfordringen, når halvdelen af de film, der laves, også skal sælge billetter. Hvis en film skal ud og nå 300.000 eller 400.000 mennesker, og hive et budget ud på 35 millioner hjem, så kan man ikke fortænke filmproducenterne i at tænke i kendte ansigter,« siger Henrik Bo Nielsen til Radio24syv.

De 11 skuespillere, der i alt sidder på hver tredje hovedrolle i de seneste fire års danske film, er Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Anders W. Berthelsen, Nicolas Bro, Søren Malling, Bodil Jørgensen, Danica Curcic, Jonatan Spang, Mads Mikkelsen, Nicolaj Kopernikus og Trine Dyrholm.