11 danske film, der foregår i provinsen

I næste uge er der premiere på Ole Bornedals »Dræberne fra Nibe«. Her er nogle andre film fra en dansk provins, der ikke altid tager sig idyllisk ud på det store lærred.

Fra »Frygtelig lykkelig«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fine and Mellow Productions
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygtelig lykkelig (2008)

I denne mordkomedie hedder landsbyen Skarrild, men filmen er optaget i Højer, næsten så langt mod syd og vest, som man kan komme i Danmark. Byen ser chokerende fattig ud, men flere husfacader blev ifølge instruktøren Henrik Ruben Genz shinet op forud for optagelserne, da byen i virkeligheden så meget værre ud.

Kapgang (2014)

Niels Arden Oplevs film er en af de efterhånden mange, der er optaget på Fyn, selv om de foregår i Jylland, Sjælland eller et tredje sted. Filmen handler om 14-årige Martin fra Sønder Omme, der kommer gennem en svær tid ved hjælp af en usædvanlig sportsgren.

Mifunes sidste sang (1999)

Søren Kragh-Jacobsens film blev den tredje i rækken optaget efter de berømte dogmeregler. Den minder dog ikke meget om Lars von Triers vilde eksperimenter, men er en forholdsvis tilgængelig historie om en københavner, der tvinges til at bosætte sig langt nede på Lolland, hvor han skal tage sig af sin småretarderede bror.

Mørke (2005)

Jannik Johansen instruerede Anders Thomas Jensens manuskript, der handler om Jakob, hvis handicappede søster tilsyneladende begår selvmord på sin bryllupsnat. De mystiske omstændigheder bringer Jakob til Mørke i Jylland, hvor han opdager, at svogeren står over for at skulle giftes med endnu en handicappet pige.

Klumpfisken (2014)

45-årige Kristian, kaldet Kesse, (Henrik Birch) er en tredjegenerations-fisker, bosat ved Hirtshals. Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper for at holde kreditorerne fra døren. Han tvinges derfor ud i mere lyssky metoder, hvilket blandt andet bringer ham i kontakt med den kvindelige havbiolog Gerd fra København. De forelsker sig, og pludselig må Kesse vælge mellem to mulige fremtider.

Hvidstensgruppen (2012)

Producenten Regnar Grasten og instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis scorede et stort publikumshit med denne vellavede autentiske historie om den berømte modstandsgruppe. Optagelserne til filmen foregik på Hvidsten Kro i Spentrup, på Flyvestation Værløse, på Frederiksberg Rådhus og omkring Ballerup, mens de fleste indendørsoptagelser blev lavet i Risby-studierne i Albertslund.

Århus by night (1989)

Nils Malmros trækker på sine egne oplevelser som ung aarhusiansk filminstruktører, der skal i gang med sin første film (om sin egen barndom). Aarhus spiller her en endnu større rolle end ellers i Malmros’ film. Det brovtende københavnske filmhold har ikke meget til overs for aarhusianerne og insisterer på at holde fri om aftenen, hvor der skal drikkes og scores damer.

Ofelia kommer til byen (1985)

Den klassiske 80er-stjerne Stine Bierlich har hovedrollen i Jon Bang Carlsens Vesterhavs-drama, der også betoner forskellen på by og land. I en forblæst vestjysk flække er man i gang med en amatøropsætning af »Hamlet«, og den eneste, man kan finde til at spille Ofelia, er en ung pige, der er flygtet fra storbyen. Sangeren Flemming »Bamse« Jørgensen spiller den lokale buschauffør.

Jagten (2012)

Thomas Vinterbergs fint formede drama foregår i en lille dansk provinsby op til jul. Her er den 40-årige Lucas (Mads Mikkelsen) ved at genoprette sit liv efter en stormfuld skilsmisse, men snart går alt galt for ham, da han bliver mål for en løgn om, at han skulle have misbrugt sin bedste vens mindreårige datter. Chokket og mistroen går hånd i hånd, og Lucas må kæmpe alene for sin værdighed midt i det kollektive hysteri.

Fri os fra det onde (2009)

Et usædvanligt cast bestående af blandt andre Lasse Rimmer og Lene Nystrøm er midtpunktet i noget, der ligner en dansk version af Sam Pe­ckinpahs »Straw dogs«. Ole Bornedals film er optaget på Fyn, og som det ofte er tilfældet, når den danske provins skal beskrives, er alting en tand grovere end i virkeligheden.

Kunsten at græde i kor (2006)

Peter Schønau Fogs filmatisering af Erling Jepsens roman fra 2002 har manuskript af Bo hr. Hansen. Filmen foregår i Sønderjylland og fortælles gennem den 11-årige Allan, der vokser op i en dysfunktionel familie. Uden for Sønderjylland er filmen blevet vist med undertekster på rigsdansk, da filmen er indspillet på sønderjysk.