11 album om kærlighed, der brast

Love hurts! I anledning af Ryan Adams nye skilsmissealbum, »Prisoner«, udpeger Berlingskes musikskribent på en række andre fine album, som tematiserer bruddet.

I 1975 udsendte Bob Dylan skilsmissealbummet »Blood on The Tracks«. Her ses han ved en koncert 3. juni 1984 på det Olympiske Stadium i Múnchen Fold sammen
Læs mere
Foto: ISTVAN BAJZAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ol' Blue Eyes udgav skilsmissealbummet »In The Wee Small Hours« i 1955 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Frank Sinatra »In The Wee Small Hours«, 1955

Ol’ Blue Eyes var indbegrebet af cool udadtil. Privat var han dog meget sårbar, hvilket pladen her viser. Den indeholder en række ballader om ensomhed, depression og forlist kærlighed. Det er en personlig refleksion over det turbulente ægteskab med skuespillerinden Ava Gardner, der endte i 1957.

Countrysangerinden udgav skilsmissealbummet »D-I-V-O-R-C-E« i 1968 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Tammy Wynette »D-I-V-O-R-C-E«, 1968
Titlen på countrydronningen Tammy Wynettes tredje album taler for sig selv. Hendes største hit var pudsigt nok troskabsbesværgelsen »Stand By Your Man«, der fulgte kort efter dette album, men hvis nogen kendte til ægteskabets kaos, ja, så var det hende. I sit 55-årige liv nåede hun at være gift fem gange. Pladen er indspillet efter hendes første skilsmisse. I titelnummeret staver det skilsmisseramte forældrepar ord som »c-u-s-t-o-d-y« og »h-e-l-l« for hinanden, når de skændes, i forsøget på at skåne deres lille søn.

Bob Dylan udgav skilsmissealbummet »Blood On The Tracks« i 1975 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Bob Dylan »Blood on The Tracks«, 1975
Selvom Dylan afviser, at det både bitre, sorgfulde og angrende »Blood On The Tracks« skulle være et selvbiografisk værk om hans desintegrerende ægteskab med sin daværende hustru Sara, så rangerer det blandt de definitive musikalske vidnesbyrd om smuldrende parforhold. Nok det tætteste, Dylan nogensinde er kommet på at bære følelserne uden på tøjet- og sikke smukt det lød.

Fleetwood Mac udgav »Rumours« i 1975 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Fleetwood Mac »Rumours«, 1977
Privat imploderede Fleetwook Mac under indspilningen af »Rumours«. Christine og John McVie blev skilt efter seks års ægteskab og kommunikerede herefter kun om rent musikalske anliggender. Bandets andet par, Lindsay Buckingham og Stevie Nicks, gik også hver til sit, hvorefter Nicks lå i med bandkammeraten Mick Fleetwood, som selv slikkede sårene, efter at hans kone var ham utro med hans bedste ven. Ud af det kaos kom et af alle tiders bedst sælgende popalbum.

Marvin Gaye udsendte »Here, My Dear« i 1978 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Marvin Gaye »Here, My Dear«, 1978

Marvin Gaye blev i senhalvfjerdserne sagsøgt af eks’en Anna Gordy. Hun fik rettens ord for, at halvdelen af indtægterne fra Gayes kommende album skulle tilfalde hende i underholds- og børnebidrag. Gaye søgte bevidst at lave et flop, men endte med »Here, My Dear«, en dybt personlig og usminket soulplade om afsked og brud, der siden er blevet en klassiker i sin genre.

ABBA udgav deres svanesang »The Visitors« i 1981 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

ABBA »The Visitors«, 1981
Björn og Agneta var blevet skilt året før, mens Benny og Anni-Frid netop var i færd med at blive separeret, da ABBA gik i studiet for at indspille, hvad der blev deres svanesang. Mere eftertænksomme sange som »When All Is Said And Done« og »One Of Us« gør dette til svenskernes mest modne og komplekse album.
Bossen udsendte skilsmissepladen »Tunnel Of Love« i 1987 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Bruce Spingsteen »Tunnel Of Love«, 1987
Efter successen med »Born In The U.S.A.« krakelerede Springsteens ægteskab med Julianne Phillips og samarbejdet med The E-Street Band. Med synthesizere og trommemaskiner indspillede han mere eller mindre alene den low key »Tunnel Of Love«, der udforsker kærlighedens tinder og bakkedale.

Engelske Spiritualized udgav det symfoniske break-up-album »Ladies And Gentlemen We're Floating In Space« i 1997 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Spiritualized »Ladies & Gentlemen, We Are Floating In Space«, 1997
Spiritualizeds hovedværk blev skabt samtidig med, at ankermand Jason Pierces forhold til tangentspilleren Kate Radley gik itu, efter at hun i al hemmelighed var blevet gift med Richard Ashcroft fra The Verve. Albummets majestætiske space rock-symfonier sitrer af mismod. Ikke mindst på den vingeskudte klagesang »Broken Heart«. 

Beck udsendte det afdæmpede album »Sea Change« i 2002 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Beck »Sea Change«, 2002

9 år. Så længe nåede Beck at danne par med stylisten Leigh Limon, inden han opdagede, at hun var ham utro. Efterfølgende lagde han sin musikalske spradebassestil på hylden (for en tid) og udsendte denne smukt adstadige, akustisk baserede sangcyklus af melankolske meditationer over tab og ensomhed.

Adele udgav albummet »21« i 2010 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Adele »21«, 2010

»Don’t forget me, I beg /I remember you said / Sometimes it lasts in love / But sometimes it hurts instead« synger Adele med desperation i stemmen på »Someone Like You«. Hun havde tænkt, at pladen skulle være en relativt munter og upbeat affære, men da hendes parforhold gik i stykker under indspilningerne af »21«,  endte frustrationerne og sorgen over bruddet med at farve albummets sange.

Peter Sommer udgav det elektroniske skilsmissealbum »Alt Forladt« i 2013 Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Peter Sommer »Alt forladt«, 2013

Skanderborgenserens musikalske bearbejdning af skilsmissen fra kollegaen Lise Westzyntius er en hjerteskærende og mørkt knugende elektronisk pulserende afsked med den tosomhed og det kernefamilieliv, som nu er fortid. Sortsynet? Jovist. Momentvis i hvert fald. Men også selverkendende og vedkommende.

Hør sange fra alle pladerne her: