11 akavede TV-øjeblikke i 2016

Fjernsyn er ofte skemalagt, så intet kan gå galt. Men det sker. Heldigvis. Her er 11 danske eksempler fra 2016.

Dronningen koncentrerer sig om sine talekort. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronningen (1): Kort forvirring

Året blev skudt godt i gang af selveste majestæten, som i timerne før rådhusurets slag holdt sin traditionelle TV-tale fra Amalienborg. Ikke alene sprang hun for rullende kameraer bomben om, at prins Henrik lod sig pensionere. Hele nationen holdt vejret, da dronningen tilsyneladende havde byttet rundt på nogle af sine talekort og bladrede febrilsk i dem, mens sekunderne gik. Heldigvis kom hun tilbage på sporet og gennemførte talen i fin stil.

Yahya Hassan: Og hils Pia!

»Jeg synes, du er en fin fyr, og jeg kan faktisk godt lide dig. Undskyld tonen. Hej. Og hils Pia!« Sådan lød afskedssalutten fra Yahya Hassan, der brat forlod TV2 News’ studie i Aarhus, mens intervieweren Allan Silberbrandt forsøgte at holde på ham fra København: »Yahya Hassan, Yahya Hassan. Hallo, hallo. Hallo, hallo.« Udgangsreplikken fulgte efter en længere bandbulle. Senere på året blev den 21-årige digter idømt et år og ni måneders fængsel efter en skudepisode i Aarhus.

Hilda Heick: Hilda og verdensmusikken

Hilda Heick var i virkeligheden indisponeret, da hun var vært for Dansk Melodi Grand Prix 2016, som i år fandt sted i Horsens, så måske var hun lovligt undskyldt. Men dansktop-legenden havde ikke helt styr på sangtitlerne, da hun skulle introducere den svenske popstjerne og internationale grandprix-vinder Loreen og hendes sejrssang fra 2012, »Euphoria«. »Euphobiaaaa!« skreg Hilda, mens danskerne så chokerede til. Også datteren og medværten Annettes fårefrisure fik danskerne til at måbe.

Ghita Nørby (1): Er det en hoppeborg?

Den 81-årige diva Ghita Nørby satte i marts tid og sted i stå til det TV- transmitterede Dronningens Aftenselskab for Kunst og Kultur på Christiansborg i en stor, rød kjole af designeren Nicolas Nybro. På de sociale medier diskuterede danskerne ivrigt, hvad det dog var, hun havde på. En hoppeborg? En moderkage? En zeppeliner? Selv slog Ghita Nørby en karakteristisk perlelatter op: »Men jeg har ikke noget imod, at folk synes og siger, at jeg har en sjov kjole på. Det har jeg jo,« sagde hun efterfølgende til Berlingske.

Læs: Manden bag Ghita Nørbys kjole: I orden at sammenligne den med en moderkage

Uffe Elbæk: Alternativ dans

Hvad Alternativet egentlig går ud på, er vist næppe gået op for hele befolkningen. Men at humøret var højt på det politiske partis årlige landsmøde i Odense, var der næppe mange, der kunne være i tvivl om. Der var kærlighed i luften, da partiformand Uffe Elbæk gav den gas i en fællesdans for åben skærm. Hallo, Jorden kalder.

Ghita Nørby (2): Hvem er hver anden?

»Hvem er hver anden?« Det ville Ghita Nørby pludselig vide, da hun midt under et interview om roser tryllede en avisforside frem i DRs »Aftenshowet«, hvor værten Lise Rønne kom på overarbejde. »Vil de ikke livet?« spurgte skuespillerinden – og store af dele af Danmark gentog det med hende resten af året. Hvem var så »hver anden«? Det var den halvdel af den danske befolkning, som godt ville gå med til at skære på kulturen.

Dronningen (2): Er det en abe?

Hvem havde nogensinde troet, de skulle høre selveste dronning Margrethe imitere sin bedstemors, dronning Alexandrines, uartige, øldrikkende abe, Monkey, som ikke kunne lide gebisser? Det var, hvad der sket i et indslag i TV-avisen, hvor majestæten fortalte om udstillingen »Kongehusets gemmer«. Danskerne elskede dronningen for den afslappede personlighed, der bliver mere og mere synlig med årene.

Se klippet: Dronningen efterligner abe - og alle elsker det

Medina: Fucking priser

»Artister er ikke en fucking skid uden sit pladeselskab, sin manager, sin producer og dem, der tror på dem allermest, lige meget hvor mange fucking haters, der er derude. Fuck dem. Fordi det, der betyder noget … det, der betyder noget, er ens fans. Og de fans, jeg har, de har bare fucking været der.« Popstjernen Medina var glad for ordet »fucking« ved DMA-prisoverrækkelsen, som i august blev sendt på TV2. Det var hendes musikalske kolleger også. 17 gange i løbet af showet blev f-ordet taget i brug.

Medina i tårer: Her overrækker Anne Linnet årets ærespris

Dennis: Stramme Inger

»Hvad, Inger? Er du det? Er du lige så stram som din udenrigspolitik?« Det spørgsmål stillede en af DR3s »Drengene fra kanten«, Dennis, udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg over en cola og en kebab i en specialudgave af programmet om unge mænd, der er sakket bagud. Inger Støjberg tog det pænt.

Prins Henrik: Nu med…

Og nu vi er ved kongehuset. »Afrikansk kunst. Negerkunst. Vi skal ikke være bange for at bruge negerkunsten. Men også fra Østen, hvor jeg kommer fra, fordi det er en blanding af alle kulturer og civilisationer,« mente prins Henrik, billedkunstner, da han i november afslørede sit kunstværk Abstrakt Torso i Aalborg Kongres & Kultur Center. TV Nords kamera opfangede det hele.

Prins Henrik afslører nyt kunstværk: - Vi skal ikke være bange for at bruge negerkunst

Esben Smed: Hvor stor er du?

»Hvor stor tror du selv, Esben Smed, du er om ti år?« Hvad svarer man på sådan et tvivlsomt spørgsmål, når man er en ung skuespiller, der lige er blevet udnævnt til såkaldt Shooting Star ved den internationale filmfestival i Berlin og derfor er inviteret i studiet hos »Go ’aften Danmark« på TV2. Esben Smed, bedre kendt som mekanikeren og håndlangeren Nicky i DR-serien bedrag, havde svar på rede hånd: »182 cm. Det vil jeg tro, jeg stadig er.«