10. låge: Pop-minimalisterne i The xx skrev en af årets helt store kærlighedssange

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge opfordrer The xx til at få sat ord på de store følelser.

Foto: Laura Coulson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dagens låge i den musikalske julekalender skal vi helt ind i følelsernes intimsfære med The xx.

Den britiske trio er helt uforlignelige i denne arena: Med de to vokalister Romy Madley Croft og Oliver Sim har The xx en meget unik kombination af det kvindelige og mandlige perspektiv i deres sange.

Det er en dualitet, der er som skabt til store kærlighedssange, og »Say Something Loving« er et af de bedste eksempler på hvorfor.

Her skiftes Romy og Oliver til at sætte indfølt ord på den usikkerhed, der kan opstå uden den andens kærlige ord og tilkendegivelser. Og stemmer så i fælles harmoni på omkvædene, der i løbet af sangen bevæger sig fra længsel efter at høre de kærlige ord til den store forløsning, når de så endelig falder.

Det er helt elementært rørende. Og så gør det bestemt heller ikke noget, at sangen repræsentere et vellykket skift mod et mere energisk og udvidet udtryk for de tre smagfulde pop-minimalister. Hvor de stærke stemmer og fugtige guitarer nu også møder strygere og små frække sager som et lille sample af 70’er-duoen Alessi Brothers og en vokal reference til Sades »The Sweetest Taboo« i outroen.

Det er den slags, der virkelig får mig til at elske The xx.