1. låge: Hvem der bare var 20 år igen!

Hver dag frem til jul peger Berlingskes musikredaktion på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i 2017. Bag dagens låge står en ung kvinde på spring for at komme sig over et knust hjerte.

Lorde i et følt øjeblik under hendes koncert på Roskilde Festival 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Findes der fire mere ekstatiske minutter fra poppens verden i 2017 end Lordes »Green Light«?

Jeg tror det næppe.

Sangen markerede den newzealandske popstjerne Lordes genkomst efter det overraskende globale gennembrud med »Royals« fra 2013 - en sang skrevet, da hun var blot 15 år!

Selvom »Green Light« er skrevet på den anden side af gennembruddet, er det stadig på alle måder en ung kvinde, der synger. En ung kvinde, der har fået sit hjerte knust og står på spring for at komme sig over ham tumpen, der gik bag hendes ryg. Hun er stadig vred og såret, men hun er omvendt fuldt ud bevidst om, at verden og lykken og eventyret venter lige på den anden side.

Det er universelle følelser, som de fleste, der har været unge, vil kunne genkende. Men Lorde er bare suveræn til at give det sit helt eget spin: Fra den måde hun nærmest spytter sin vrede ud i første vers - »you’re such a damn liar!« - til måden hun flere steder synes at blæse højt og flot på verseføddernes indbyggede begrænsninger.

Og med broens fængende house-piano og omkvædets ekstatiske eksplosion forplanter følelserne sig til lytteren. Men udelukkende som en sitrende positiv energi: En hvirvlende fornemmelse af ungdommelig optimisme, eventyr og iver efter at tage verden ind. I store grådige bidder.

Alt kan ske og intet skal holde mig tilbage! Hvem der bare var 20 år igen!

Lorde på Roskilde Festival 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.