05.01.2007 | Hadeords-kanonen 2007

10 udtryk, der skal dø.

Håndlavet modelkanon. Foto: Bjørn Kähler. Fold sammen
Læs mere

Så er det afgjort - læseren har talt: Følgende ord skal nødslagtes fra vort ordforråd:

  1. Grineren/nederen
  2. Wellness
  3. Lissom
  4. Breaking News
  5. Morgencerealier
  6. Nice/nasty
  7. Ligge/lægge-fejlen
  8. Performe
  9. Vækste
  10. Åhr hvaaad!

Begrundelserne burde være overflødige, men her er de alligevel, i et uretfærdigt men nødvendigt pluk i de mange og meget energiske indlæg fra læsere i debatten om årets nye udtryk

Grineren/nederen

Måske i virkeligheden en stemme på generelt overforbrug af slang. Og en stemme imod dem, der er yngre end os selv. Men helt klart et irriterende udtryk, især hvis brugeren er over 40.

Læseren siger bl.a.: "Åh, "grineren" og "nederen" indtager første- og andenpladsen, når det gælder "møgord". De giver virkeligt et dumt indtryk af dem, der bruger ordene."

Wellness

Et af de mange engelske ord, der tilsyneladende ukritisk optages i sproget fordi nogen synes, det lyder bedre at sige tingene på engelsk. Plus at hele begrebet er selvfedt og narcissistisk, uafhængigt af nationalitet.

Vor læser siger om den sag: "Ordet "Wellness" må efter min bedste overbevisning gerne gå en hurtig - men smertefuld - død i møde. ... og den konstante brug af "smileys" må gerne tage ordet "wellness" i hånden."

Lissom

Dels er det noget sjusk rent udtalemæssigt, dels bruges det ofte formelt forkert, som vor læser anfører:

"Jeg vil også stærkt opponere mod den udbredte brug af 'lissom'. Man skal altså ikke 'lissom se tingene fra en ny vinkel', enten skal man se tingene fra en ny vinkel, eller også skal man ikke."

Breaking News

"Det er ikke blot udtrykket "breaking news" der misbruges for at trække seere eller læsere til. Udtryk som "dramatisk udvikling", "dramatisk situation" etc. bliver brugt så hyppigt om en nyhed at man efterhånden vil være nødt til at anvende betegnelsen katastrofe når noget dramatisk er på færde - eller til nød højdramatisk. Det er misinformation, som specielt TV mediet ynder.," skriver vor læser.

Ja, hvad kan vi sige, andet end erklære os enige. Altså i at det mest er TV-folkene, der misbruger ordet. Vi må nok opfinde et nyt udtryk for de allermest presserende nyheder - så kan vi lære at hade det udtryk i stedet for breaking news.

Morgencerealier

Der er noget uskønt over ordet, selvom cerealie er et dansk ord, der endda står i retskrivningsordbogen. I gamle dage hed det bare "melspise", når man lavede mad af korn - i dag burde de færdiglavede produkter måske snarere hedde "hi-carbs" på danglish?

Ordet er foreslået af en læser, der også er gal på ord som "forpligtigelse/bekræftigelse", "kommentere på", støtte op om" og "aktion, når man mener auktion".

Nice/nasty

Bruges alle vegne og især af dem, der ikke bruger ret mange andre ord. Igen er det de unges sprog, der bliver stemt hjem, som flere læsere venligt har påpeget.

I skulle sætte Jer tilbage til Fjernsynsapparatet og se "Far til Fire" råder én af dem os til. Hillemænd, det var lidt af en kajeryster. Den sved.

Ligge/lægge-fejlen

Rigtig, rigtig mange læsere har påpeget grammatiske fejl, som manglende nutids-r på verberne i skriftsproget, brug af apostrof ved ejefald osv. Ligge/lægge-fejlen er dog den, der får flest til at fare i flint.

En af de mest urbane formuleringer lyder: "Selv blandt mennesker med lang skoletid bag sig forekommer hyppigt en fejlbrug af ligge og lægge. Ønsket for 2007 må være at folk bliver mere bevidste omkring den rigtige brug af disse to vidt forskellige, men ret enslydende ord."

Performe

"Jeg HADER, når folk bruger udtrykket "at performe" (i et cirkus f.eks.) !!! Hvad er der i vejen med "at optræde"??

Helt enig, Jens. Men måske lidt overdosering af tegnsætning dér?

Vækste

At få ting til at gro er en dejlig ting, men der er noget management-speak over dette danske ord.

Vor læser udtrykker det meget præcist: "SUK!"

Åhr hvaaad!

Er der mange teenage-forældre i salen i aften?

En ikke udpræget voksent-lydende læser har vi dog. Han/hun erklærer sig vist nok enig i et eller andet med denne kommentar: "ÅrH, hvAAd... *G* ToTal NaSty diZkuZZion :-) *GG*". Øh, tak. Tror vi nok ...