03.01.2007 | Ord der skal dø!

Hvad er sprogblomster og hvad er ukrudt af årets nye ord og udtryk?

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvert år optager vi nye udtryk i sproget. Nogle lægger vi dårligt mærke til, andre stritter vi imod i lang tid hos andre sprogbrugere, indtil vi pludselig en dag hører det komme ud af munden på os selv eller læser det i avisen uden at finde den åndelige røde rettepen frem.

Det er en trist udvikling, når sprogrøgtere holder op med at hidse sig op. Så vi vil benytte nytåret til at opfordre læseren til at kaste et iltert blik på de nye ord og vendinger, der er optaget i dansk i år. Og så må vi hjælpe hinanden med at få dem udryddet hurtigst muligt.

På redaktionen har vi "summet" (endnu et skamredet udtryk) på årets høst af uønskede ord og udtryk, og ét af dem har vi desværre selv været med til at udbrede.

Det er naturligvis det allestedsnærværende "kanon" (med tryk på ka, ikke non), som i dag bruges i enhver sammenhæng, hvor to valg stilles op i prioriteret rækkefølge. Udtrykket har kun én formildende omstændighed, nemlig at det kan bruges i stedet for "Top10". Og dén kliche kan i det mindste gøres lidt mere spændende ved at kalde det Top11 eller Top9.

I flæng kan nævnes ord som "total", "super", "etnisk", "tovholder", "proaktiv" og "krise", som vi også nominerer til at holde en laaaang pause fra sproget efter en travl periode.

Vi henstiller desuden, at man tænker sig lidt bedre om næste gang, inden man navngiver et kemisk stof, der risikerer at komme i folkemunde. Phthalater! siger vi bare - næsten uden at spytte ...

Fra vor egen verden er det også lidt trættende at hidse sig op til, at alting er "breaking news" i vores "aviskrig" - det tager jo fuldstændigt pusten fra vores ophidselse over sproget.

Og fra den mere hjemlige verden er vi trætte af, at teenagere konstant opgraderer det to-ords-vokabularium, som udgør grænsefladen til deres forældre. "Sejt" og "klamt" er så vidt vi ved lige nu erstattet med "nice" og "nasty" - sikkert via en række mellemløsninger, som vi gudskelov ikke har nået at opfatte, før de var gårsdagens knæhøje karse. Vi forlanger en opdateret liste. Og ikke per SMS, tak og knuzzer.

På Dansk Sprognævn er man på samme måde helt på det rene med, at når listen over "nye ord i sproget" udkommer (hvad den gør med ujævne mellemrum), er ordene som regel allerede gamle og vel-indarbejdede i sproget.

"Det tager lang tid, før ord og udtryk registreres hos os, og ofte vil man se i listerne, at det er et tilfældigt udsnit af de aktuelle ord vi har fat i. Det er først senere, vi kan arbejde os tilbage og finde oprindelsen til et nyt udtryk," siger seniorforsker Pia Jarvad.

Ét af de udtryk, som hun har set brede sig det seneste år er "ud over stepperne",som vi finder marginalt bedre end det "staying power", der også er en af årets nyeskabelser. På dansk i hvert fald.

På den politiske side har Dansk Sprognævn blandt andet samlet "flexicurity" op, som er regeringens udtryk for den danske arbejdsmarkedsmodel.

Sprognævnet har også fanget udtrykket "überseksuel", som er den nye mand, der hverken er metroseksuel eller retroseksuel. Hvordan indstiller man så lige sin "gaydar" til at fange den slags? Eller undvige for den sags skyld?

Andre nye ord fra sprognævnet er "blingbling" for blærerøvs-adfærd og prangende udstyr, samt "blogosfære" for den del af internettet, der består personlige dagbøger. De ord kan vi nu godt lide, ligesom vi ikke er parat til at slippe vanen med at tilføje "-agtig" til hvadsomhelst, også til ord der allerede er adjektiver. Men skulle de udtryk have arge modstandere blandt læserne, hører vi gerne fra jer - på den åben-agtige måde.

Så send os alle de nye ord, du elsker at hade. Eller de gamle ord, som fortjener at tage en ny runde i manegen.

Som den britiske grammatik-guru Lynne Truss siger: "Pedanter, forén jer! I har intet at tabe udover proportionssansen - og den havde I nok ikke for meget af til at begynde med."