Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kronikker Abonnement

Rusland er ved at genoplive Sovjetunionen og sværmer om planøkonomi. Det kan ende i borgerkrig

Den russiske økonomi er ved at knække under vægten af Vestens sanktioner, og nogle af landets førende økonomer taler nu om at vende tilbage til en sovjetagtig planøkonomi. Vil den voldsomme bølge af eksproprieringer, som Rusland har udsat Ukraine for, nu også ramme landet selv, spørger den russisk-fødte professor i filosofi Michael Marder.

»Den russiske duma har for nylig også vedtaget en lov, som giver straffrihed for forbrydelser begået af russiske soldater i de besatte områder af Ukraine, hvilket reelt lovliggør beslaglæggelsen af ukrainske varer og privat ejendom. Men med Ruslands hastige kurs tilbage kan man heller ikke udelukke en hjemlig bølge af eksproprieringer, som kan bringe landet på randen af en borgerkrig,« skriver Michael Marder. På billedet ses russiske kommunister bære et portræt af Vladimir Lenin foran Lenin-mausoleet i Moskva. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHIPENKOV