Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Politisk energidrik til iværksættere

Skiftende regeringer har forgæves forsøgt at sætte gang i væksten med dyre vækstpakker udsprunget af ideologi. Men tiltagene har fejlet, fordi de i for ringe grad har fokuseret på at skabe nyt. Alternativet fremsætter derfor 26 forslag, der vil skabe et langt mere entreprenant Danmark.

Rasmus Nordqvist. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når de røde har magten, skal den offentlige sektor udvides for at fremme væksten. Når de blå har magten, skal de store virksomheder og landbruget have bedre vilkår, så de kan sætte gang i økonomien.

Sådan har skiftende regeringer med deres ideologiske ballast groft sagt forsøgt at skabe nye arbejdspladser, der kan finansiere fremtidens Danmark.

Tager man et kig på de seneste vækstpakker, har de indeholdt lidt af hvert:

For den nuværende regerings vedkommende forslag om mere skiltning langs vejene. Billigere pendling over Storebælt. Større dagligvarebutikker. Landbruget må gøde mere.

For den tidligere regerings vedkommende forslag om styrket sammenhæng i brandregulering. Færre afgifter. Flere penge til idræt og kultur. Billigere at overdrage virksomhed til en fond.

Intentionen har været god. Ingen tvivl om det. Men alt for lidt har fokuseret på at skabe nyt – og det har haft konsekvenser. Så lykkedes man ikke med det, man faktisk forsøgte at opnå: Nye arbejdspladser, råd til velfærd eller skattelettelser. En fremtid, der er bedre end i dag.

For når tankesættet bliver forældet, når ideerne ikke er nye, bliver det naturligvis også svært at formulere de forslag, der sikrer de nybrud, vi har brug for. Og det gør Danmark fattigere, og det ikke kun på rent økonomiske parametre.

Derfor har vi brug for et opgør med tankegangen om, hvordan vi sikrer udvikling – helst den bæredygtige af slagsen. Det vil Alternativet gerne stille sig i spidsen for.

Berlingskes læsere har muligvis ikke den store indsigt i Alternativets erhvervspolitik, og jeg vil også gerne her undskylde for, at det ikke er det politikområde, vi har brugt flest ressourcer på at fortælle om. Det råder vi nu bod på.

For mens Alternativet har en helt klar ambition om at være og, synes vi selv, er lykkedes med at blive Danmarks grønneste parti, har vi en lige så stærk ambition om at være Danmarks mest entreprenante, mest iværksættervenlige parti.

Alternativet er grundlæggende et iværksætterprojekt, vores parti er grundlagt af iværksættere, og vi har en ambition om, at Alternativet skal være meget mere end et parti. Alternativet er en bevægelse, der skal kunne rumme forlag, grønne energiprojekter, indkøbsforeninger og meget mere.

Og mens vores ambitioner for Alternativet er høje, er de om muligt endnu højere på Danmarks vegne. Danmark skal ikke bare være det bedste land i verden, Danmark skal være det bedste land for verden. Det bliver vi kun, hvis innovationen, kreativiteten og virkelysten får de bedst mulige rammer.

Alternativet fremsætter derfor i dag en iværksætterpakke, der, hvis den gennemføres, især vil være en solid saltvandsindsprøjtning til de opfindsomme iværksættere og kreative kræfter, der har fantasien, ideerne og lysten til at sætte i værk.

Det er iværksætterne og deres risikovillige investorer, der med vovemod og visioner skaber de virksomheder, de jobs og de forretningsmodeller, som for alvor skaber dynamik, og som klæder Danmark på til de udfordringer, som globaliseringen har skabt, og som vi i dag desværre ikke er godt nok forberedt til at løse.

Vi er allerede det nemmeste land at begynde en virksomhed i, men det skal være langt nemmere at udvikle denne til en succes. Derfor skal det være langt mere fordelagtigt for investorer – også privatpersoner, der ikke vant til at investere – at sætte penge i iværksætteri.

Vores iværksætterpakke indeholder derfor 26 konkrete forslag, der skal gøre det 21. århundrede til iværksætternes århundrede, og som skal gøre Danmark til et land, der lever af idéer og evner at gøre de bedste til virkelighed.

Vi ved af erfaring, at nye virksomheder i perioder har bidraget med op til halvdelen af jobskabelsen. Det viser, hvor stor værdi, iværksætterne har for hele samfundet. Samtidig viser analyser, at det at skaffe finansiering, risikovillig kapital, for rigtig mange iværksættere er en af de største udfordringer ved at starte egen virksomhed. Det vil vi lave om på.

Derfor foreslår vi blandt andet, at man skal kunne trække 500.000 fra i skat, når man investerer én million i en iværksættervirksomhed. Hvis iværksættervirksomheden tilmed er grøn, skal hele beløbet kunne trækkes fra i skat. Det er nemlig samtidig vigtigt for især at understøtte det bæredygtige iværksætteri.

Vi foreslår også, at danskernes pensionsformuer, der er langt større end i andre lande, vi normalt sammenligner os med, i højere grad kan gøre nytte i iværksættervirksomheder end i etablerede virksomheder, som det er tilfældet i dag. Vi vil derfor sænke minimumskravet til investeringsstørrelse af pensionsmidler for privatpersoner fra de nuværende 100.000 til 20.000 kroner.

En analyse fra sidste år viste, at knap hver tredje dansker er villig til at investere dele af pensionsopsparingen i iværksættervirksomheder, hvis de får skattefradrag for investeringen. Det potentiale for investeringer må vi ikke lade gå tabt.

Samtidig vil vi øge grænsen for, hvor stor en del af medarbejdernes løn, der i iværksættervirksomheder kan udbetales som medarbejderaktier. Den grænse er i dag på ti procent, og det er alt for lavt. Det kunne i stedet eksempelvis være 25 procent.

Endelig skal reglerne for alternative finansieringskilder som crowdfunding være langt mere attraktive for iværksættere. Renteindtægter på op til 50.000 kroner for private udlån til iværksættervirksomheder skal skattefritages, og det skal være mindre bureaukratisk at rejse finansiering gennem crowdfunding.

Dette er kun et udpluk af, hvordan vi vil sikre finansiering til de bedste af de ideer, der skal gøre Danmark langt mere entreprenant. Men som altid, når Alternativet foreslår ny politik, skal forslagene tage hensyn til, at der er sorte tal på alle tre bundlinjer – den økonomiske, den sociale og den miljømæssige.

Iværksætterpakken indeholder derfor også en stribe forslag, der vil styrke de sociale og de grønne iværksættere, som vi vil afsætte over 200 millioner kroner til, ligesom vi vil styrke iværksætteriet på landets uddannelsesinstitutioner med mikrolegater til studerende og oprette iværksætterrugekasser på alle uddannelsesinstitutioner.

Væksten skal være bæredygtig. Iværksætternes ideer skal løse de problemer, vi står over for, ikke bidrage til at gøre dem værre. Det uanset om ideen udklækkes på uddannelsesinstitutionerne, i et af de internationale iværksættercentre, vi også vil oprette, eller i arbejdsløshedskøen.

Derfor foreslår vi også en to-årig iværksætterydelse til ledige, der udgør 80 procent af dagpengesatsen, og som betyder, at den ledige får to år til at starte sin egen virksomhed. Vi tror på, at masser af arbejdsløse har lysten og evnerne til at starte deres egen virksomhed. Med iværksætterydelselsen kan de gå fra arbejdsløse jobtagere til jobskabere.

Som al vores politik, herunder også vores finanslovsforslag, er de 26 forslag i iværksætterpakken finansieret. Faktisk er forslagene overfinansieret, og de mange nye iværksættervirksomheder, som vi tror på, at de vil skabe, vil gøre det til en ren overskudsforretning allerede på ret kort sigt.

Men det vigtigste er nu engang, at vi giver en håndsrækning til alle dem, der har fantasien til at drømme stort og har modet til at blive deres egen lykkes smed, til alle dem, der er villige til at investere i fremtiden og i projekter, der gavner fællesskabet, til alle dem, der har potentialet, som i dag endnu ikke er forløst eller som mangler den sidste hjælp til at komme ud af starthullerne.

Vi skylder tidligere generationers iværksættere tak for det, de har gjort for Danmark, og vi skylder nutidens og fremtidens iværksættere, at vi tager deres bidrag til Danmark mere alvorligt. Det vil vi gøre med denne iværksætterpakke.

Jeg ser sammen med resten af Alternativet frem til at samarbejde med alle Folketingets partier om at skabe en stærkere iværksætterkultur.

Det har vi brug for. Som vi plejer at sige i Alternativet: Der er brug for nye tanker.