Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nedskæringer i Det Kongelige Kapel

Besparelser på finansloven er et overgreb på dansk kulturarv, mener IT-arkitekt Osip Mikunis.

Besparelser på finansloven rammer blandt andre Det Kongelige Kapel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overgreb på mennesker er chokerende, sådan som vi alle sammen har erfaret det efter terrorangrebene i Paris. Overgreb på verdens kulturarv i Palmira er også chokerende. De, som udfører disse overgreb, betegnes i medierne som barbarer og fjender af vores vestlige civilisation. Med når vores egne folkevalgte politikere udfører overgreb på Danmarks kulturarv hedder det bare besparelser på finansloven. Chokerende. Skræmmende.

Netop da debatten efter nedskæringer i DR med DRUO er ved at forstumme, er vi vågnet op til en endnu mere skræmmende nyhed: ud af 117 nuværende stillinger skal 21 skæres væk. Verdens ældste blandt de 10 af verdens bedste orkestre bliver bombet til ukendelighed.

For hvordan lyder Verdis opera med amputeret orkester og kor og kulisser bygget på et tilfældigt autoværksted? Man kan ligeså godt erstatte orkesteret med playback og lade et par sangere fra X-Faktor mime med på en melodi fra Franz Lehars Den Glade Enke. For vi bliver alle sammen til ”enker” efter en uerstattelig kulturinstitution.

Hvor stor besparelse handler det om? Syv mio. kroner. Vi lader det tal stå lidt. Det skal ses i sammenhængen for at at blive rigtigt forstået. Det årlige driftsbudget for det danske skattevæsens IT- systemer er på over 500 mio. kr. Hvad vil en årlig besparelse på 7 mio. kroner betyde for SKAT? Ingenting.

Man tænker strategisk i Finansministeriet. Vi skal investere, til at kunne tjene! Når man skal inddrive gæld til offentlige for mange milliarder, så giver Finansministeriet SKAT lov til at investere flere hundrede millioner kroner i et IT system til gældsinddrivelse. Når dette system bliver skrottet, så mister Danmark både investeringen i IT systemet og de mange milliarder, som ikke bliver inddrevet.

Hvis Finansministeriet havde oprettet et kontor for besparelser for failerede IT investeringer, skulle de bruge ca. 7 mio. årligt på det. Er dette beløb godt givet ud? Hvis vi skal tilføje Det Kongelige Kapel 10 mio. årligt for at dække 21 stillinger, er det så godt givet ud? Ja, for vi investerer i Danmarks fremtid som verdens førende kulturland.

Da jeg kom til Danmark for 26 år siden, lærte jeg, at Danmark er verdens bedste land. Så skulle kulturlivet vel også være verdens bedste? Jeg var noget skeptisk. Jeg kom fra Moskva, en kæmpe metropol, hvor jeg fra min barndom har lært, at russisk opera og ballet er verdens bedste.

Men hvordan kan det måles? Det er jo kunst, som det ikke er så nemt at måle med de samme metoder, som bruges i videnskab. Det tog mig mange år at finde ud af, at det vigtigste i skabelsen af kunst er det samme, som i videnskab: det handler om at skabe verdens førende skole.

Den skole, som blev skabt af Niels Bohr i starten af det 19. århundrede, har placeret Danmark fast i førerpladsen inden for naturvidenskab. Det Kongelige Kapels skole er 400 år gammel; den har tjent Danmark til samme flotte resultat. Hvor meget er sådan en placering værd for Danmark? Hvor nemt er det at miste denne placering? Hvor mange år vil det tage for Det Kongelige Kapel at generobre denne placering?

Kan man overhovedet måle det uerstattelige kulturtab i penge? For en besparelse på sølle 7 mio. om året mister Danmark sin kulturskole, som ikke kan erstattes med X-Faktor eller med et offentligt kontor til beskyttelse mod dårlige IT investeringer.