Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Når speltmel bages

Man kan fravælge og genvælge karriere, men moderskab kan kun fravælges! Et karriere-comeback er muligt, men det er svært og kræver selvtillid - og ikke mindst respekt fra mændene og resten af samfundets side.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, speltmødre findes, og jeg lægger hovedet på huggeblokken. Jeg har valgt moderskab frem for karriere. Min familie er privilegeret. Ikke alle har samme økonomiske mulighed, men mange har - uden at vælge. For mig er det nødvendigt at opdrage mine børn med mine værdinormer.

En tredjedel af verdens befolkning er underernæret, en sjettedel sulter og krig hersker. Kun her forholder det sig anderledes: Vi er privilegerede, vore eneste ernæringsproblemer er overvægt og anoreksi, og vi kan vægte andre værdier end føde, helbred og frihed.

Hvad er vores værdier så? TV-realityshows og kan du synge- eller dansekonkurrencer, hvor man i et glimt kan opnå berømmelsens sus. Botox og hyaluronsyre, »skønheds«-kirurgi, hår(af)farvninger, ekstensions, kunstige negle, bryster og øjenvipper - ja, facaden har værdi! Mange forfalsker deres CV for på nem måde at promovere sig selv. Mænd og kvinder mingler, dyrker corporate-liv og VL-grupper som aldrig før. Kongres- og kursusophold afholdes med kolleger på hoteller, som lokker med dagligstuelignende saloner og hjemlig hygge, som var man virkelig i familiens skød! Det er man blot ikke. For det er kedeligt at dikke sine spædbørn og lege med sine småbørn. Man bager ikke eller bygger huler og legehuse. Familien har ikke høj værdi. Det har kun éns personlige karriere, individualisme, kapitalisme, penge og magt.

Og dog, mange kvinder er splittet. De vil gerne gøre arbejdet bedre, men også være mere for deres børn, som de elsker lige så højt, som vi elsker vore. Kvinder står med det svære valg: at satse på karrieren og slække på moderskabet eller satse på moderskabet og slække på karrieren. De fleste vælger ikke, men forsøger sig med et ben på hver side og oplever stress, frustration og skyld. Perfekt moder og erhvervskvinde samtidig: Det er en illusion!

Yderst få kvinder har en mand, som accepterer til fulde at lade moderskab overgå til forældreskab, hvor man respektfuldt fordeler tid til at yde kærlighed, leg og huslige pligter, hvorved presset på moderen lettes.

Kvinder, der vælger mellem karriere eller moderskab, lider under fravalget, men har mulighed for at gøre det valgte godt. Man kan fravælge og genvælge karriere, men moderskab kan kun fravælges!

Børns opvækst er altafgørende for forløbet af deres liv. En opvækst bør ikke være tilfældig. Værdinormer og respekt er vigtige parametre at diskutere og afstemme i en familie og i et samfund.

Statistikker i Danmark og Frankrig viser, at piger i gennemsnit klarer sig bedre end drenge i gymnasiet og flere læser på universiteterne. Disse tal taler også for alle de kvinder i verden, der stadig aldrig bliver hørt!

Vi er forbi diskussioner vedrørende kvinders begavelse og vid i forhold til mænd, men vi mangler stadig ligeløn og respekt. Mænd er bedre til at forhandle løn, til at promovere og dupere. Men kvinder er i færd med at kæmpe sig op, og de gør det ved at kopiere mændenes adfærd. Kvinder mingler, spiller golf, er i VL-grupper og snart har de samme magt og position. Jeg skal ikke dømme og sige, at dette er den forkerte vej at gå for alle. Måske er det nødvendigt for nogle, men der er andre veje at opnå respekt på end ved at kopiere gængs mandlig adfærd.

Det er nødvendigt at respektere moderskabet. Kvinder føder og ammer børn, det er en fysiologisk proces. Mange vender hurtigt tilbage til arbejdet i frygt for ellers at blive hægtet af, hvilket sociologiske undersøgelser bekræfter: De fagligt dygtigste kvinder og mænd belønnes, men kun initialt. Senere i karriereforløbet lærer de fagligt middelmådige nemlig at manipulere sig forbi og op i systemet ved hjælp af corporate life, mingling og af og til beskidte tricks. Derfor stilles kvinder svagt, når de efter at have fulgt deres børn på vej, vender tilbage til arbejdslivet. Positioneringskapløbet er nemlig typisk overstået, og disse kvinder har ikke lært at sno sig i systemet. Trist!

Lad os forbedre vort syn på karriere og fairness på arbejdspladsen!

Det er naturligt, at mor og barn knyttes tæt. Den samme nærhed kan far og barn opnå ved hyppig fysisk kontakt. Et spædbarn har brug for fysisk kontakt, nærhed og rammer, ligeså har småbørn, skolebørn, endog voksne.

Vi bør alle respektere moderskabet og efterfølgende forældreskabet. Hvis en kvinde og mand ikke kan blive enige om at afsætte kræfter til familielivet og børneopvæksten, så må de spørge hinanden, om det er rimeligt at danne familie?

Hvorfor prioriterer vi ikke børn højere? Med bedring af løn- og arbejdsforhold for vuggestue- og børnehavepædagoger og lærere. Disse institutioner er udviklende, men ikke som afsætningssted ni timer daglig.

Jeg blev læge, dr.med. og vandt priser. Jeg var glad for min metier, om end den var hård.

Jeg fik mit første barn og opdagede, hvor tæt en kontakt og en enorm kommunikation vi havde - selv uden ord. Min ømhed og hans ønske om nærhed var stor. Jeg fik tvillinger, og efter 17 år som læge og forsker i USA og Danmark sagde jeg min hospitalsstilling op. Det var ikke selvopofrelse. Det var kærlighed og et enormt behov for at selv at præge mine børn i deres opvækst. Jeg gav dem ømhed fra de var spæde, jeg har opdraget dem i faste rammer, jeg yder dem respekt og stiller krav om respekt for andre. De går på en international dansk/fransk skole, de har ansvar for egen læring, men får også lektiehjælp og støtte af mig. Nej, det er ikke curling, jeg udøver. Tværtom stiller jeg krav til dem, forlanger at de yder for at lære, og at de bliver dannede mennesker.

Jeg har slugt et par kameler, da den ene efter den anden af mine tidligere kolleger blev overlæger og nogle professorer. Titler, jeg formentlig kunne have smykket mig med, hvis jeg havde fortsat med at arbejde. Jeg er ikke misundelig. Jeg har ikke fortrudt mit valg. Men det er sårende gentagne gange at høre, at jeg er umoderne. Og desuden at skulle høre kommentarer om husmødres fordummende og kedelige verden. Jeg vil pointere, at jeg ikke er dummere, end da jeg arbejdede, tværtom. Det er ikke kedeligt at følge mine børn i deres opvækst.

Mine børn er nu store og kræver mindre opmærksomhed. Jeg er påbegyndt teoretisk medicinsk arbejde inden for gynækologi. En ven og gammel kollega fra Mayo Clinic Hospital i USA, sidder i en komité, der har til formål at fremme tilbageslusning af kvindelige kolleger, der har valgt moderskab frem for lægegerning i en periode, for som han siger: Det er spild af gode lægekræfter ikke at hjælpe dem tilbage, i fald de ønsker det. Ligeledes siger han, at formanden for den Amerikanske Forening af Patologer gennem mange år er en kvinde, som inden da var 12 år hjemme hos sine børn. Det kan lade sig gøre at komme tilbage selv efter mange år. Men det er svært og kræver selvtillid og et godt selvværd, for det er for mange en modstrømsoplevelse.

Det er utroligt, at man skal nå år 2000, inden nogen har opdaget, at kvinder er lige så kloge og kapable som mænd! Man kunne fristes til at tro, at mænd må være flove på deres køns vegne over i den grad at have forhindret kvinder i at opnå den status, vi så respektfuldt fortjener i samfundet. Lad det være fortid, lad os se fremad, lad os sammen fremme respekten for hinanden, moderskabet, forældreskabet og vore børn. Lad os præge hinanden - især vore sønner, da fædre og mødre oftes ikke står til at kunne forandres - så vi alle fremover anses som ligeværdige.

Man kan ikke genskabe et ophørt moderskab, men hvorfor vælger vi ikke sammen at skabe et samfund, hvor man kan genskabe sin karriere?