Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Livet i den rifbjergske teenagekultur

Med sin gennembrudsroman »Den kroniske uskyld« fra 1958, knæsatte afdøde Klaus Rifbjerg en tankegang, der gjorde pubertetens tilstand til et ideologisk mål. Og Rifbjergs ideologi blev hurtigt en succes. Men det er netop børnene, det går ud over, når forældrene ikke vil være voksne og autoriteter.

»Forældre og velmenende pædagoger har ladet sig forføre af den rifbjergske ideologi og finder, at en »flad struktur« og en antiautoritær opdragelse er det bedste grundlag for, at de unge kan udvikle frimodighed og selvstændighed. Det sidste nye skridt i denne ideologis udvikling er, at lærerne skal være psykoterapeuter for eleverne så de kan »åbne og trimme elevernes læringskanaler«. Det lyder for nogen sympatisk, men realiteterne er, at en sådan ideologi fastholder de unge i en evig pubertet, og det skaber modløshed, fordi det afskærer den unge fra at nå frem til sin bestemmelse: et voksenliv med ansvar,« skriver Finn Korsaa Fold sammen
Læs mere