Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hvorfor gør vi ikke mere for at forebygge kræft hos homoseksuelle?

I Danmark gør vi en stor indsats for at forebygge kræft – den skal selvfølgelig også gælde, hvis man er homoseksuel.

»Hvis man er en homo- eller biseksuel ung mand, har man 30 til 40 gange større risiko for at udvikle HPV-relaterede kræftformer. Derfor er det sund fornuft at indføre en såkaldt catch up-ordning for denne højrisikogruppe i Danmark,« skriver Andreas Gylling Æbelø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

Det var en vigtig ligestillings- og sundhedspolitisk milepæl, da den nye socialdemokratiske sundhedsminister, Magnus Heunicke, i sommer effektuerede sin forgængers arbejde og underskrev loven om, at 12-årige drenge i lighed med pigerne nu kan blive HPV-vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Kønnene er nu ligestillet – i hvert fald på papiret.

Men i realiteten er der fortsat stor ulighed i sundhed. For hvis man er en homo- eller biseksuel ung mand, har man 30 til 40 gange større risiko for at udvikle HPV-relaterede kræftformer. Derfor er det sund fornuft at indføre en såkaldt catch up-ordning for denne højrisikogruppe i Danmark.

Konkret betyder det, at man laver et særskilt program efter det 12. år, indtil alle drenge om en årrække er vaccineret. Dermed opsamles denne gruppe, hvor risikoen – og dermed vaccinationsgevinsten – er langt større.

Radikale foreslår eksempelvis i deres finanslovsudspil et catch up-program for 18-25 årige unge mænd, der er til mænd.

Andreas Gylling Æbelø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Gylling Æbelø.

Det er et fornuftigt alderstrin, hvor mændene på den ene side er så voksne, at de har en relativt veludviklet viden om egne seksuelle præferencer og på den anden side er så unge, at forebyggelsespotentialet stadig er stort. Andre lande har sat aldersgrænsen endnu højere, fordi den markant større risiko opvejes af det senere vaccinationstidspunkt.

Det er nu op til Folketinget og ikke mindst regeringen at sikre reel lighed i sundhed, fuldstændig som vi i Danmark har tradition for at gøre det på andre kræftområder, hvor der i visse målgrupper er særlig høj risiko. 50-69-årige kvinder tilbydes mammografi for brystkræft, alle danskere i alderen 50-64 år tilbydes screening for tarmkræft og 23-65-årige kvinder tilbydes screening for livmoderhalskræft.

Særlig befolkningsgruppe, særlig risiko, særligt tilbud. Det er den smarte måde at redde liv på, og derfor bør vi selvfølgelig også tilbyde et særligt HPV-tilbud til højrisikogruppen af homo- og biseksuelle mænd. Sjældent har en finanslovsforhandling haft ét forslag på bordet, som kan indfri så meget af det, vi i Danmark bryster os af: Lighed i sundhed, målrettet og effektiv forebyggelse og fokus på LGBT-personers muligheder for at leve et sundere og længere liv, end statistikken fortæller os i dag.

Og tag ikke kun mit ord for det. Tag også Sundhedsstyrelsens som i en såkaldt medicinsk teknologivurdering af HPV-vaccination til drenge anbefaler en særlig indsats for unge mænd, der er tiltrukket af mænd. »En sådan indsats kunne f.eks. være i form af en fokuseret informationsindsats med ledsagende vaccinationstilbud«, lyder det fra sundhedsministerens eget rådgivende organ.

Ministeren bør derfor iværksætte et catch up-program særligt rettet mod denne risikogruppe hurtigst muligt.