Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

En ønskeseddel til Søren Pind

»Din post er måske endda den vigtigste, Søren Pind. Uddannelse og forskning er det, vi og vores børn skal leve af, når fremtiden banker på døren. Det er en gave, og i bedste juleånd har jeg derfor lavet en ønskeliste til dig.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære fremtidsminister Søren Pind. Et stort tillykke med dit nye arbejde. Det er en vigtig post, og fremtidsminister er en velvalgt titel. For uddannelse og forskning handler om at sætte sig for bordenden og forme fremtiden.

Andre betegnelser kunne også være valgt: Mulighedsminister. Fællesskabsminister. Højt-til-loftet-minister. Jeg håber, at du er det hele, for det har vi brug for som samfund og som mennesker.

Når du kalder dig selv fremtidsminister, så har jeg en stærk tiltro til, at du også vil fremtiden. Eller er det lidt forførerisk af dig at kalde dig fremtidsminister? Måske får du mig til at nære falske forhåbninger, for din regering prioriterede ikke uddannelse og forskning. I har i stedet skåret massivt ned hvert eneste år. Uddannelsesområdet virker nærmest som en pengebrønd, som I henter alle midler op af til de gaver, I har delt ud.

Men det har du nu chancen for at ændre. Og din post er måske endda den vigtigste. Uddannelse og forskning er det, vi og vores børn skal leve af, når fremtiden banker på døren. Det er en gave, og i bedste juleånd har jeg derfor lavet en ønskeliste til dig.

Uddannelse er ikke kun et spørgsmål om kompetencer på arbejdsmarkedet for individet. Det er et spørgsmål om at have ambitioner for, hvordan vi lever sammen i fællesskab. Det handler om at samle Danmark med uddannelse som redskab, så vi bliver klar til en ny hverdag med mere teknologi og nye jobs. Det handler om udsyn, så vi ikke lukker af for alverdens muligheder. Det kræver handling og vilje til at ville fremtiden, og derfor handler min ønskeseddel om at prioritere uddannelse til alle uanset, hvilken baggrund og postnummer man har.

Uddannelse, uddannelse, uddannelse

Kære fremtidsminister. Vores videregående uddannelser har aldrig været vigtigere. Fremtiden stiller nye krav til en innovativ tankegang.

Verden forandrer sig, men alligevel er vores uddannelsessystem uændret. Det er svært at stille krav til innovation og kreativitet, hvis alting er det samme, så måske skulle vi tænke på vores uddannelser på en ny måde.

Uddannelse er fundamentet for et frit samfund med kritiske, virkelystne og oplyste borgere. Vores unge har krav på uddannelser af høj kvalitet, for det er dem, der skal løfte samfundet videre. Jeg ved, du også er optaget af kvalitet, men kvalitet kræver ressourcer. Jeg håber, du kan finde flere af dem og færre nedskæringer.

Jeg ønsker, at regeringen giver uddannelsesloftet en tænkepause, for der kan være mange årsager til, at man vælger at skifte retning. Det kan være alt fra mistrivsel, arbejdsløshed eller at man først har fundet sit kald senere.

Effekten af uddannelsesloftet gør afstanden mellem landets uddannelsesinstitutioner meget større. Derfor skal vi passe på, at de unge ikke bliver handlingslammede i deres uddannelsesvalg, fordi de ikke tør vælge forkert.

Vi har brug for erhvervsakademierne, så vi uddanner unge, der kan byde ind med teknologi, design og markedsføring. Vi har brug for professionshøjskolerne, så vi ikke står og mangler sygeplejersker og pædagoger til vores syge og børn. Og ikke mindst har vi brug for universiteterne til vores mange videnintensive virksomheder og vores dygtige offentlige sektor.

Et sammenhængende Danmark

Jeg ønsker, at besparelserne på landets uddannelser annulleres, og at uddannelsesmulighederne bliver bedre fordelt i landet.

Uddannelse er vejen til fremtidig vækst og beskæftigelse, og derfor er vi nødt til at fordele uddannelsestilbuddene mere jævnt og støtte ressourcerne, der bærer dem. Vi ser gerne prioriteringer, hvor de studerende kan forvente, at deres uddannelse er på et højt niveau og forbereder dem bedst muligt på livet efter studierne.

De skal kunne forvente timer nok til, at der er tale om fuldtidsstudier. De skal kunne forvente engagerede lærere og undervisere, der kan give de studerende feedback på deres afleveringer, så de ved, hvordan de bliver bedre.

Jeg ønsker, at vi skaber nogle rammer, der giver bedre plads til forskellighed, som giver vores unge modet til at turde rejse ud i verden med lysten til at lære.

Efter gymnasiet var jeg var i USA. Her tog min underviser, Bruce Borthwick, mig med til møder i den afroamerikanske civilretsbevægelse, hvor jeg fik et dybere indblik i arbejdet for et USA med lige muligheder. Han tog mig med til møder i det lokale bystyres borgergruppe, hvor vi diskuterede alt fra, hvor blomsterkummerne skulle stå på hovedgaden til, hvordan vi kunne undgå, at narkokureren parkerede i nærheden af børn og skoler. Det var anderledes end det, jeg kendte, og det er oplevelser, jeg aldrig ville undvære i min erfaringsrygsæk.

Lad os nedbryde barrierer, så det bliver nemmere at læse i udlandet eller tage et semesterlangt praktikophold i et nyt land.

Styrk forskningen

Jeg ønsker også, at vi tør ændre debatten om flygtninge. Lad os gøre det nemmere for dem at komme i uddannelse, så de får mulighed for at deltage i samfundet, hvor vi møder dem med de samme krav og forventninger, vi stiller os selv.

Giv asylansøgere mulighed for at uddanne sig, bo og arbejde uden for asylcentrene. Med en virksomhedsrettet integrationsindsats får vi hurtigere gavn af de ressourcer, de kommer med. Vi har et ansvar for verdens flygtninge og for at hjælpe mennesker i nød. Derfor er vi lodret imod den nye, fattiggørende integrationsydelse og bebudede stramninger over for asylansøgere.

Jeg ved, at du nok ikke kan give mig alt på min ønskeseddel. Men mit ønske handler bare om, at vi får en mere nuanceret debat om de mennesker, der allerede er her. Lad uddannelsesinstitutionerne tage et større ansvar, og lad dem åbne sig for flygtninge. De vil gerne, og uddannelse er en oplagt vej.

Kære fremtidsminister. Vi er kendt for vores forskning, men de seneste to år er det gået den helt forkerte vej med beskæringer af bevillingerne. Forskning er en af grundpillerne i et demokratisk samfund, og er et grundlæggende element for vores evne til at udvikle idéer. Vi har brug for grundforskningen til at sætte spørgsmålstegn ved det, vi tror, vi ved, så vi kan blive klogere. Vi har brug for den strategiske forskning til ikke mindst at blive klogere på, hvordan vi sikrer den grønne omstilling med bedre og smartere løsninger, og hvordan vi udvikler nye produkter, arbejdsgange og forretningsmodeller, der styrker Danmark. Men vi har også brug for at bibeholde den fri forskning, som sikrer forskningens fødekæde, der sørger for at finde nye og kreative løsninger på udfordringer, vi endnu ikke kender.

Investér i fremtiden

Så kære Søren Pind. Der venter en stor og vigtig opgave foran dig, for ønskesedlen er lang. Men du er ikke alene, for vi stiller gerne op med ambitiøse og fremadskuende løsninger.

Vi er ikke den sidste generation, og vi har brug for holdbare og bæredygtige løsninger. Det kræver prioriteringer, mod og afstandtagen til kortsigtede beslutninger. Du har fået ansvaret for det allervigtigste, vi har – det, der skal sikre os, at vi også kan leve sammen i fremtiden.

Min ledetråd for fremtiden er inspireret af Hanna Arendt, hvor »uddannelse er der, hvor vi beslutter, om vi elsker vores børn nok til ikke at udelukke dem fra vores verden og efterlade dem til egen overlevelse, eller slår deres chance for at udrette noget nyt, noget vi ikke har forudset, ud af hånden på dem.«

Hvad er din? Jeg har enorme forventninger til dig, og jeg håber, at mange af mine ønsker bliver opfyldt.