Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Eja, hvor trivielt

Når du får klaret det, og når du begynder at behandle og omtale dine medmennesker med respekt, kan vi begynde at tale om evner, anlæg og professionalisme

Eivind Tarp, pensioneret overlærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Denmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så red den (selv)gode hr. Kassebeer endnu engang sin kæphest. I fredags svirpede han igen-igen pisken over alle vi fattige i ånd, evne og skrift, der formaster sig til at bryde ind i hans elitære univers og besmudse hans vej med vores småtbegavede og selvfinansierede litterære frembringelse.

Forfattere kan vi alle være, men »rigtige forfattere er vi ikke«, påstår han, og resultatet af vores anstrengelser er heller ikke »litteratur«! Vi kan måske svinge os op til en gang »hjerte rimer på smerte«, erindringer, husflidsbøger eller en »opdigtet« fortælling af tvivlsom karakter og kvalitet.

Hvor mange ikke-opdigtede skønlitterære værker findes der?

Litteraturredaktøren mener, at alle vi, der selv har betalt for vores udgivelser, ikke skulle give så let op, men derimod holde fast i vores »håbløse og tidskrævende forfatterdrøm« for derved måske være i stand til at forvandle »noget lovende til noget rigtig godt«.

Hr. Søren Kassebeer må selvfølgelig gerne have de meninger om os, som han gang på gang råber ud til folket fra Bogbjerget, men jeg er overbevist om, at hans holdninger til selvudgivere og til de forlag, de benytter sig af, efterhånden er trængt ind hos de mest tungnemme af Berlingskes læsere.

Undertegnede har fået udgivet tre værker.

De to af dem på selvudgiverforlag. Jeg har sammenlagt »on and off« brugt cirka 20 år på de projekter. Og hvor har det været en herlig beskæftigelse og en udbytterig hobby. Dog ikke i økonomisk forstand, forstås. Og hvor har det været tilfredsstillende endelig at sidde med det færdige produkt i hånden.

Da jeg havde sat punktum i roman nr. 2, sendte jeg den til adskillige forlag. Hos enkelte fik jeg positive tilbagemeldinger, men »desværre«. Fra de øvrige kom de nedslående standardafslag. Da jeg fra de sidste fik at vide, at afslaget også gjaldt for de andre forlag, de delte radaktion med, opgav jeg.

Jeg nærmede mig på det tidspunkt stærkt de 70 somre, så skulle jeg i dette liv nå at få noget fysisk ud af mine bestræbelser, måtte jeg selv punge ud. Det gjorde jeg så, velvidende, at noget overskud ville det ikke give.

Men netop for mig havde dette ingen betydning. Det er min hobby (på linje med, at andre spiller golf, som tilmed kræver endnu større udgifter), og det er processen, der er det vigtigste. Det er i den, glæden og tilfredsstillelsen ligger.

Adskillige af mine »kolleger« har naturligvis andre intentioner, drømme og mål, men jeg er overbevist om, at de alle går til deres opgave med stor entusiasme, og jeg ved, at alle lægger et kæmpe arbejde i at nå til det for dem mest acceptable resultat. Ingen af os har derfor fortjent Søren Kassebeers nedladende attitude, og ingen af os har heller fortjent, at det, vi har brugt år på, bliver betegnet som noget »skidt«.

Kære Søren Kassebeer. Drop nu det emne. Lad os dog bruge vores skillinger til det, vi nu har lyst til. Og kast dig så helhjertet over det, du vel er ansat til, nemlig at give Berlingskes læsere et bogtillæg, vi alle kan få udbytte af og ikke bare et ottesiders ingenting krydret med dine ubehageligheder som det nuværende.

Når du får klaret det, og når du begynder at behandle og omtale dine medmennesker med respekt, kan vi begynde at tale om evner, anlæg og professionalisme.

Der vil til alle tider være yndere af både en Agatha Christie og en Liza Marklund, en Anne Lise Marstrand-Jørgensen og en Helle Helle, en Kafka og en kogebogsforfatter.

Ja, der er sågar visse, der har fået en god læseoplevelse ved at gå ombord i en af mine romaner. Jeg vover dog ikke at anbefale dig at kaste dig over »skidtet«. Det kunne let munde ud i endnu en kaskade af nedgørende kommentarer.