Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Blockchain kan blive redningskransen i fremtidens teknologi-tsunami

Alt tyder på, at blockchain-teknologien vil skabe en revolutionerende udvikling af den måde, vi handler med hinanden på overalt i verden. Men det kræver, at politikere og erhvervsliv investerer tid i at forstå, hvilken indflydelse, det får.

Blockchain-teknologien vil skabe en revolutionerende udvikling af den måde, vi handler med hinanden på overalt i verden. Den vil skabe nye former for virksomheder og nye markedspladser, hvor vi alle kan handle direkte med hinanden uden mellemmænd af nogen art. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har i de seneste årtier oplevet, hvordan computere, internet, mobiltelefoner og e-handel på kort tid har ændret vores adfærd. Alt tyder på, at blockchain-teknologien vil skabe en lige så revolutionerende udvikling af den måde, vi handler med hinanden på overalt i verden. Den vil skabe nye former for virksomheder og nye markedspladser, hvor vi alle kan handle direkte med hinanden uden mellemmænd af nogen art.

Blockchain-teknologi vinder allerede nu frem inden for områder som betalingsformidling, shipping, logistik, e-handel, energihandel, valghandlinger, patientjournaler og meget mere. Men det er kun begyndelsen på en udvikling, der kommer til at gå rigtig hurtigt!

Lars Seier Christensen Fold sammen
Læs mere

Hvad er blockchain?

Alle har hørt ordet »blockchain« – men hvad er det egentlig?

En blockchain er en åben database, som er delt mellem mange computere, der alle er koblet sammen på internettet. Databasen består af »blokke«, der er kædet sammen i en lang række på en måde, hvor de enkelte blokke ikke kan ændres, når de først er skrevet. Denne uforanderlighed betyder, at alle brugere kan have 100 pct. tillid til de data, de deler.

Dermed har teknologien potentiale til at skabe mere transparens, give os sikre transaktioner, etablere tillid mellem personer, virksomheder og myndigheder og gøre det lettere at dele data på en sikker måde. Virkeligheden er, at næsten enhver form for aktivitet, der involverer relationer mellem flere personer, virksomheder eller myndigheder, kan gøres mere sikker og friktionsløs ved at indføre blockchain-teknologi som en del af løsningen.

Med blockchains bliver der mindre brug for mellemmænd. Transaktionen i en blockchain går direkte fra afsender til modtager og bliver bogført i ét hug. Der er ikke brug for f.eks. banker til at sende, modtage og godkende en overførsel. Virksomheder opnår gennemsigtighed, f.eks. i forhold til forsendelsessporing, leverancer og status hos leverandører, hvor der ikke allerede er etableret et tillidsforhold.

Og fordi blockchain flytter tillid og betalingsmidler »ind« på internettet, opstår der helt nye decentraliserede markedspladser, hvor alle kan handle sikkert – uden på forhånd at have etableret en særlig tillid, fordi handlerne er fuldt dokumenterbare.

Det er meget interessant, hvor mange nye transaktionstyper og forretningsmodeller der muliggøres af en sådan universel tillid mellem aktører i et decentralt system.

Nødvendigt med klar brugeridentifikation

De første generationer af blockchains har været designet, så de muliggør anonym kriminalitet og dermed giver frit spil for hvidvask og anden økonomisk kriminalitet. Det er naturligvis ikke i orden og underminerer disse systemers mulighed for at fungere som fælles infrastruktur på linje med andre betalings- og formidlingssystemer.

Men der er en ny generation af blockchains på vej – blockchains, hvor brugernes identitet er syet ind i databasen på en måde, hvor anonymitet er erstattet af viden om, hvem man handler med. Dette er forudsætningen for, at blockchain kan fungere som et fælles redskab, der bringer nye fordele inden for både den offentlige sektor, erhvervslivet og civilsamfundet.

Med sikker brugeridentifikation bliver blockchain en troværdig markedsplads, og systemet kan således reducere den usikkerhed, der ellers altid vil være der, når man indgår transaktioner med nogen, man ikke »kender«.

Et demokratisk fællesskab

For at en blockchain kan fungere, er det en forudsætning, at der er et fællesskab omkring den. Det er dette fællesskab, der både styrer den og sikrer den – det er ikke en enkelt person, et firma eller en myndighed, der har kontrollen.

For at mindske den usikkerhed, der er i alle transaktioner af værdier eller data, har vi i dag store systemer som banker, offentlige organisationer, lovgivning, eksperter og politiske aktører. Og alligevel går ting jævnligt galt, fordi en betroet part svigter tilliden. I fremtiden kan blockchain ændre dette, fordi vi kan bygge et netværk, som kan foretage transaktioner uden brug af dyre og usikre mellemled til at sikre parternes indbyrdes tillid.

Udviklingen skal styrkes

Det er afgørende at få styrket udviklingen i Danmark

Blockchain-teknologien åbner for helt nye muligheder for borgere, virksomheder og samfund. Det kræver innovation og omstillingsparathed samt gode erhvervspolitiske vilkår. Danske aktører er godt med, men vi risikerer at blive overhalet af andre lande, som investerer kraftigt i blockchain fra både offentlig og privat side. Det kræver derfor handling og en aktiv indsats at sikre, at alle borgere og virksomheder – særligt de små og mellemstore – får del i gevinsterne ved blockchain.

Politikerne skal skabe afklaring om de legale rammer, der er forudsætningen for, at erhvervslivet kan udnytte potentialet i blockchain. Men det er lige så vigtigt, at virksomhederne selv griber muligheden og investerer. Læring og viden er vigtig nu. Blockchain er grundlæggende nyt, og det kræver, at man investerer tid i at forstå, hvilken indflydelse det får. Vi anbefaler derfor, at uddannelsesmæssige tiltag prioriteres, og at også topledere og politikere investerer tid i at uddanne sig inden for dette nye fænomen.

Den udvikling vil vi fra Concordium Foundation gerne være med til at støtte. Derfor har vi doneret 50 mio. kr. til det nye Blockchain Research Center på Aarhus Universitet for at sikre, at de forskningsresultater, der bliver skabt, er fri forskning, og at alle resultater bliver gjort offentligt tilgængelige. Vi ser et stort, uindfriet potentiale i blockchain-teknologien, og vi håber at kunne bidrage til, at den vil blive anvendt mere og bedre i samfundet i fremtiden.

Desuden samarbejder vi med forskere i Danmark, Schweiz og USA om udvikling af et nyt blockchain-netværk, som hele verden kan få adgang til og gavn af.

Concordium Foundation er grundlagt i 2018 som en schweizisk nonprofitvirksomhed med den klare mission at opbygge og fremme Concordiums blockchain-netværk og dets omgivende økosystem. Concordium-netværket er en opensource-blockchain, der er offentligt tilgængelig og ikke ejet af nogen, og hvis formål er at give virksomheder og offentlige instanser i hele verden nemmere, hurtigere og sikrere måder at gennemføre transaktioner på. Concordium vil reducere interne infrastrukturkrav, effektivisere processer og derved resultere i enorme omkostningsbesparelser.