Kongehusekspert om sagerne på Herlufsholm: »Det har potentiale til at give de største problemer for Kongehuset«

Dokumentaren om vold, trusler og krænkelser på Herlufsholm har lagt et stort pres på Kongehuset, der nu skal tage stilling til, om prins Christian skal fortsætte på skolen. Ifølge en kongehusekspert er der tale om en sag, der har »potentiale« til at give store problemer for kongefamilien.

Kronprinsparret står over for flere udfordringer, efter at TV 2 kunne afsløre, at der har hersket en »sadistisk kultur« på prins Christians skole, Herlufsholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Nymann/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kongehuset står over for flere udfordringer, efter at TV 2 har kunnet berette om, at vold og krænkelser har været hverdagskost på den kendte kostskole Herlufsholm.

Det mener Lars Hovbakke Sørensen, der er kongehusekspert.

Selvom hverken prins Christian eller prins Nikolai er nævnt i forbindelse med de sager, som nu har set dagens lys, kan skolens omdømme alligevel afføde en debat, som kan blive »sprængfarlig« for Kongehuset, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er en af de sager i de senere år, der har potentiale til at give de største problemer for Kongehuset,« siger han:

»Der er en risiko for, at der udbryder en generel debat i befolkningen om, hvad det er for nogle holdninger og værdier, Kongehuset har, hvis det bliver ved med at have børn på Herlufsholm.«

Både prins Christians og prins Nikolais tid på skolen har da også fundet vej til medier. Tirsdag fortalte tidligere rektor på Herlufsholm Klaus Eusebius, at prins Nicolai fik en advarsel for ikke at overholde skolens alkoholregler, da prinsen var elev på Herlufsholm.

Og selvom Lars Hovbakke ikke mener, at det er en episode, der burde have fået offentlighedens kendskab, kan det alligevel påvirke Kongehusets omdømme.

»Nu hvor det er kommet frem, er det også med til at tegne et billede af den yngre generation af Kongehuset som nogle, der ikke nødvendigvis overholder reglerne. Det er det, der er problemet,« siger han.

Udmeldelsen fik da også prinsesse Alexandra og prins Joachim til at reagere prompte, hvilket senere har ført til en uforbeholden undskyldning fra Klaus Eusebius til prins Nikolai for at have brudt med privatlivets fred.

Offentlighedens blik

Også kommunikationsrådgiver Sune Bang vurderer, at Kongehuset står overfor nogle store udfordringer efter TV 2s afsløringer – det er især »Marys position i hendes fantastiske kamp for unge i forhold til mobning«, der kan stå for skud.

»Derfor er det helt afgørende at finde ud af, om man kan stole på, at der bliver ryddet op skolen. Det er ikke bare Kongehuset, der skal kunne stille sig tilfreds, for det handler også om borgernes opfattelse af situationen,« siger Sune Bang.

I sidste uge valgte bestyrelsen på Herlufsholm at opsige samarbejdet med rektor Mikkel Kjellberg. Samtidig meddelte bestyrelsesformand Torben von Lowzow, at skolen vil indføre en ny handlingsplan, der blandt andet indebærer en advokatundersøgelse, som skal gøre op med de forhold, der har skabt en usund kultur.

Selvom forandringer er sat i søen, kan det dog være svært at rokke ved folkets opfattelse af kulturen på Herlufsholm, siger Sune Bang.

»Det er en meget stor opgave at ændre en opfattelse på så kort sigt, som er nødvendigt for, at Kongehuset kan stå fast på at beholde deres børn på skolen.«

»Det, der er et springende punkt, er, at selvom Herlufsholm laver mange forandringer og handlinger, så skal der ikke særlig meget nyt til, før man opfatter det som, at det stadigvæk ikke er godt nok. Og der bliver Kongehuset presset rigtig hårdt på at skulle handle.«

Det er da heller ikke, fordi Kongehuset har været tavs siden afsløringerne om Herlufsholm. Kort inden den nu meget omdiskuterede dokumentar fik premiere i sidste uge, reagerede Kronprinseparret på de hændelser, som har fundet sted på skolen.

»Som forældre til et barn, der går på Herlufsholm, er vi dybt rystede over de vidnesbyrd, der kommer frem i den aktuelle dokumentar om skolen. Det er hjerteskærende at høre om systematisk mobning og om den krænkelses- og voldskultur, som mange har været en del af,« lød det blandt andet i et opslag på Kongehusets Instagram:

»Det er helt uacceptabelt. Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige.«

En »potentiel« eksplosiv sag

Siden TV 2 dokumentaren havde premiere, er der da også flere afsløringer, der har fundet vej i medierne. Senest har Berlingske kunnet fortælle, at Herlufsholms bestyrelse har haft kendskab til volds- og krænkelsessager på skolen.

Ifølge Sune Bang kan afsløringerne på Herlufsholm blive en »potentiel« eksplosiv sag for Kongehuset i takt med, at der kommer nye sager frem i medierne, som fortsat kaster et negativt lys på Herlufsholm.

Men det afhænger af, hvordan Kongehuset vælger at håndtere kritikken.

»Den bliver kun eksplosiv, hvis der kommer en masse ny kritik mod skolen, hvor omverden ikke synes, det er acceptabelt, at de stadig beholder deres børn på skolen. Så kan den blive potentiel eksplosiv. Men jeg har et indtryk af, at Kronprinsparret faktisk er ret lydhør overfor folkestemningen.«

Samtidig peger han på, at det til tider kan være en fordel for institutioner og virksomheder at havne i en krise – så længe de håndterer det på den rette måde.

»Hvis institutioner, der ender i en krise, håndterer det rigtigt, så kommer mere en 50 procent af dem stærkere ud på den anden side, fordi man har fået reguleret sig til virkeligheden,« siger han.

Det vil også være en mulighed for kongehuset i denne situation?

»De skal i offensiven i forhold til, hvor vigtigt det er, at det her bliver fikset, så kan de være med til at rydde op. Det er det, der er hele formålet med Mary Fonden. Det er netop at skabe en bedre verden.«