Et ubehageligt øjeblik opstod på målstregen til Royal Run - og det er Kongehusets egen skyld

Kommentar: Kronprinsparret triumferede ved Royal Run – men det var et løb i skyggen af sagen om Herlufsholm. Burde Kongehuset ikke fortælle offentligheden, hvornår man kan regne med en udmelding om prins Christians og prinsesse Isabellas fremtid på den hårdt kritiserede kostskole?

I mål i fin stil, men ikke i mål med det hele: Kronprins Frederik, Prins Vincent, Prins Christian Kronprinsesse Mary, Prinsesse Isabella og Prinsesse Josephine efter 10 km løbet under Royal Run i København og på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På målstregen opstod et ikke synderligt behageligt øjeblik under søndagens store Royal Run.

Nu var det hele ellers lige gået så godt. Et rekordstort antal danskere, over 90.000, havde tilmeldt sig et af verdens største motionsløb. Om det så var vejrguderne, var de efterhånden med Kronprinsen, der selv løb tiljublede distancer i Aalborg og  i sin gamle studieby Aarhus, mens hans hustru, kronprinsesse Mary, trak i løbetøjet i henholdsvis Kolding og Næstved.

I hovedstaden havde man kunnet opleve de kongelig børn kaste sig ud i løbene med begejstring, og jublen ville ingen ende tage, da parrets ældste søn, prins Christian, der oven i købet vandt en af sine etaper, vendte sig om for at samle sin lillebror, prins Vincent, op, da sidstnævnte var sakket bagud. Den 16-årige prins løb ovenikøbet senere fra sin aldrende far. Arvefølgen er sikret.

Jo, det motionsløb, som Kronprinsen som ved en genistreg havde været med til at udtænke i forbindelse med sin 50-års fødselsdag for fem år siden, var endnu engang et regulært triumftog for Dronningens ældste søn. Kombinationen af royal tilstedeværelse og den kendsgerning, at alle – uanset, om man kan løbe, gå eller kravle – kan deltage på egne præmisser, lokker hvert år danskerne af huse til løbet, der mindst lige så meget er en folkefest som en idrætsbegivenhed, og som efterhånden har bidt sig fast som en tradition.

En tredjedel af deltagerne har oven i købet aldrig deltaget i et løb før. Og dermed lægger det sig også i forlængelse af en af de sager, hvor Kronprinsen kan optræde med en ganske særlig autenticitet: Det er godt for danskerne at bevæge sig. Han og familien blander sig usnobbet med folket og løber selv med for at demonstrere, at det godt kan lade sig gøre. Og han ved om nogen, hvad fysisk aktivitet kan gøre i forhold til at finde sig selv.

Ikke gemt af vejen

Ingen talte om Herlufsholm den dag, selvom herlovianeren prins Christian eller lillesøster Isabella, som måske – måske ikke – skal begynde i 9. klasse på den stærkt omdiskuterede kostskole, klogeligt ikke var gemt af vejen. Altså bortset lige fra pressen, som ventede på Kronprinsen for enden af de 10 kilometer gennem København og Frederiksberg. Der er nemlig fortsat mange ubesvarede spørgsmål efter TV 2-dokumentaren »Herlufsholms hemmeligheder«: Fortsætter prins Christian på skolen? Begynder prinsesse Isabella samme sted efter sommerferien?

»Det er ikke det, vi skal snakke om i dag«, lød det fra kronprins Frederik.

»Vi skal snakke om, at vi er sammen i dag, og tænke på alt det gode, der sker, og al den gode trivsel, som det her løb giver,« snerrede han, da endnu en  journalist – naturligt nok – ville vide, hvad de kongelige planer er for børnenes skolegang.

Kunne det optrin have været undgået? Og kunne Kongehuset være sluppet for den fuldstændig fejlfortolkede 'nyhed', som Ekstra Bladet skrev i ugens løb, og som Ritzau ovenikøbet viderekolporterede. En nyhed, der satte dansk presse i affekt, herunder nærværende avis, der tyede til overskriften: » »Lidt af et sats« at lade prinsesse Isabella begynde på Herlufsholm, mener kongehusekspert.«

En nyhed, som altså overhovedet ikke var en nyhed – med mindre man da synes, at det også ville kunne trække store overskrifter, hvis for eksempel borgmesteren i København bekræftede, at Rådhuspladsen stadig ligger, hvor den altid har ligget.

Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, havde givetvis udtrykt sig lidt uklart, når hun havde sagt til Ekstra Bladet, at »som det ser ud nu, er der ingen ændringer i forhold til de kongelige børns skolegang«. Det blev udlagt, som om Kongehuset nu meddelte, at de havde gjort op med sig selv, at Isabella skal begynde på Herlufsholm lige om lidt.

»Følger sagen«

Det skal hun måske også. Det er den oprindelige plan, og den er Kongehuset naturligvis nødt til at holde sig til, indtil de uafhængige advokatundersøgelser, der er sat i gang på kostskolen, kortlægger omfanget af krænkelser på skolen og placerer et ansvar. Først når alt er belyst tilstrækkeligt, kan Kronprinsparret fælde deres informerede dom. Alt andet ville være urimeligt at forlange af dem. Alt andet ville være useriøst – uanset hvad, folkestemningen måtte diktere.

Men tilbage står spørgsmålet: Hvorfor har Kongehuset dog ikke formuleret sig klart og tydeligt om, hvad forudsætningerne for en endelig udmelding er? Nu har man udelukkende meddelt, at man i den kommende tid vil »følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige.«

Det har resulteret i, at Kronprinsparret har været jaget vildt den sidste tid. Og det har altså nu også resulteret i fejlslutninger i den danske presse.

Var det ikke en idé at gøre ligesom DR på baggrund af krænkelsessagen i DR Pigekoret? Her lod man klart og tydeligt offentligheden vide, hvordan man havde tænkt sig at håndtere sagen: Man udtalte sig først om sagen, når resultaterne af en igangsat advokatundersøgelse forelå. Så indkaldte man til gengæld også til pressemøde med en klar stillingtagen og konsekvenserne af den.

Kongehuset skulle gøre sig selv den tjeneste at gøre noget lignende.

Jakob Steen Olsen er Berlingskes kongehuskommentator.