Vanvittige Mac DeMarco slap gækken løs

Den canadiske outsider og hans band leverede et vidunderligt gøglet og bizart freakshow af en koncert på Arena.

roskildefestival2016
Canadiske Mac DeMarco optræder på Arena scenen fredag d. 1 juli 2016 på Roskilde Festival. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Hvis Scarlet Pleasure leverede en gedigen popfest på Orange scene tidligere på eftermiddagen, så leverede canadiske Mac DeMarco og hans brogede musikalske slæng en komplet vanvittig indiepopfest, hvor de næsten fik teltdugen til at lette på Arena med deres gøglede freakshow. Det var til at blive seriøst glad i låget af. Og det blev de fleste vist.

Hvad mon 26-årige DeMarco tænker på? Den uforbederlige spasmagers hjerne må godt nok være lidt af en krøllet størrelse. Han fremstår som en real life-version af de stenede outsidere-kids i Richard Linklaters kultfilm »Slacker«. Det fjogede smil med det store mellemrum mellem fortænderne. Normcore-garderoben. Lemmedaskerbevægelserne. Den kulsorte humor. Mac er lidt til en side.

Men han er totalt skøn. Kropumulig at hade. Og det er hans smukt sjuskede og rumklangsringlende lo-fi-guitarpopsange vitterlig også. Her lader han melakolien og alvoren sitre og syde. Sangene står som en smuk kontrast til hans gakkede showmanship. Han er en gøgler med følelser.

Slackernes ukronede konge
Under teltdugen fik vi det bedste af begge sider af DeMarco. Han og orkesteret slap gækken løs så man storsmilede over hele femøren. Mac vræltede rundt som en olding og skar grimasser, lavede trutmund, flippede ud i rollen som en vaskeægte guitargud med en fuzz-frenetisk tappingsolo, dansede, som man kun gør, når man er fuld og helt alene hjemme. Bandet lavede bizarre optrin og småsnakkede om dagens toiletbesøg med mere. Der er sært i Macs parallelunivers.

Men musikken blev bestemt ikke nedprioriteret. Orkesteret sendte veloplagte og velspillende et skønt kuld af slingrende og døsige sange ud over scenekanten, hvor den resignerede kærlighedssang »Another One« og den sumpet-rockende »My Kind Of Woman« stod som to af hjørnestenene i hver deres ende af DeMarcos musikalske spekter.

I sidste nummer »Still Together« stak det helt af. Mac, som forinden havde smidt skoene, tog tilløb og stagedivede ud i publikumsmasserne, hvor han storsmilende lod sig bære omkring gennem på de tilhørernes hænder i flere minutter, som slackernes ukronede konge. Her fik han proppet munden fuld af smøger og fik op til flere kasketter på hovedet. Det så ud som om det morede ham. Det morede også os andre. Kosteligt.      

Hvem: Mac DeMarco
Hvor: Roskilde Festival, Arena, fredag.

Hør Mac DeMarcos minialbum »Another One« her: