Sturgill Simpson gav countryen en kærlig rusketur

Den amerikanske sanger og sangskriver tog publikum på et storsvingende ridt gennem alt godt fra de amerikanske sydstater.

Roskildefestival2016 sendxnet
Foto: Torben Christensen. Sturgill Simpson på Avalon Scenen 2. juli 2016.
Læs mere
Fold sammen

Man kan ikke beskylde årets Roskilde-program for at være spækket med country. Oftest lever den stolte genre og dens stjerner enten i sine egne reservater eller i en kunstnerisk udvandet version på radiostationer i de amerikanske sydstater.

Men tidligt lørdag aften viste Kentucky-fødte Sturgill Simpson med en helt fænomenal koncert, at countrymusikken i den grad også har sin berettigelse på Roskilde. I hvert fald når den behandles så opfindsomt og gennemmusikalsk som tilfældet her.

Den 38-årige sanger har med pladerne »Metamodern Sounds in Country Music« (2014) og senest »A Sailor’s Guide to Earth« (2016) givet den klassiske countrylyd en ordentlig overhaling. Han  kan sin historie og genrens koder, men han behandler dem heldigvis ikke med fløjlshandsker.

Og det show han leverede i den stemningsfulde Avalon-telt ville næsten være synd at kalde et country-show. Jo, Simpsons fantastiske stemme sendte omgående tankerne i retning af Merle Haggard, men inspirationen fra en anden sydstatsdreng, Elvis Presley, var også klart til stede, når han virkelig åbnede op.

Men frem for alt var det en barnstorming tour de force gennem alt godt fra de amerikanske sydstater. En sydstats-gumbo af storladen country, struttende Memphis-soul, blues, funky, hoe-down og New Orleans-et-eller-andet. Spillet frem af den karismatiske everyman Sturgill på akustisk guitar og hans vanvittigt velspillende orkester - måske det bedste jeg har set på årets festival - der svingede ubesværet fra det helt sart sagte over det åndsvagt hurtige til de helt store drøn.

Horn-sektionen lagde frækt svingende accenter, bassisten spillede den mest funky bonderøvsbas, mens guitaristen begik små mirakler med sit sliderør. Det hele perfekt afstemt uden at give køb på en særdeles festlig løssluppenhed, der prægede store dele af koncerten.

Og at Sturgill Simpson er en kunstner, der formår at gøre det uventede fik vi måske allermest syn for, da han gav os sin ret mageløse fortolkning af Nirvanas grunge-klassiker »In Bloom«. I Simpsons kyndige hænder blev den støjende rocksang transformeret til en stor Elvis-ballade med salvelsesfulde horn og et helt andet emotionelt pay-off med tilføjelsen af Simpsons egen linje »he don’t know what it means to love someone«.

En helt igennem skøn koncert.

Hvad: Sturgill Simpson
Hvor: Avalon, lørdag